自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

樓主,我同你一樣有相同煩惱,個仔而家小一,先生好想生多個,但我好怕

男爵府

kingkong1104 發表於 18-3-13 15:09
樓主,我同你一樣有相同煩惱,個仔而家小一,先生好想生多個,但我好怕
...

咁你仔上咗小學跟到進度嗎?

大宅

lavender_baby 發表於 18-3-13 15:11
咁你仔上咗小學跟到進度嗎?

都叫做暫時跟得上,但條路好難行

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

最好期望最壞打算,如果計過考慮過,兩公婆都有心理準備又有晒計劃,如果最壞情況出現,你地認為可以心理同財力都負擔到的話,其實亦無不可。

我所見好幾個例子係大仔係SEN,典型同嚴重都有,第二個係女,冇SEN仲好可愛,但成長時,因為媽媽要俾好多注意力去照顧大仔,變成多少忽略細果個。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

佢最壞打算,如果可以接受最壞情況才生

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我好早已經懷疑 C6 係 A 仔+ADHD,大女唔係好 A ,升小一後被懷疑 ADHD,然而果時已經生咗細仔,現在 2 歲多,感覺好 A,尤其係講嘢 loop 得好厲害

你問我有無後悔,我可以答你無,A 仔都唔一定好差
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真係要博,我仔算是 SEN (好輕微),我自己都唔敢博。

因為第1個係 SEN ,咁下個有機會中 (幸運既就中 資優,輕微既可能係讀寫障礙果類)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

除非有足夠人力物力,見得多第2也sen,只是程度輕d,出來食飯也要他人協助,只覺他們很辛苦
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆樓主

正當我證實大仔係A和決定唔再生B,偏偏呢個時候就有阿二,陀咁耐驚咁耐,好彩阿二無事仲好精伶,好感恩。

相反我朋友大仔又係A,佢一直當自己個仔資優無做test,覺得佢個仔只係比較有性格,到阿二,比阿大更嚴重,要讀特殊。

男爵府

我有朋友大仔有,小女兒無。無偏心,反而有時個細女太生性,媽媽著重仔仔感受多啲,但兩個都好錫。
我是一隻大草蚊

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果你有疑慮,我勸你三思吧!
我大仔係ADD,細仔亦中adhd,雖然冇得返轉頭,但我依然經常後悔生了細仔。唉…所以經常煎熬著。
照顧第一個SEN,我已經花了很多心思時間精神,到要再照顧多一個,壓力超大超重,以為自己有經驗,卻發現兩個仔嘅情況跟本完全不同,即是說我不能用過往經驗處理細仔,我又要重新去花時間,心思,精神去照顧他,再者,照顧SEN真的很身心疲累,更何況是兩個呢!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ChoMan 發表於 18-3-13 16:30
我有朋友大仔有,小女兒無。無偏心,反而有時個細女太生性,媽媽著重仔仔感受多啲,但兩個都好錫。
...

就好似嗰套戲「Wonder」咁,父母太著重照顧細仔,卻嚴重忽視了大女。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我唔会博!!

大宅

回覆樓主:

再生個細路真係輸在起跑線,未出世己經要負咁大責任。

水晶宮

回覆樓主:

生多一個係唔係,好難講,要想清楚,中埋都頂得順至好搏。眼見有兩個都係,個媽媽真係辛苦都惨無人道。見過家姐係,但升小上番主流學校,亞妹唔中,一家捱過痛苦幾年,雨過天青好幸福。

亦有好彩唔中。

男爵府

回覆樓主:

如果真係決定生,就睇排卵期生女。仔有自閉比例係大過女幾倍架。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我有個舊同事,都係你咁諗,可惜生三個也是A仔

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

SEN係遺傳的,55波,機率好高

公爵府

睇自己心態,唔生第日會唔會後悔
我都識有家長大個個正常,細個個係sen
生第一個無事唔代表之後再生無事,