自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

rebeccalin 發表於 17-12-10 10:26
有時我都好想放鬆一下,但真係做唔到,見到間屋亂,我會心情煩躁,如果見到大堆衫未折,好似座山仔一樣, ...

你只是喜歡整齊/清潔,
暫未覺得你有病!
工作已做到c c吓,見到屋企亂,
令你爆啫。
同你老公協議下,分工合作!

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

樓主常試搵小小空間小小時間獨處放鬆吓,做自己想做嘅野,例如食吓野聽吓音樂,你要愛鍚自己因開始影响到情緒,壓力大同人傾訴係舒緩方法之一,或者可第一時間離開現場,深呼吸等一陣再同小朋友和C6傾返,我諗情况會好啲,加油呀

另外,重點我覺得唔係單向性討論衛生同狗毛問題,係樓主壓力就快爆煲而上來呻吓, 比多啲正能量樓主吧!

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

家務嘅野叫小朋友幫手,摺衫掃地,幾歲人仔都做到。
功課呢啲擺埋一邊,唔洗睇得太詳細,望下見到有做就算,錯就由得佢,等老師改,俾老師知道小朋友邊啲未係好掌握到仲好。

我都係一腳踢十幾年,2兄妹仲係sen
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

回覆樓主:

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

媽媽不是超人啊。
唔好攬晒所有嘢上身,如果仔女返全日,請鐘點做家務,自己轉full time得唔得?

象牙宮

rebeccalin 發表於 17-12-10 01:18
工作上近排樣樣唔順利,幾乎日日都有未遇過的麻煩事要出來,壓力好大。放工攰到死,返屋企仲要買餸煮飯睇功 ...

放工攰到死 日日做唔完的家務,睇唔完的功課 : 是主要。壓力大。

A. 先處理緊急的。
其它"先"就別去理它。 功課: 睇唔完的功課。陪養孩子獨立。 先不理, 理少D, 有部分不理。

B. 分配部分routine工作給家人
家務: 分少少給子女, C6 干。 外判家助。

C.
每日給自己"完完全全休息" 1小時, 在家做不到,
去公園行下, 看花花草草, 大自然1小時。

我和你一樣, 11月分, 樣樣唔順利,日日遇過不同煩事, 老是壓力大過日子。痛疼也來。
上面是專業人士教。

學會放下    發表於 17-12-11 00:53
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

明白你可能有好多心事在心裡抑壓住,但呻完要加油呀,改善自己,先可以令不完美變成完美

珍珠宮

flyinsky 發表於 17-12-10 09:53
其實大家真係咁有潔癖?係梳化褸住件外套又唔係張床,唔通屋企要無菌狀態先得?
...

真係好睇鍾唔鍾意動物。普通出過街我無所謂,如果屋企有人整到成屋狗毛,我諗我都會發脾氣。

侯爵府

回覆樓主:

媽咪你頗大壓力,要找渠道舒緩,加油

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

當然聽你話乾淨哂最好,但佢點都沖左涼,有時小朋友就係隨性麻,唔使咁嬲,好少事,你就當訓練下EQ, 其實真係好少事嚟

伯爵府

回覆樓主

我明,出過街嘅衫唔可以係屋企周圍坐......但生仔後根本已經守唔住呢條戒律,歲幾兩歲係街周圍碌,返到屋企都未換得切衫已經見佢周圍「hi」,其實我一見到已經頭痛,但唯有隻眼開隻眼閉,所以睇開啲啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實大家真係咁有潔癖?係梳化褸住件外套又唔係張床,唔通屋企要無菌狀態先得?
...

死啦,我放工返嚟有時換左衫但未沖涼就上床訓陣架啦,係bk我一定好污穢

子爵府

回覆樓主

好少事

水晶宮

回覆樓主:

張被今日買新的便可,放鬆D

子爵府

cindy618 發表於 17-12-10 12:16
死啦,我放工返嚟有時換左衫但未沖涼就上床訓陣架啦,係bk我一定好污穢
...

我經常都會,但我覚得我屋企和自己都好乾淨

公爵府

牛年勳章

...

佢係著住件同兩隻狗玩完的外套,係床度拎左張被在梳發上蓋住瞓覺,如果佢淨係蓋住外套係梳發上瞓,我冇咁嫐。之前已經打電話返來叫佢沖完涼千其唔好著嗰件外套,我準備左另外一件外套俾佢的。佢唔聽我講,仲要著住蓋被,個被帶我啱啱先換,換落來的仲未洗,又要換先嫐爆

伯爵府

cindy618 發表於 17-12-10 12:16
...

我都係我覺得最緊要換褲,因為搭車會唔乾淨但衫尚可接受

伯爵府

rebeccalin 發表於 17-12-10 12:24
佢係著住件同兩隻狗玩完的外套,係床度拎左張被在梳發上蓋住瞓覺,如果佢淨係蓋住外套係梳發上瞓,我冇咁 ...

可能凍又玩得攰,唔好嬲啦,提醒佢下次唔好就得,不過同狗玩完又係換左衫先好d既

大宅

回覆樓主:

壓力是長期累積出來的,你兩個小朋友一定係長期都好唔聽話,你c6又唔係好理屋企果種,如果唔係今天單-事件點會令你咁嬲呢

禁止訪問

回覆樓主:

首頁
12345...6

尾頁

跳至