自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cool2000hk 發表於 17-11-21 09:38
有d老人家好有骨氣唔鐘意人幫,但大部份都係待老賣老,乜都老馮咁又打尖又要人讓,但百佳一有新鲜橙到班阿 ...

你形容得好攪笑

象牙宮

回覆樓主:

我會照爆! 係D容忍度高既人先會選擇忍! 我係唔會理咁多,敬唔代表可以無理咁忍

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ivory0915 發表於 17-11-21 08:28
通常行動不便那些,反而唔會打尖,打尖 + 鬧人那些,都是中氣十足,聲音雄亮,轉數極快(可以 9 秒 9 的速 ...

sorry, 老人家或有需要的人……我唔会用"打尖"!

子爵府

回覆樓主

我試過買野俾個阿嬋打尖,佢竟然鬧返我轉頭,話我點知你排緊隊呀!你又冇出聲,吖你咁得意既!一輪嘴咁講,仲要睥我

公爵府

好媽媽勳章

meinatmn 發表於 17-11-20 21:17
最慘係搭小巴,明明到自己,點知阿婆打尖,要等下一部。

係,我以前係坐小巴返工,間中又係有d阿婆打尖,我有時都會出聲,講真,返工時間,個站又唔係總站,真係俾d阿婆打一打尖,真係有排等

講真,有時排巴士俾阿婆打尖都算,最多無位坐都仲有得企。小巴咁少位

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

Fishqqma 發表於 17-11-21 20:14
sorry, 老人家或有需要的人……我唔会用"打尖"!
sorry, 打尖呢種行為,唔叫打尖叫什麼?
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ivory0915 發表於 17-11-21 21:03
sorry, 打尖呢種行為,唔叫打尖叫什麼?

年青力壯的我会叫打尖

禁止訪問

牛年勳章

男爵府

回覆樓主

有一次連巴士司機都睇唔過眼

子爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

早兩日喺百X排隊比錢,有個阿婆問我可唔可以比佢先,我排最尾就讓比佢,點知阿婆一支箭走去收銀到比錢,果時有個阿伯比緊錢,個收銀就叫佢排隊,佢指住我話我比佢先,攪到我勁無奈,好彩排我前面個女人知唔關我事無話我,仲同我苦笑
Happy Everyday      

大宅

回覆:老人家打尖理所當然?!

以前我會勸人「算數啦!唔好咁計較」,覺得嘈落去都冇咩意思⋯⋯
或許近年覺得部分人(不論男女老少)越來越「老奉」,活在世界中心,認為全世界欠咗佢,完全不會自省⋯⋯我承認我嘅「算罷啦」有份縱容這種人⋯⋯怯於指出問題,反而認為出聲嘅人麻煩/計較/多事⋯⋯
「沈默就是幫兇」 現在終於嘗到惡果

所以我決定遇到無理取鬧嘅人,唔好怕做厚多士,要幫口指正,阻止呢股歪風蔓延
例如無理取鬧嘅顧客⋯⋯店員為保份工要啞忍,咁就幫口挫一挫啲衰人嘅氣焰,唔好等佢以為店員屈服=自己啱
(千萬不要反唇相譏,只要簡單直接指出佢嘅問題;例如:「就算後面冇人出聲,你唔排隊,就係打尖。你點解認為你嘅做法冇問題?點解你唔可以行去龍尾?」)
唔係無事生非,旨在畀佢地知道「我本人認為你無理取鬧」
好似好無聊,但是我相信會一點一滴地起作用⋯⋯

p.s.
正字警察出沒注意:「恃」老賣老丶自恃丶恃才傲物

珍珠宮

laulaucat 發表於 17-11-21 23:04
以前我會勸人「算數啦!唔好咁計較」,覺得嘈落去都冇咩意思⋯⋯
或許近年覺得部分人(不論男女老少)越來越 ...
well said . . . . 「沈默就是幫兇」

男爵府

月見草 發表於 17-11-21 06:44
最乞人憎係果句:讓你先囉!
佢打尖仲話讓我先,乜嘢玩法?

yes!! 我都試過, 個阿伯係超市打我尖, 我同佢理論, 佢聲大夾惡加上口齒伶俐,中氣十足 : 你放心! 我老人家實讓你d後生先既!!!

多謝大人皇恩浩蕩

男爵府

laulaucat 發表於 17-11-21 23:04
或許近年覺得部分人(不論男女老少)越來越 ...

講得好! 太多保持沉默既人, 令到d衰人變本加厲

別墅

15週年勳章

ivory0915 發表於 17-11-20 20:38
點解而家啲老人家咁衰格?以前啲人打尖俾人話,都會唔好意思,而家根本老馮,叫佢排隊,仲要鬧返你轉頭,恃 ...

我都遇過呢d人,60幾歲女人,每日比佢打尖,有一日終於忍唔住叫佢排隊,佢鬧返我轉頭,話我唔讓老人家

珍珠宮

Yoanna2017 發表於 17-11-22 10:49
我都遇過呢d人,60幾歲女人,每日比佢打尖,有一日終於忍唔住叫佢排隊,佢鬧返我轉頭,話我唔讓老人家
...
唔讓老人家?! . . . . 如果排隊上車是用年齡來計算的話, 小朋友唔使出街啦.

大宅

開心吸收勳章

一定指佢去番隊尾

別墅

15週年勳章

ivory0915 發表於 17-11-22 11:06
唔讓老人家?! . . . . 如果排隊上車是用年齡來計算的話, 小朋友唔使出街啦.

搭lift都係,個個行前少少,有lift就衝入去

伯爵府

stagea 發表於 17-11-20 21:17
好多阿婆好惡死

有次個婆好討厭,我倆係總站上車,我排第一,佢排第二,到巴士來時直至開車走全架車也得我倆個.上車我入去簡咗個位坐,佢想坐我個位,竟然啤住我,之後仲係度單打個話我唔比佢坐我個位,又話我唔敬老,真係好嬲.

大宅

回覆樓主

我都試過
仲俾人圍
個亞婆仲好意思話.俾你先囉
聽到呢句火到黎埋.

首頁

尾頁

跳至