自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

立夏 發表於 18-2-4 11:01
女仔聰明嘅會識諗
但男仔比較難,除非一向勁乖仔,人又被動,否則都唔會理將來,拍左先至算。男性一向比較 ...

阿仔當然唔係勁乖嘅人,如果唔係我都唔使咁愁,但佢都算肯讀下書,又未至於非常勤力,尋晚又係成12點先返屋企,重係要叫佢早啲返先12點返,如果唔係肯定更夜,佢話女仔屋企唔擔心咁夜返,但我真係唔信囉,個女仔都係讀band 1學校,阿仔話佢成績ok喎,我都有諗過新年請個女仔食飯,了解下佢,我已經叫自己放鬆啲,但真係唔容易,一直提醒自己同阿仔保持良好關係最緊要,做人阿媽係一門高深學問!

子爵府

Joant 發表於 18-2-3 23:11
咁快搵女方傾小心人地以為你麻煩99

過度關注都等於麻煩奶奶

子爵府

我對仔女都係高中時拍拖, 我好早已經講明平時番學時,唔可以去街, 只限星期6日, 亦都唔理係咪拍拖, 如去街唔可以遲過夜晚11點回家.

其實都要睇對方係咪無王管, 仔第一個女朋友, 無家人理, 會成日要見面去街, 又會去得夜, 分左手而家呢個, 家教好嚴,唔可以去夜街, 只有節日先可以, 但都限時要回家, 而家佢地只係星期6 見, 黃昏6點就要交人.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

子爵府

牛年勳章

spikenard 發表於 18-2-4 00:07
當年有個妹妹問我求學時有冇拍拖,我答佢”冇”不是沒人追,而是我理性地選擇唔開始,當時的對象我好肯定不 ...

妳好理智 如果以前我識咁諗就好了

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

女方未必屋企人唔理,可能戀愛大過天管都管唔住啫,想當年我都係咁。
唔比見又唔得,講真熱戀中唔見唔代表就會專心讀書,一陣心掛掛咪一樣冇心機。
可以建議下拍拖既活動同地方,健康而又安全既。又提下阿仔想人屋企人對佢有好印象就唔會同人個女去咁夜。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

BB-CLEVER 發表於 18-2-3 23:24
我點會有本事捧打鴛鴦呀,同阿仔正面衝突我都唔敢,我老公話我要信阿仔有分數,但我真係覺得不安,所以想 ...

约法三章,如測考跌到某分數要見少d。例如一周只可兩次,及只可周五或六12点回家可接受。另一日十時半前要回家。

教佢千祈米搞出人命,学校如冇教,你叫C6教佢有关性病同避孕。仲要教佢如將來分手要睇開d,未必笫一個就適合佢。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我係女方家長知男友媽係咁,會叫佢即分手。
呢啲咁嘅對方家長聽到都怕怕!
費事你個仔考衰左搵人賴!

男爵府

回覆樓主:

我以前也是這樣。有戀愛,有鼓勵,有人錫,會考28分

wcpcelia    發表於 18-2-5 12:01

男爵府

fitceo 發表於 18-2-4 15:35
我對仔女都係高中時拍拖, 我好早已經講明平時番學時,唔可以去街, 只限星期6日, 亦都唔理係咪拍拖, 如去街唔 ...

你仔女肯聽你講真係好,我個仔冇咁聽話,只能提下佢,千祈唔好攪出人命,我估女仔家長都未必鍾意阿女咁夜返屋企,但年青人戀愛大過天,佢地都無能為力,希望佢地倆個識諗,大家有共同目標入大學,多謝各位JM 比意見!

子爵府

回覆樓主

見面2-3 次我接受到,12點先回到家真係接受吾到,我有囡初中暫未拍拖

珍珠宮

Ytteb 發表於 18-2-4 11:11
中五 就考 DSE
中六 要考 DSE
大學 year 1 要考好爭 stream ...

成長呢家野真係無得計算,而且無乜計算既愛情只係呢個時間先容易出現。

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BB-CLEVER 發表於 18-2-4 14:56
阿仔當然唔係勁乖嘅人,如果唔係我都唔使咁愁,但佢都算肯讀下書,又未至於非常勤力,尋晚又係成12點先返 ...

係咪佢送左女朋友返屋企先自己返屋企所以先咁夜?

公爵府

回覆樓主:

中五都管唔到咁多架啦

大宅

回覆樓主

樓主成日擔心女方家人唔鍾意
其實係自己介意多

如果我係樓主仔仔
知阿媽無啦啦搵女友家長傾
我會好嬲覺得不被尊重
仲要係女友面前瘀到暈
分分鍾仲累女友被屋企人鬧
咁做有可能同仔仔反面

我諗樓主都係自己同自己個仔傾好過
唔好阿仔拍下拖就99魂上身
管唔到自己個仔就去攪人個女

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

會去邊同做咩? 一齊溫書? 食飯?

水晶宮

回覆樓主

中五 12 點我係女仔屋企人會有説話講

wcpcelia    發表於 18-2-5 12:02

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我應該接受吾到星期一至四亞仔吾返屋企食飯,因都想見下傾下,第二日又要返學,咁夜返又吾夠訓,點上堂聽書。我接受到拍拖, 但有規矩,升左大學住hell, 我就理吾到咁多。做野係屋企住,個心都想等你回家,都吾想佢太夜

子爵府

brbaby2007 發表於 18-2-4 16:22
我係女方家長知男友媽係咁,會叫佢即分手。
呢啲咁嘅對方家長聽到都怕怕!
費事你個仔考衰左搵人賴! :noth ...

叫得聽先算
戀愛大過天

puppy love
90% 係無結果
但呢個甜蜜回憶
亦係將來用錢都買唔到

假若對面真係要約我傾點好好管教我個女,我實會去傾,學下野都好

子爵府

nsychristy 發表於 18-2-4 17:19
成長呢家野真係無得計算,而且無乜計算既愛情只係呢個時間先容易出現。
...

呢個用錢都買唔到

首頁

尾頁

跳至