自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

伯爵府

回覆樓主

保重
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

用戶要求終止服務

草莓熊本熊 發表於 17-11-12 15:09
教徒唔會寬恕魔鬼,唔係教徒就係魔鬼 聽唔少教徒講過
...

話知佢,而家個老豆自己有份,老人家要靠後生保護比我已small 班友巧耐,連埋個妹一齊small.

樓主,希望你老爸冇事
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

伯爵府

回覆樓主

我都預佐比人插,我認為好多教徒都好「聞失」,唔聽人講亦唔比人講,總之一句:唔同佢相同理念死硬,係魔鬼,要救你,我真心覺煩,其實我做錯乜要你救我?即我而家殺人,跟住信教,主會寬恕喎!我O了咀!

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

我估計你地一向關係唔好,唔會純粹因為信仰問題,唔同宗教只係導火線

男爵府

Jumboshrimp 發表於 17-11-12 14:15
我都係教徒。我只想說對你的情況很同情。太多教徒在不適當嘅時候做佢哋認為對的事。

佢哋忽略咗對人最基本 ...

我地可以點講得明佢?我會好尊重每一個宗教,但都希望佢尊重我地
豈能盡如人意,但求無愧於心......

珍珠宮

ccaa 發表於 17-11-12 15:14
唉,佢地真係好討厭,一啲都唔尊重人

除咗你妹,其他人叫佢地企係外面,謝絕閒人。
照計神的力量無以至上,區區幾幅牆不減功力。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

這個教在我心中同邪教無咩分別,專向就死的人埋手,我是很討厭這教的信徒,不過底線是佢唔搞到我,我當佢地透明,你要好好守護爸爸的信仰,否則不是死後儀式問題,問題係日後連「香」都無枝佢食。

男爵府

回覆樓主

我無任何信仰,但唯一唔認同基督教的其一教義容不下其他宗教,或者唔需要接納,但連最基本的尊重亦無,所以我會覺得反感。我接觸過的其他宗教亦不曾聽過話要剷除異教,最多不認同,而且聽過唔少case 因信主而同家人反目,乜唔係信仰令人向善架咩?點解唔可以同家人和睦相處,互相尊重?好似食飯咁,阿媽辛辛苦苦煮餐飯,唔感謝阿媽但感謝主,對於唔信嘅人真係有十萬個為什麼。你可以話信同唔信嘅分別,但信其他宗教好少聽到會直接影響到人,但基督教就經常同親人朋友發生衝突,依個就係事實

珍珠宮

回覆樓主:

我以前隔離屋個家教徒,都係非常非常自私嘅人,可以將垃圾放人門口,自私到爆

子爵府

我係教徒,但我都唔認同呢種傳福音方式
的確有好多人係在病危時信主,但亦有人本身係好反感的
我自己覺得如果係咁不如尊重返佢地...有d 野真係逼唔到
我都曾有不信的親戚病危,跟住有教徒親友同佢傳福音,但語氣不當,令病者傷心。佢本意係好,但令病者臨終時傷心又何必?對方既不接受,我覺得為他祝福(在他同意之下) 或心中默默禱告就好。

不過據我所知都有頗多信徒係咁樣,其實本身好多信徒傳福音都有點夾硬,又用「你唔信就會落地獄) 的恐嚇性說話,令人反感!我都覺得件事其實唔應該搞成咁。

如果樓主覺得唔好,應清楚向妹講清楚自己的立場,人人有自己想法價值觀,請佢尊重。

公爵府

草莓熊本熊 發表於 17-11-12 15:09
教徒唔會寬恕魔鬼,唔係教徒就係魔鬼 聽唔少教徒講過
...

重要落地獄,可以同小學生都係咁講的。佢哋唔會理你感受的。

公爵府

sizzlers 發表於 17-11-12 15:24
我無任何信仰,但唯一唔認同基督教的其一教義容不下其他宗教,或者唔需要接納,但連最基本的尊重亦無,所以 ...

絕對同意。越來越反感。

珍珠宮

王國教室勳章

karenlyk 發表於 17-11-12 15:15
神經病先人意願都唔尊重,不孝

有另一個長輩就係同佢地講,咁樣不孝,但佢地話係為佢好,話人唔知。十幾人親耳聽到個長輩死之前一年同死之前幾個月都講佢點安排身後事,真係諗起都嬲

大宅

piv 發表於 17-11-12 15:34
重要落地獄,可以同小學生都係咁講的。佢哋唔會理你感受的。

其實呢個教在乎救恩。focus 在信,不在不信的"後果".

係d 人放錯focus

男爵府

jeanne1120 發表於 17-11-12 15:29
我係教徒,但我都唔認同呢種傳福音方式
的確有好多人係在病危時信主,但亦有人本身係好反感的
我自己覺得如 ...

如果樓主覺得唔好,應清楚向妹講清楚自己的立場,人人有自己想法價值觀,請佢尊重。

你估我地無講咩,講到無可再講啦呢10幾年為咗佢個宗教,我地都唔知啫咗幾多次啦,成日帶人返屋企迫我爸爸聽聖經,我爸走都無得走,佢唔同我地講係唔想我地鬧交咋
豈能盡如人意,但求無愧於心......

公爵府

seaman1982 發表於 17-11-12 14:24
由你爸爸講第一句唔想見佢地,應該就趕晒佢地走。再唔走就叫姑娘出手。話唔識佢地,再煩報警。
...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ccaa 發表於 17-11-12 14:07
我預咗比人插架啦

我之前都講過“呢碗飯唔啱我食點解要迫我地食”

醫院可以俾咁多教友探訪病人?唔係每次2人嗎? 就算普通病房也不可能成隊人入來祈福。
俾我會趕佢地走。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

ccaa 發表於 17-11-12 14:07
我預咗比人插架啦

我之前都講過“呢碗飯唔啱我食點解要迫我地食”

我都好怕呢d人、入左邪咁,我都唔話你、你就咪句句得住哂,自由嘛

水晶宮

wawaliluk 發表於 17-11-12 15:48
醫院可以俾咁多教友探訪病人?唔係每次2人嗎? 就算普通病房也不可能成隊人入來祈福。
俾我會趕佢地走。
...

好多醫院醫生係教徒、我入過院、就算唔係探病時間都自出自入架

水晶宮

eg86 發表於 17-11-12 14:44
莫講話教徒,想當年我試過俾個牧師當眾話唔信教嘅人唔係正常人,原本我由細到大都返教會學校,有時都會祈禱 ...

我都係教會學校出身,而家咁多教會學校,又係名校、更多偽教徒

首頁
12345...13

尾頁

跳至