自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

我朋友,佢老豆供佢去左澳洲五年,大學畢業回來3年,而家係18500人工
如果你買層樓俾佢,佢就堅係羸在起跑線上

男爵府

回覆樓主

買層樓,入政府學校,讀到咁上下送去外國讀書

大宅

回覆樓主

授之以魚不如授之以漁

一定揀教育先

珍珠宮

無人叫佢幼稚園已經讀8萬一年, 學樓上JM話齋, 有D直資小先2萬幾一年.

如果係要谷既, 可以讀學卷幼稚園再私補+其他活動, 然後K3考直資/私小, 慳返K果幾年錢. 考唔到直資/私小, 可能佢唔係果D材料, 咁就慳返, 拎D錢去買樓好過. 或者到升中再考.
再唔係喺香港讀完中學先去外國讀大學囉.

路唔係得1條.

伯爵府

以前我父母就係唔夠鬆動唔能夠做哂兩樣,佢哋揀買咗樓。老來有個竇先都好重要。係咪俾仔女讀咗就一定有回報? 分分鐘佢哋自己只夠養自己。
我喺香港讀津校嘅,好彩自己讀書生性又叫有D運,呢代就唔駛再頭痕同樣問題,可以兩樣都做到。
不過呢個年頭好嘅津校確實比以前少,機會係冇以前咁多。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Ashleycorina 發表於 18-1-29 14:46
我一直覺得讀書同買唔買樓俾佢地係兩件事。
我兩個小朋友揀學校時,主要睇邊間適合小朋友,我兩個都讀私校 ...

Exactly my case。讀左十幾年直資我無後悔,俾多揀多次我都會花呢舊錢,因為學校真係照顧得好好。讓小朋友在良好教育環境下成長,一生受用

男爵府

私幼會比, 因為學術唔得, 津小只可以等運到, 小學睇下考成點, 如直私收佢, 會比佢讀上去

伯爵府

bmuimami 發表於 18-1-29 14:08
咁呀樓主已經講明佢朋友係公積金制公務員,即係舊制,舊制子女有齊LEA,OEA,19歳前D學費都claim到大部分 ...
公積金應該係講新制? CSPF. 呢款冇教育津貼。舊制應叫退休金。
舊制好似97/98前入職。小朋友依家先幼稚園,除非40幾以上否則應該係新制喇。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jacobkit 發表於 18-1-29 13:18
同frd 傾開,佢係窮中產,某名幼要差不多八萬學費一年(讀緊),連埋車費差不多十萬,4年就40萬,升到私直 ...

香港讀大學都唔差者

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

bmuimami 發表於 18-1-29 14:08
咁呀樓主已經講明佢朋友係公積金制公務員,即係舊制,舊制子女有齊LEA,OEA,19歳前D學費都claim到大部分 ...

公積金係新制

長俸先舊制

水晶宮

jacobkit 發表於 18-1-29 15:41
公積金係新制

長俸先舊制

謝謝告知
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

回覆樓主

咁我會留港讀津貼留$上車,自己都傾向係咁安排,我女今年DSE了
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

回覆樓主

小朋友讀到一定比,比得起就叫值不值得,小朋友讀到書當然值得!
我兩公婆自覺小朋友讀唔到書(逼唔到),所以只會買樓同買樓,for日後退休同埋唔望小朋友會做專業人士,只望佢不愁生活,打份喜歡既工,放假同老婆仔女去旅行!咁就一世

水晶宮

yiqiyihui 發表於 18-1-29 15:06
公積金應該係講新制? CSPF. 呢款冇教育津貼。舊制應叫退休金。
舊制好似97/98前入職。小朋友依家先幼稚園, ...

Thx

子爵府

回覆樓主

無細路,但如果有我寧願比層樓佢~

讀書嘅野靠自己、但響香港讀幾多書同買唔買到樓無直接關係。 送層樓比佢,等佢負擔輕D, 第日條路都舒服D .

子爵府

jacobkit 發表於 18-1-29 15:41
公積金係新制

長俸先舊制

強積金至係新制~

無公積金。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔識
但如果小朋友知到咁情況下,呢個正是壓力所在,讀到書就好地地,讀唔到就好似辜負咗父母咁..........!

男爵府

凍奶茶少奶 發表於 18-1-29 13:53
我會KEEP起錢,直至考完DSE先決定
讀本地大學就買樓,讀唔到本地大學就送外國野雞大學,起碼有張沙紙,往後睇 ...

agree with you

公爵府

heilok 發表於 18-1-29 14:34
我無揀私直,唔係錢嘅問題,係覺得官津其實唔差。但會考慮高中/大學送去外國讀書,想佢見多識廣。教育同樓 ...

大宅

買樓

首頁
12345...9

尾頁

跳至