自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

seaheart88 發表於 18-2-2 20:12
有啊。。。

我識一個教徒係唔派利是。。但係又帶兩個小朋友又收利是喎

唔派無相干,尊重佢宗教。(雖然聖經無寫不可派利是,唔知佢地係點樣自行領悟出呢個教條。我有好多天主教基督教朋友都一樣派利是收利是。) 但既然覺得利是同佢信仰有矛盾,咁唔派就唔應該收。雙重標準好討厭,亦難免令人覺得Cheap。尤其係仲會主動出撃去逗利是個種。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

瑪瑙宮

大廚勳章

mrschocolate 發表於 18-2-3 09:28
唔派無相干,尊重佢宗教。(雖然聖經無寫不可派利是,唔知佢地係點樣自行領悟出呢個教條。我有好多天主教基 ...

雖然有人話你唔鍾意咪唔派囉。。。

我只係覺得同你一樣雙重標準好乞人憎。。。如果自己認為自己宗教係唔應該派利是絕對冇問題嘅尊重意願。。。但係如果係新年你又專登帶小朋友出嚟咁樣叫做唔係逗利是係咩呢?唔通真係派比其他人特登派比嗰個小朋友?令到嗰個小朋友唔舒服?個個小朋友都有利是但係佢就冇?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

seaheart88 發表於 18-2-3 09:35
雖然有人話你唔鍾意咪唔派囉。。。

我只係覺得同你一樣雙重標準好乞人憎。。。如果自己認為自己宗教係唔 ...
係呀,即係佢地覺得唔想參與傳統節日活動,我完全尊重同覺得無問題。但唔好做D唔做D,仲要揀對自己有利益的野來做囉。就算人地派到比佢地小朋友,真係咁誠心都應該婉拒「唔洗啦,我信教唔收。」唔通會有人強迫佢收咩。擺明係藉口。

珍珠宮

himhim0502 發表於 18-2-2 21:06
我識有個已婚教徒,派教會单張 收到嘅全部係背後鬧佢
我聽朋友講過類似情況。佢收到人比的利是係教會單張,我朋友好正,第二年比利是對方,入面無錢,攝左張紅紙寫住「平安」回返比對方。大家彼此祝福,好有意義。

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我只係去夫家同娘家拜年,其他親戚長輩唔會去。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

過年係習俗,非必須。
就好似生日唔一定要切蛋糕咁,
有啲長老新年1定要迫花市,迫黃大仙,
唔通又要跟
各人有各人喜好
唔通結左婚嘅工人姐姐又要4圍派利是咩
想認識多啲屯門友

寶石宮

2023年兔年勳章

嘉德莉澳 發表於 18-2-3 05:53
但自己子女就收錢利是

有人收咗會捐獻教會

珍珠宮

小平媽媽 發表於 18-2-3 10:54
過年係習俗,非必須。
就好似生日唔一定要切蛋糕咁,
有啲長老新年1定要迫花市,迫黃大仙,
AGREE

新年有親友來拜年本來是開心事, 派唔派利是隨心咪好囉

上年我仍住在父母家, 有親友來拜年, 咁親友一家有2個小朋友, 我離了婚, 但媽說因我是長輩, 所以要派利是比親友的孫兒, 因此我都準備了利是

但親友一見到我就問我老公呢, 仔呢, 點解唔見佢地呀....我唔知點回應好就唔出聲, 之後我比利是比單封, 佢地一收到即黑面企係度等, 覺得比一單封不合規矩, 唔郁眼定定望實我, 我只好大聲同佢地講我離左婚

之後全場人都無晒聲音靜晒, 我就唔好意思咁回房避

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

象牙宮

ChloeMa 發表於 18-2-3 09:05
我避年之後都要派返俾最 close 果d,只慳咗喺親戚家中碰到不很熟的小朋友果幾封。 最開心係初一至三唔洗 ...

我都覺新年最好旅行
我有兩年新年飛左,老公果邊都無補派利是架,我只比我個仔!
其實如果唔係新年太貴,我都想年年避走

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

小詠 發表於 18-2-3 11:27
AGREE

有時啲人咩都覺得應該,好多時搞到人唔開心,我都提我女,人地俾咩都好,多謝收左就得,俾紅紙都係心意
想認識多啲屯門友

子爵府

小詠 發表於 18-2-3 11:27
AGREE

我覺有的人,有咩好問,有咩好講,為左封利是,無曬人格,你媽都好有教養。離婚關你鬼事

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

嘉德莉澳 發表於 18-2-2 17:14
有, 好多教徙唔派

咩教?

珊瑚宮

cqwert 發表於 18-2-2 22:06
回覆 jeanne1120 的帖子

我無話唔派利是有問題,我係羡慕我姑奶新年唔洗煩拜年要應酬三姑六婆,又要洗一筆 ...

呢啲嘢有乜好羨慕人哋呢

珊瑚宮

回覆樓主:

樓主,你話親戚,每年要派幾多利是呀

大宅

回覆樓主:

我真係唔洗拜年。
因為我同老公都回流,冇親戚係香港。利是唔係唔想派,係冇人派。我小朋友對係利是(=錢)冇乜概念,我每年只放朱古力金牌落去利是封比佢。我派利是比工人同看更,就冇人了。

大宅

Poyau 發表於 18-2-3 11:13
有人收咗會捐獻教會

知有信仰規條, 唔可供奉偶像, 派利是中國習俗, 就好似西方節日 聖誕節交換禮物一樣,難道包個盒入面放張左祝福紙同人交換,然後 又將收來禮物捐慈善機構,佢係好有善心, 但對一個冇信仰普通人,公平嗎?表明自己有信仰唔派唔收,唔係更好咩?個人意見......

琥珀宮

回覆樓主:

大把

大宅

回覆樓主

我唔知有邊個宗派的教徒唔派利是。但我所識嘅基督徒包括我自己,全部都會派利是,會去拜年,會去做節。不過就唔會喺教會派利是。因為人太多。富裕的就冇乜所謂。但一開始左呢個習慣,變相比較貧窮的也有壓力要派。所以教會裏面唔使派利是。

首頁

尾頁

跳至