夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

熱血勳章

.

伯爵府

熱血勳章

.

珍珠宮

回覆 Miss.Hui 的帖子

你6299同你父母知唔知佢咁樣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主:

感同身受⋯⋯千其唔好大肚
我就係有左逼於無奈
初時都唔知咁多,淨係以為佢搵得唔多
點知到之後先知佢爭落一筆卡數

唉,而家大左肚,又要幫佢手,又要放工做part time, 仲要係咁搵方法慳錢,遲d呀b出世勁多野要洗,諗起都勁大壓力。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主:

奮鬥都唔緊要, 只要個人同你一條心...
有時奮鬥完, 男人又可以話感情淡左, 同第2個女人有感情, 奮鬥完白費心機....

翡翠宮

回覆樓主:

奉勸JM 唔係出咁多
咁辛辛苦苦苦唔知為乜, 不如輕輕鬆算
大家鬥hea

伯爵府

熱血勳章

.

伯爵府

熱血勳章

.

大宅

Miss.Hui 發表於 18-1-29 20:01
我都唔想大肚,一想到要獨力照顧BB
鄧你辛苦,加油!

你真係吾好生仔,佢連自己都搞吾掂,點會理bb,.呢啲男人真係好吾成熟,遲啲又話你掛住做嘢冷落佢,分分鐘。。。比我再揀,我可能會考慮結婚,但一定吾生仔。人變起上嚟,真係好得人驚。

珍珠宮

BK Milk勳章

鄧你辛苦,加油!

去旅行散心,唔好預佢,佢想去就自己出錢

珍珠宮

咁6299呢?可能佢地唔知,只知個仔唔顧家

男爵府

Miss.Hui 發表於 18-1-28 17:27
佢最叻係就嚟出發都無錢,仲要好似無事咁,淡淡然
迫佢儲就同人借(唔知咩邏輯)
最憎人借錢,我講過好多次 ...
我老公都係咁我人,佢成日係信用卡透支,還minpay. 當時我唔知,我有左,我話我唔介意佢無錢,但我唔可以接受欠債,不如離婚,我會自己養bb. 佢先唔肯,比晒我管,一張卡都無,
佢由搵一萬到搵三萬,比一半我,一樣一豪子都無剩,我同佢講有一日佢媽有事要錢,問佢點?佢話唔知,
我爸有次話我拿得佢太多錢,搞到佢成日錢包無錢,我話唔關事佢洗錢無洗過係我身上,
就算佢今日用左500買左一份禮物比我,月尾佢會話用晒錢叫我比2000佢,

伯爵府

熱血勳章

.

伯爵府

熱血勳章

.

珍珠宮

系啦,我覺得有利益衝突,真糸唔問好過,但好會唔會覺得遇到個咁嘅老公系唔好彩

男爵府

Miss.Hui 發表於 18-1-29 22:24
唉,係啦,月尾問拎錢真係
成年人應該有計畫!
9係,我係好有planning見到佢咁我好驚,我小家又好chep又好港女又好,我一定狂問佢拿錢,有時佢遲左入錢比我,我每鍾頭問入左未,因為我d錢係用黎交所有費用,佢真係遲左比之後順便使晒,

翡翠宮

鄧你辛苦,加油!

你地又無小朋友,做咩要咁辛苦!?

如果我無小朋友一定攬住d錢各自財政獨立。大家按收入每人負擔d家庭開銷就完,唔會做extra野去慳錢/搵錢。自己搵自己洗。除非大家有共識去做同一件事,eg 旅行/搬屋/生仔,大家一齊save 先fair 囉⋯⋯

佢都懶懶閒,洗腳唔抹腳,根本無諗過將來,結完婚就終點味如佢所願! 永世都無仔無女岩曬佢!千其味咁傻係咁自己賺錢,佢就坐享其成

翡翠宮

我岩岩知佢有卡數都晴天pig pig呀, 成世女我都好憎借錢/借錢俾人, 好煩又要計息, 以前爭落既grant loan / morgage 呢一兩年我都一次個fully settle曬, 搞到手頭資金猛猛緊, 仲要今年收入大減, 稅又勁多, 仲要無啦啦多左個囡... 百上加斤真係... 仲要另一半事業岩岩起步, 不過我又唔怪佢, 佢唔係大洗亂買名牌賭錢果D, 第時搵返多D負擔返多d家庭開支, 暫時我而家辛苦D, 希望佢生生性性搵多D ///but 有時情感都會take over 理智, 忍唔住情緒低落, 特別是而家大肚, 心情有時好波動....
奉勸千其唔好同個男人生BB... 咁辛苦自己, 人地又無所謂謂唔知做乜

翡翠宮

ccgirlcc 發表於 18-1-29 21:36
我老公都係咁我人,佢成日係信用卡透支,還minpay. 當時我唔知,我有左,我話我唔介意佢無錢,但我唔可以接 ...
你C6搵到3萬都好好丫~
起碼都夠一家洗費先

瑪瑙宮

littlefunpig 發表於 18-1-29 23:48
你地又無小朋友,做咩要咁辛苦!?

如果我無小朋友一定攬住d錢各自財政獨立。大家按收入每人負擔d家庭開銷 ...

咪係, 好佬就幫佢捱姐, 為條爛佬攪到自己咁, 成世為乜, 對自己好 d , 錢留比自己洗吧.

首頁

尾頁

跳至