自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

回覆樓主

學校處理得好差
臨近k 面試,應該好多家長睇完哩單新聞都唔會去in

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

學校處理又真係有問題,點解會用退熱貼?
有無即時通知家長?
點會 offer 對方家長送件玩具當賠償?而唔一句道歉?
唔報警唔見報,學校同咬人果位小孩家長會正視事件嗎?
唔報警,學校會俾被咬女童家長睇 CCTV 嗎?
其實..... 今次係個別事件,定係之前好多都「臭屎密冚」?

大宅

睇相,真係好傷 !! 睇到都心痛 !!!!
好慘 !!!!

大宅

sasatt 發表於 17-11-1 10:52
我估小朋友有道歉既
老師會即時要求
家長可能就認為小事掛
你估 !!!!!!!!

大宅

孟母3000 發表於 17-11-1 11:11
原來小朋友有道歉?因文中睇唔到小朋友道左歉。
初初睇,我以為佢係現場。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

sasatt 發表於 17-11-1 11:18
文中冇講,但一般學校都會即時要求
再者,要求小孩道歉總比叫家長道歉容易
學校當然會選較易的方法啦

即係只係你自己估?同埋我覺得除左小朋友道歉之外,家長亦應道歉,始終唔係普通推撞,而係咬到咁傷。

公爵府

2018復活節勳章

我估小朋友有道歉既
老師會即時要求
家長可能就認為小事掛

你估

如果對方家長有正式道歉同學校處理方法做得好,就唔會推上報,推上報就好大件事,比人咬到傷成咁就小事

男爵府

咬傷人送玩具了事?間學校灌輸緊咩價值觀俾小朋友?兩歲已經識學習待人處事態度,學習緊有咩可以做有咩唔做得。細個咬傷人就送玩具了事,咁大個殺人都可以賠公了事??

呢單唔係普通推撞,點都要認真道歉。。調班都唔應該調走受害人,而係應該調走咬人嘅小朋友,等佢明白呢個係做錯事嘅後果。小朋友可能自控能力未發展好,但唔可以用咁嚟做藉口,最起碼要俾佢知做咗唔岩嘅事係有後果要承擔!

另外,小朋友未學識,但大人已經識。咬人果位小朋友嘅家必須帶同佢哋嘅小朋友向受害人認真道歉,樹立返勇於承擔、知錯能改、尊重他人嘅榜樣!

學校亦要反省課堂管理、人手安排,師資培訓。學校亦應向受害人家長道歉,除咗管理上有疏忽,最大問題係點會提出咁荒謬嘅解決方法!不如認真檢討,兼講吓會點樣監察咬人果位小朋友,同埋喺課堂引入小朋友間相處嘅禮儀,正當教導小朋友。兩歲唔係只識玩,佢哋可以學得好快吸收得好快,學校唔好錯失教育嘅黃金機會。

珍珠宮

咬人果個細路嘅家長超有問題,如果佢係有睇bk嘅,請快快道歉

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

家長一定要堅持驗傷,都唔知咬人果個有冇病,有冇肝炎,咬的傷會唔會留有巴痕?心理有冇陰影?之後點醫?呢件事係好應該認真處理。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

N班咁細得一個無經驗老師?

伯爵府

家長唔道歉,暗示佢不認為小孩整傷人係有問題,停課不為過吖!

2歲人仔阿媽唔識教,學校、社會教囉!道歉絕對有必要,唔道歉抵推上報。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

唔係怪獸 發表於 17-11-1 11:55
家長唔道歉,暗示佢不認為小孩整傷人係有問題,停課不為過吖!

2歲人仔阿媽唔識教,學校、社會教囉!道歉 ...

係呀

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

剛剛睇到相, 真係好恐怖喎! 普通咬, 通常都會好快散, 佢咬到有血喎 ! 要超大力咬先可以咬到出血啦。

咬成咁, 第一啖, 個妹妹應該都大叫/ 大喊佐, 有乜理由老師唔知? 重要咬多啖?!
咬完唔道歉, 話我知俾D玩具我, 叫我了事???!!! 我係家長都火喎!
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

回覆樓主

道歉係應該既,雖然發生左大家都5想!

伯爵府

mother904 發表於 17-11-1 10:10
學生無故咬人,要求家長道歉是小題大做?
有品的家長,根本無需對方要求,第一時間就應該誠心道歉!
...

伯爵府

ccsai 發表於 17-11-1 11:50
咬傷人送玩具了事?間學校灌輸緊咩價值觀俾小朋友?兩歲已經識學習待人處事態度,學習緊有咩可以做有咩唔做 ...

咬傷人送玩具了事?間學校灌輸緊咩價值觀俾小朋友?

咪就係,個校長有無腦!
換轉個細路係自己,會點處理?
將心比己啦!頂

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

陰公,一定好痛

我仔都試過比同學咬耳仔

珍珠宮

回覆樓主:

有心教一開始就要道歉唔使人追啦

珍珠宮

我估小朋友有道歉既
老師會即時要求
家長可能就認為小事掛
你估

我都可以估個小朋友咬完人得得戚戚,家長同學校擺出你奈我唔何的咀臉,所以先迫到事主要上報啦。斷估無痛苦

首頁
12345...11

尾頁

跳至