自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我阿媽根本表面開明呀,但係超級重男輕女㗎啦。
佢曾經話過一個親戚心地唔好呀,唔怪得知佢生咗三個都係女喎!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

…………………………
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

Winnie_1210 發表於 18-4-2 03:19
「唔好俾我見到你,一見到你我就諗起你個衰老豆!」講真,平時冇乜嘢都唔會諗。但佢一對我有要求就 ...

咁睇,阿妹表面受疼錫,但心底壓力都唔細,所以早嫁要逃出呢個家。

有啲親子關係確係前世仇人不能解。

男爵府

回覆樓主:

自己嘅負面情緒絕對係受阿媽影響。
呢幾年樓價升咁多,都可以鬧我失敗,唔敢入市,想當年入咗市而家就唔知會賺幾多幾多。
同c6 關係唔好,佢唔關心不突止,仲叫我唔好返娘家比個衰樣佢睇。
佢鬧我話唔想再見到我,我回返佢一句我都唔想見到佢,佢又開始數,又話他日佢過世都係我一手做成。。。 (佢愈老愈偏激,我都愈大愈唔想理佢)

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

有,不過仍然很愛他們。他們為家付出很多,有偏心和情緒是人性,理解的。

伯爵府

ms_maybb 發表於 18-4-2 10:24
仲有我爸話過我,養到我咁大,都無貢獻過屋企。我媽又話我以前讀書、補習d錢都未還到俾佢。。。

聽到都嬲 ...

你有少朋友未?最尾兩句,我係父母睇到都會傷心

大宅

回覆樓主

每次測驗默書成績唔好,我媽就會話:唔比心機讀書,第時大個去做雞啦,無x用

珍珠宮

ambermatt 發表於 18-4-2 07:06
發覺唔少老母鍾意鬧個女做雞,果個年代既老母咩構造

因為以前大部份女人都要靠男人生活

就算打理得頭家幾好幾勤力,女人都係無選擇既人

琥珀宮

anyasze 發表於 18-4-2 10:53
媽媽錫晒細佬
對我好計較啲錢
成日話人地個女搵1萬俾8000個呀媽,點解你俾咁少

咁你點答佢?

珍珠宮

回覆樓主:

真係難聽過粗口 我其實都唔想再諗返細個既事,真係好影響,有心理陰影,到我而家做人阿媽雖然湊細路有時會好嬲會鬧,但係我一定唔會偏心同唔理佢地

大宅

回覆 mandy952 的帖子

果時我自己一個係飯枱食緊飯,第一次嬲到掟筷子
我好嚴厲咁拒絕左,亦都同佢講如果你個仔係唔肯承擔嘅,唔該唔好同女方爭撫養權,抱佢返嚟養
唔係你就預左要返工返到70歲嚟養大佢
因為佢唔係我責任,無論我嫁唔嫁人都唔會養佢,況且我唔諗住做老姑婆,我仲想有自己家庭
佢反鬧我冷血,話果個係我親人,點解可以咁無情
件事到而家已經過左幾年,佢仲耐唔耐會攞出嚟講,俾說話我聽

水晶宮

回覆樓主:

好感謝香港政府果時有9年強迫免費教育,如果唔係父母怕坐監應該一早絕學

子爵府

MommyPanel勳章

hennyyoyo 發表於 18-4-2 15:09
你有少朋友未?最尾兩句,我係父母睇到都會傷心
講錢就係失感情。佢地講得出呢d說話,我都唔同佢地客氣,有時做人父母係要知分寸,正正常常我係唔會撩交嗌

男爵府

回覆樓主

我媽果時又係好燥
成日鬧我唔死都無用
有一次我回返佢話你係咪真係好想我死,我死左你就後悔呀
佢仲喊住話我點可以咁講

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

家和萬事興...
說話點可以咁難聽...
總之佢嘅不幸最衰都係因為我,話我係黎攞債嘅。
係啊,多謝晒

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

發育肥話我一d都唔似女仔身材。
件衫有個圓形洞,唔太大又話我著到成個企街。水性楊花,不知廉恥。
化妝話我發姣

珍珠宮

去做雞、臭貨、濺貨、細佬肯去外國讀書,我乞都乞俾佢,你就自己求人啦、死濺貨、明明細佬發脾氣打我,叫細佬打多幾下.....................仲有好多好多............對我媽恨之入骨。本來人老,念在佢養育之恩,放過佢,放過自己,有時間都照顧下佢,無奈佢本性自私,經常在我老豆、細佬中間挑撥離間,想個個都只對佢好,最好我地一家不和佢就最開心。

基於家族傳統,子孫都孝順有加,我亦不會做出大逆不道之事,但已少接觸,有時想打個電話問候,總係聽到怨呢個果個,一吾付和佢就鬧,又話想死之類。每次打電話返去都先抑鬱一輪、心跳又手震,好不容易才完成對話

琥珀宮

anyasze 發表於 18-4-2 16:33
回覆 mandy952 的帖子

果時我自己一個係飯枱食緊飯,第一次嬲到掟筷子

咁佢真係抱左個細路返黎養?甚至父母子女真係好講緣份

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我父母就冇講乜野關於我自身來傷害我,但我老豆曾經係一班親戚面前,話我個Ex係三班馬,好鬼Hurt!

男爵府

回覆樓主

父母無講過我5好既野,係親戚鄰居成日見親我就笑我,踩我,話我生得黑,生得瘦,天生生白頭髮,幾姊妹最5靚等等,老實講我好自卑,自卑到依家見到陌生人都有d驚,驚佢地會笑我

首頁
12345...6

尾頁

跳至