自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

ilmummy 發表於 17-10-26 18:30
話說今日仔仔幼稚園開運動會,原本唔諗住參加,因為佢仲咳緊,老師話帶佢黎玩下會開心d,於是帶左佢去。老 ...

咁佢平時返學,都唔聽老師講?都周圍走嗎?
我覺得好多小朋友識睇場合,知咩時候可以試你底線。以我所知過度活躍要6歲先確診!
但睇你例子,你係見有事將會發生時,你第一時間係「no」佢,你叫唔好、而佢反而即時做??
你嘗試係先話佢知「要做乜」!
例如,佢拎起飲品,你已經估到佢下一部,所以你好緊張叫佢「唔好掟」!
你可以「扮」冷靜,叫佢「xx,你有野飲嘅?俾我睇吓?」、「xx,可以幫我放好飲品嗎?」、「xx,可以俾我嗎?」⋯係要話佢知「要做乜」,非話佢知「唔好xxx」!
我仔反應同你小朋友九成相似,而爸爸正是用你方式對個仔(一般做法),所以佢一直認定左個仔「教唔聽」,其實我覺得係用錯方法、未搵到方法去教啫,絕對唔會一個方式教好所有類型小朋友,做ftm最大好處就係可以多觀察,慢慢諗辦法

大宅

bbwing03 發表於 17-10-26 19:41
有無註校社工同班主任,可以問下學校既情況,如果學校無呢種情況,咁就係個小朋友見到你先會咁。
咁你就要 ...
知道,下次會問清楚老師。老師喺開學初講過下坐唔定,之後話好好多,就冇再提,咁我認為係冇問題了。

珍珠宮

回覆樓主:

最緊要你教啫,係要慢慢教的

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ilmummy 發表於 17-10-26 19:57
我都好驚係!唉!以前掛住返工,真係忽略左教育……

唔洗太擔心, 我仔k1 都係咁, 四圍搞人係學校坐唔定, 即去健康院轉介做評估

大宅

fupigpig 發表於 17-10-26 20:00
咁佢平時返學,都唔聽老師講?都周圍走嗎?
我覺得好多小朋友識睇場合,知咩時候可以試你底線。以我所知過 ...
我古佢好聽老師話,因為返屋企就扮老師上堂,乜都係老師話咁咁咁架,老師亦冇特別提過佢有咩大問題,係間中有情緒會發下,但我古係有其他人咁做,佢先會跟住做,佢主動性唔高!

伯爵府

ilmummy 發表於 17-10-26 19:15
就係唔知咩機構可以做?

我果時同健康院講,然後轉介兒童體能智力測驗中心。

公爵府

回覆樓主:

辛苦你了

子爵府

回覆樓主

我有兩個仔,如果任何一個出現樓主既仔既情況,我會打到佢飛起!得嗰3歲人仔,連亞媽都唔識驚,大個左只會係壞分子!
我寧願比人話我虐兒都唔願呢個社會多個壞人!
記住!樓主你而家唔教好佢,將來就由懲教黎教佢!

男爵府

回覆樓主

我仔細個都係咁,佢連挍監都咬去上體操,全場奔跑,叫唔停。每日接老師電話,我帶左佢去評估,佢係發展遲緩同自閉譜系,做左好多training, 政府加私人, 而家小三,小學已做班長而且操行A+,所以要幫佢,佢都唔想,佢可能都控制唔到。加油呀!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ilmummy 發表於 17-10-26 20:04
我古佢好聽老師話,因為返屋企就扮老師上堂,乜都係老師話咁咁咁架,老師亦冇特別提過佢有咩大問題,係間中 ...
唔似ADAH喎, 似明洽你喎,一系列, 慢慢睇, 好有用

珍珠宮

ilmummy 發表於 17-10-26 20:04
我古佢好聽老師話,因為返屋企就扮老師上堂,乜都係老師話咁咁咁架,老師亦冇特別提過佢有咩大問題,係間中 ...

