自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

個仔未3歲我已經幫佢俾錢坐一個位啦,搭小巴一般都係幾蚊,大家坐得舒服d

別墅

回覆樓主

有一次好無奈, 我同三歲仔仔等小巴 ,等左幾架一係無位一係剩番一個位, 咁我都唔會上, 因為我知保險上超載有事唔包, 期間有對夫婦排我地後面, 已經總共等左超過二十分鐘... 最後終於有小巴到而司機手勢表明有三個位剩... 我一上車 , 後面夫婦迫我抱住小朋友坐, 司機又開聲話叫我比一個車錢好了, 成車人又望住等開車... 攪到我都唔敢開聲堅持比多個位... 但其實十萬個不願, 如果我肯一早上左車唔使等咁耐啦...唔係唔想方便人而係唔鍾意唔守法, 如果呢個情況, 係咪應該開聲堅持呢? 但我認我細膽

男爵府

回覆樓主

其實過咗三歲就要俾,就算個仔坐坐下要抱都唔係藉囗。司機夠膽俾人坐咗小朋友個位(已付車資的話),我會出聲話我俾咗呢個位嘅$,個位係我小朋友嘅。因為夾硬抱二人坐一位,有乜事保險全車唔保!你就為咗慳幾蚊,有乜事就害咗全車人了

珍珠宮

wingwingin 發表於 17-10-16 18:12
佢唔乖呢 嘈都算
仲要係咁話 好迫呀好迫呀 我心諗
小朋友你都知你迫住我呢 不過可惜你媽唔知

佢開口叫好迫,咁就好啦!我一定答佢『因為你無俾錢,所以咪好迫囉!』

男爵府

回覆樓主

有時自己買得多野,就算bb 2歲都會俾2個位..... 個阿媽自私lor

珍珠宮

李大大 發表於 17-10-17 01:12
有一次好無奈, 我同三歲仔仔等小巴 ,等左幾架一係無位一係剩番一個位, 咁我都唔會上, 因為我知保險上超 ...

如果真係唔夠胆開聲要坐兩個位,你咪答佢等緊人,唔上囉!你肯讓俾後面上先,無人會話你。

其實答一句『我兩個喎!』,好簡單,唔駛諗太多一,我只會擔心有無孖位可以坐啫。

複式洋房

Bido 發表於 17-10-17 00:17
小朋友 覺得迫就叫媽媽俾錢買個位俾你啦
姐姐/姨姨係咁俾你磨小腿都好唔舒服:mother:
...

別墅

JoanC 發表於 17-10-17 01:36
如果真係唔夠胆開聲要坐兩個位,你咪答佢等緊人,唔上囉!你肯讓俾後面上先,無人會話你。

其實答一句『 ...

但一路只會繼續有人排隊... 而且等左好多架 讓晒d單丁既人上了。無奈係終於等到有兩個位都係全車人迫你讓多個位出黎比多一個人上 , 難道我仲要再落番車比後面兩個成人上而唔係我同小朋友上? 如果司機肯開口叫後面只上一位或叫後面等多架不是更正常嗎?

別墅

JoanC 發表於 17-10-17 01:36

其實答一句『 ...

我就係答左司機我兩個喎 , 亦拎左兩張八達通出黎 所以司機叫我du 一張,同時間果對夫婦不停講你抱佢坐啦 bla bla bla. 再加全車人望實幾時關門 , 拖住個仔真係唔敢同人嘈,只想分享當時心情與無奈

大宅

wingwingin 發表於 17-10-16 18:58
$4.x 貴極有限啦 有錢買一盒西餅 無理由爭幾蚊搭車掛

你同佢講,大個仔要俾錢搭車先有位坐,唔好逼住,今次姨姨請你坐,下次叫媽咪俾你車錢!

子爵府

wingwingin 發表於 17-10-16 18:12
佢唔乖呢 嘈都算
仲要係咁話 好迫呀好迫呀 我心諗
小朋友你都知你迫住我呢 不過可惜你媽唔知

可能個媽媽一早知 只係為幾蚊唔理個女咁逼 呢d人好討厭

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

個呀媽為左慳幾蚊又諗住隔離唔會出聲掛,擺明博大霧啦,依啲呀媽面皮真係幾丈厚個喎!

男爵府

wingwingin 發表於 17-10-16 17:15
個小朋友書包寫住k.2a班 一定過三歲啦
小巴又唔係唔夠位要迫一迫
小朋友咩住個書包
我仔兩歲半但似4歲,如果拿車仔我會拿多個位,如果遠都會,近近地會坐單位,因為佢都要我抱,就

男爵府

櫻花bb 發表於 17-10-16 18:07
好怕呢d人,為咗幾蚊,大人細路都坐得唔舒服,仲要影響到人!
上次搭小巴,同仔一人一個位,有個人到佢上 ...

我都試過啊,搭小巴,本身一人一個位,又書包又袋。排最尾個阿婆係都要我抱起小朋友,我話冇位。佢完全唔理,仲叫司機開車最後我比左個位佢
一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

真心覺得呢啲行為好乞兒

我哋呢邊小巴有通告貼喺車內,寫明道路交通條例375章同保險嘅規定,所以司機全部揸正嚟做,有根有據,啲縮骨精冇得抵賴

珍珠宮

李大大 發表於 17-10-17 02:37
但一路只會繼續有人排隊... 而且等左好多架 讓晒d單丁既人上了。無奈係終於等到有兩個位都係全車人迫你讓 ...

無話正唔正常,只係我唔會預其他必須自動幫手。排你後面當然係希望你抱起個仔,等佢有位可以即刻上,所以佢開口。做唔做當然係你嘅決定,我只係覺得車上其他人又唔會真係全部幫口話你。見你話細膽唔敢出聲,我都只是建議做法,又唔係我趕你落車,又唔係我迫你抱起個仔坐,你唔駛咁激動連覆我兩次嘅。

大宅

回覆樓主

過左3歲,我就比佢一個人坐。
但遇著趕返學,就遲到。真係一個位都要照上。我呢邊得巴士同小巴,巴士走左要15分鐘先有一班,小巴就經常滿先到我個個站。
真係好多時有位都係得一個。
唔趕時間我會等,趕時間先會上。

侯爵府

未夠3歲有時佢已經想坐一個位我都會俾錢,唔想咁迫,又唔想迫住人
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

回覆樓主

其實真係一種教育,滿3歲,一定、一定、一定要比錢撘車,唔係體諒與否,身型大小,有乜事,全車人保險公司有權唔賠!我仔細粒,試過車上淨一個位,有一對情侶想上車,司機叫我讓一讓,我話我一上車有同你講小朋友比錢坐一個位喎,而且係法例,再者有事發生保險會唔賠,司機立即收聲!仲有,如有安全帶,家長一定要教小朋友一定要帶!

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至