自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

cat123hk 發表於 17-10-15 21:30
回覆 longsky 的帖子

認知 報告話得翻1.5-2 歲

你有睇醫生又有報告,其實是否已經去了CAC,已經排緊期等入早期訓練?

未排到位前,你要自費去做訓練,上網search下,協康會丶循道衛理等等機構都有言語治療。

子爵府

回覆樓主:

佢鐘唔鐘意同小朋友玩?平時鐘意玩咩?

男爵府

回覆樓主

快做言語治療,可以加強認知同埋口肌,學校有冇到校服務?如果冇,搵下啲密集訓練

子爵府

減齡達人勳章

小方b 發表於 17-10-15 22:06
3歲4個月咁樣係唔尋常,有D jm講話遲Dxxxx、点点点……唔好累人,快D去檢查,6歲前係黄金期,而加最重要係 ...

完全同意,樓主快去同小朋友做治療或訓練,過左黃金期仲難搞,我朋友發現得早,因為佢第一胎小朋友唔係咁,第二胎小朋友就好唔同,就即刻發現到,唔好話只係比其他人學習慢,而唔理,由得佢,盞害死佢,因為一定要治療先會有改善

男爵府

catmervin 發表於 17-10-15 22:18
排咗cac未?分秒必爭,新症要排成年架,確診得來再排i位/e位/s位,要1-2年。我兩個小朋友都A仔,2歲2個月已 ...

唔好意思,借位問點為之i位跟唔上???用舊號由i轉s都要一年咁耐???點解我咁問,因為我仔下個月入i位n班,我好擔心支援唔夠,依家2.5歲,一粒字都無,私人評左自閉

子爵府

booooooger 發表於 17-10-15 22:58
唔好意思,借位問點為之i位跟唔上???用舊號由i轉s都要一年咁耐???點解我咁問,因為我仔下個月入i位n ...

入咗i位,大約一個月咁上下,兼收老師會評估小朋友跟唔跟得上,意思即係,小朋友在主流幼稚園跟大班上課,再個別抽離教佢,佢學得好唔好。因為一個兼收老師要照顧6個兼收小朋友。當時我細仔就係好難跟大班一齊學到嘢,下下要個別,但又唔係每次可以單對單上堂。咁就建議轉排s位。轉之前,係要學校派教育心理學家到校評估過,才見家長,決定轉唔轉。用舊號排的意思,係你唔使重新排,一般排s位要兩年,i位排一年,咁你用舊號碼排,可以一邊上住i位先,一邊等,等到s位先轉囉。
所以,除非好嚴重case,cac一般都係叫你排i位,等小朋友快尐有服務,唔使無書讀或者讀私校。同埋i位係全日制,對小朋友自理嘅訓練會好尐,亦能減輕家長照顧的壓力。
但正如我之前分享,唔可以只靠學校,要出私人機構/資助嘅機構訓練,6歲前係黃金期,分秒必爭。

珍珠宮

3歲4個月咁樣係唔尋常,有D jm講話遲Dxxxx、点点点……唔好累人,快D去檢查,6歲前係黄金期,而加最重要係 ...

無錯

男爵府

catmervin 發表於 17-10-15 23:12
入咗i位,大約一個月咁上下,兼收老師會評估小朋友跟唔跟得上,意思即係,小朋友在主流幼稚園跟大班上課, ...

thx very much

珊瑚宮

catmervin 發表於 17-10-15 23:12
入咗i位,大約一個月咁上下,兼收老師會評估小朋友跟唔跟得上,意思即係,小朋友在主流幼稚園跟大班上課, ...

直接打去cac說明近來狀況,要求重新見醫生或臨床心理學家。

大宅

完全同意

親戚的孩子已四歲但仍說不出完整句子丶要著片,仍不懂自己叫大小便丶上落樓梯,其實一年前見佢發展比人慢我擔心佢不單言語發展遲緩,什至是大小肌肉都有問題,好心提提佢去協康做檢查,但換來的是"未開竅啫""我細個都係咁,依家咪好正常⋯"攪到我好似我咒佢個細路咁

樓主你已做得好好,發現有問題亦肯面對,依家去做訓練仍唔遲,早期介入是絕對有幫助,逃避是解決不了問題

抱抱BB

男爵府

你個case,去私人評估,可以快d直接去排政府兼收位,唔好再拖了

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

你要加油呀祝福你小朋友

複式洋房

cat123hk 發表於 17-10-15 20:59
大小便控制不到,講話一個字都不會,有眼神,好專注,聽力 OK, 就系教極都不會說話,好慘
...

如果懷疑自閉唔好拖,把握黃金時間,健康院有冇同你跟進?

男爵府

cat123hk 發表於 17-10-15 20:59
大小便控制不到,講話一個字都不會,有眼神,好專注,聽力 OK, 就系教極都不會說話,好慘
...

係咪發育遲緩

子爵府

回覆樓主

的確是,6歲前是黃金期來,朋友小朋友遲發現,想訓練都好難,而且排政府都係比年紀再小的小朋友。加油

公爵府

好媽媽勳章

快d去做評估,加油

珍珠宮

cat123hk 發表於 17-10-15 21:02
回覆 JoanC 的帖子

醫生懷疑係自閉

咁醫生會有建議治療方法,跟住做會有改善的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

自閉,好似浸大有中醫針灸治療,可協助改善。聽聞,越細治療,效果越見,同好。

首頁

尾頁

跳至