自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

taiwoon 發表於 17-10-16 14:18
就算要開
但陪審團已經豁免左唔洗返
政府機構犯呢個錯

寫果個有冇腦自己唔知頭唔知路,就問吓人,打個電話問吓法庭都得,有嘜理由出信或memo先得假

琥珀宮

畀面勳章

taiwoon 發表於 17-10-16 15:08
以我理解唔開庭係要返工
但以今次件事黎講
法庭中途已經講左

原來係咁,咁個 supervisor 就衰硬啦,佢明玩個 staff 點知玩c自己

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

署長藐視法庭,小心變造"柱長",係監獄過。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己未做過陪審員, 吾係好明, 可否解釋下? 係咪即係如果單案一日未審完, 就好像放大假咁唔使返工住?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇CABLE NEWS, 署長好似無諗住跪低喎, 陪審員係位護士, 返星期一至五, 一個月有2個星期六要番工, 法官問佢如果陪審員係返夜班, 咁聽完審之後, 佢係咪要去返工....

暫時係得咁多報導, 應該同大老爺未傾完!

伯爵府

cy101 發表於 17-10-16 17:11
睇CABLE NEWS, 署長好似無諗住跪低喎, 陪審員係位護士, 返星期一至五, 一個月有2個星期六要番工, 法官問佢 ...

係呢件事上面衛生署係錯緊
因為一開始個陪審已經問左法庭
係呢段時間佢係唔需要返
而唔係佢地衛生署自己理解
上庭時間係一至五

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

edwinl 發表於 17-10-16 17:29
曾蔭權案護士任陪審員週六工作 衞生署長道歉
道歉咪好囉!!!

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

真係花邊新聞

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

政府機構公然挑戰
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mrsleaf 發表於 17-10-16 16:31
自己未做過陪審員, 吾係好明, 可否解釋下? 係咪即係如果單案一日未審完, 就好像放大假咁唔使返工住? ...
係呀
放下自在

大宅

回覆樓主

個波推咗比公務員事務局局長

琥珀宮

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20171016/57338786

署長嘅道歉唔係因為要人返工喎, 而係令法庭嘅不便喎! 撐呀撐呀!!!

當法官問兩人能否承諾不要求涉事陪審員周六上班,兩人均表示要尋求局長批准。法官下令廖下周一到法庭交待研究結果。

子爵府

畀面勳章

jutau 發表於 17-10-16 13:08
係咪醫生要on call 36小時啊?

醫生唔需要做陪審員,佢地係豁免左

伯爵府

cattz288 發表於 17-10-16 17:55
政府機構公然挑戰

出信個代行死緊
佢夠膽死係信到第一句就寫
‘我們不反對員工出任陪審員‘
究竟要幾無腦先寫得出呢個說話
搞到署長比個官摑一巴大大巴

象牙宮

taiwoon 發表於 17-10-16 19:09
出信個代行死緊
佢夠膽死係信到第一句就寫
‘我們不反對員工出任陪審員‘

真係好低b, 夠膽咁寫
放下自在

琥珀宮

而家唔係一個局長要解話, 公務員事務局局長,同 陳肇始今日都被記者問點睇!

水晶宮

Rilakkuma12 發表於 17-10-16 13:27
都係比靚累嘅,叫人返工嗰位政治敏感度不足,要再陪訓

所以林鄭要起學校再培訓公務員

子爵府

回覆樓主:

個出memo 的人正白痴

大宅

回覆樓主:

哩單野夠晒好笑但浪費時間, 有咩好研究, 仲想撐, 仲話有酌情, 俾法官打多巴“從來都沒有”

首頁

尾頁

跳至