我對過度活躍了解不多,但好似呢類小朋友要失控嗰陣,都不分「時、地、人」?
佢識學校要守規矩,即係你方式可能未夾到佢啫⋯
我仔K2了,好明顯喺學校非常合作,單獨跟我就還ok的,只係會成日玩到好嘈,有其他人在場就會試底線,遇著有人偏幫佢,就直頭可以癲曬失控⋯
我建議你可多同老師溝通,我都好鍾意請教老師點教小朋友的,方法多數都好work!

公爵府

@nei@ 發表於 17-10-26 18:49
你試下係youtube睇超級育兒師,佢教得幾好的

多謝推介,要好好學習

珍珠宮

唔係怪獸 發表於 17-10-26 18:50
我細果個原本都係野獸,整治幾次之後佢鬥唔過我自動變乖

對付非一般小朋友用非一般手法,做得好

仔係自己教既!叻又醒既小朋友最叻睇環境蝦大人,睇死大人要面子,唔敢同佢硬踫。時機過左教唔返!

我唔認同亦唔信什麼專家,根本個個小朋友個性唔同,同個未識道理既人講道理=對牛彈琴!我讚成係小朋友未識性時要狠心唔可以心軟由得佢糊鬧。

但,一到左高小情況就唔同。第一:家長一直有定規舉與底缐,第二:一直有後果承擔,所以到左高小識性再講道理就得心應手好多。

大宅

問多一個問題,我仔大部分時間係慢熱型,即係你話跑步佢會先企喺度,成舊飯咁喺度望,等有人再跑。其他時間就係我講嘅咁,無端端倒左人d嘢,掟左人對鞋,而人地係完全冇聊過佢喔咁樣是否都會係adhd嘅表現?

男爵府

ilmummy 發表於 17-10-26 19:53
老師喺開學初期講左佢坐唔定,之後話已經好好多,我唔知係老師忍耐力強定真係喺幼稚園就表現好好,下次要問 ...

問下老師有冇concern,如果佢係學校正常,係屋企先係咁,要改變下教法。
有時老師未必咁快會同家長講,可能想再觀察,如果老師比較新,亦無咁多經驗好快睇到小朋友有問題。有經驗細心既老師有種直覺,望一望就覺得小朋友行為有冇問題。

伯爵府

ilmummy 發表於 17-10-26 19:03
我唔知我放棄份工全心照顧佢,係咪一件錯事?

樓主,加油呀!
照你咁講你仔仔之前唔係你全職湊
可能佢之前都有咁做而又無人糾正佢
佢曾經用過嚎哭去令照顧者妥協,所以對你都用同樣方法
你全職湊番佢開頭係會好辛苦,但至少佢仲細,可以教番好!
教小朋友唔好怕其他人既冷言冷語同眼光,尤其啲同學家長。
你要企硬,佢要瞓地扭由佢扭,睇佢扭到幾耐。
又或者下次佢情緒失控時 你唔好鬧佢先,你首先肯定咗佢既情緒行為,再之後等佢冷靜下來先同佢慢慢講道理。要記住,無咁快改到啲壞習慣架

大宅

回覆樓主:

我個仔以前都有類似,不過佢又未至於倒哂人地啲野再掟人
我用既方法係暴力鎮壓,同佢無論去邊都即走(試過搭左個幾鐘車先去到目的地,然後拉番屋企,又試約左人去遊戲室,一扭唔停,又搬番屋),瞓地就抬佢一係上的士回家,一係入後巷一係入公廁,見到四圍又臭又髒,佢就唔會瞓地只會大喊大叫,到時由佢大喊大叫,你唔好理佢,等佢停左先講野,一又開始叫就又唔好啋佢,等佢叫完再講。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

去評估之餘, 都要睇下自己教法, 同埋小朋友夠唔夠瞓. 小朋友一攰就癲, 易炆憎, 點教都冇用.

禁止訪問

大宅

ilmummy 發表於 17-10-26 19:03
我唔知我放棄份工全心照顧佢,係咪一件錯事?

你e家唔陪佢,你將來會後悔
加油

首頁
12345...9

尾頁

跳至