自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

fundfund 發表於 18-4-6 09:31
樓主,可能我講得唔好,令你誤會,我係講我家老人家好難介肉,其實我都經歷過家人患癌的痛苦,所以我去聽 ...
佢食薄血丸, 你所講既鹼性食物好多會中和藥性, 食左死得人, 總之聽醫生講最啱。

子爵府

Giant 發表於 18-4-6 16:01

響另一癌症帖,話最好多食牛肉添,因營養甚為豐富,身體要夠營 ...
我有個朋友淋巴癌十幾年都冇番發,佢主要食雞和蕃薯,避免人工糖的食物,可能各人體質5同。

大宅

KCWO 發表於 18-4-6 16:42
我有個朋友淋巴癌十幾年都冇番發,佢主要食雞和蕃薯,避免人工糖的食物,可能各人體質5同。 ...

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

生癌要營養去打呢場硬仗,食到肉就食,又唔係暴飲暴食果隻,眼見朋友既爸爸食都食唔到之後無耐走埋

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

用戶要求終止服務

回覆樓主

祝世伯早日康復

伯爵府

回覆樓主:

take care

複式洋房

回覆樓主

我對坊間既療法比較有保留,有啲話食多啲肉,有啲就話唔好食肉,有時都唔知邊樣先真。

我自己覺得呢啲療法始終冇經過科學驗證,係口耳相傳多,要唔要信真係見仁見智。

樓主爸爸既然用開西醫療法,不妨考慮睇多一兩個醫生。呢幾年香港都有好多新嘅療法同機器。

加油,希望伯父大步檻過

水晶宮

回覆樓主:

祝世伯身體健康

大宅

嵐嵐喵1234 發表於 18-4-6 16:00
我爸係睇泌尿科吳醫生, 係法國醫院做手術, 佢仲比我爸試新標芭藥, 係政府做化療電療, 一路都好好, 完全無副 ...
唔好意思, 差d miss了你問有關杜醫生。

杜醫生係外科, 佢主張用外科的方法(完全切除癌細胞), 唔係用藥。
我找佢之前問了做醫護的朋友都係話切晒去最好,所以我地聽取杜醫生意見。
佢做手術前有講安全起見會配定包血(最後都有講我知無用到包血),叫我o地可以回家等唔駛坐幾小時,手術後阿爸話醫生有早、晚找佢問情況,幾細心。不過要20幾萬...破財擋災

好彩無等政府,本身係第一期的初期,1-2個月才覆一次診,確診後俾政府跟進多幾次,至到我地覺得太耐決定去私家做手術,只是4個月,杜醫生做了手術後講解返個報告,個cancer差1mm就擴散o左出去... ...

子爵府

回覆樓主

祝世伯早日康復

子爵府

Soming 發表於 18-4-11 11:18
唔好意思, 差d miss了你問有關杜醫生。

杜醫生係外科, 佢主張用外科的方法(完全切除癌細胞), 唔係用藥。
多謝你回覆, 我爸腸腫瘤已經係法國切哂, 佢本身有心臟病+食薄血丸, 做手術要停薄血丸, 停藥就有機會中風, 最驚做緊手術時中風, 所以好多醫院唔肯接佢case(去過3-4間), 當時係吳醫生+另一個心臟科醫生一齊做手術, 做緊手術時我爸都中過一次風, 好彩心臟科醫生stand by係度急救, touchwood平安無事。我自己就覺得吳醫生本身技術好好又細心, 但我爸唔肯再睇佢, 所以想攞多個意見, 想問下杜醫生個全名, 謝謝~

大宅

嵐嵐喵1234 發表於 18-4-11 15:21
多謝你回覆, 我爸腸腫瘤已經係法國切哂, 佢本身有心臟病+食薄血丸, 做手術要停薄血丸, 停藥就有機會中風, ...
醫生全名杜劍聰

http://www.sth.org.hk/other_service.asp?lang_code=zh&dept_code=OPS

法國醫院泌尿科有2名醫生。

[size=27.2184px]祝各位家人都平安順利

水晶宮

嵐嵐喵1234 發表於 18-4-6 01:30
第一, 我爸日日洒太極幾十年, 日日食生果, 多菜少肉。第二, 已經唔夠營養, 仲介肉咪仲快死, 歪理。
第三, ...

同意你!最憎d人听到人生癌就話人食咩食咩所以咁!關咩事吖!我咩因素都冇仲食埋organic food咪都有癌, 我好憎人講咩自然療法先work,化療電療死好多人,歪理! 係有人因為化療電療有事,但佢醫返好或幫人延長壽命又點計? 手術都會有風險啦!

水晶宮

Soming 發表於 18-4-6 09:12
剛剛新聞睇到:

營養流失增死亡率 患癌不宜清茶淡飯

我就係人板,化療化到我好生氣勃勃架! 但咩都唔食果d個樣病到嚇死人!

水晶宮

fundfund 發表於 18-4-6 09:31
樓主,可能我講得唔好,令你誤會,我係講我家老人家好難介肉,其實我都經歷過家人患癌的痛苦,所以我去聽 ...

醫生已經證實咗冇分咩酸鹼性食物,食酸食物生癌係冇根據的! 你可以上網睇下! 唔好咁教人!

水晶宮

Giant 發表於 18-4-6 16:01

響另一癌症帖,話最好多食牛肉添,因營養甚為豐富,身體要夠營 ...

我啱啱睇咗個中醫係睇腫瘤的,都係叫我食牛好過食其他肉,但當然係適量果隻啦!

水晶宮

KCWO 發表於 18-4-6 16:42
我有個朋友淋巴癌十幾年都冇番發,佢主要食雞和蕃薯,避免人工糖的食物,可能各人體質5同。 ...

我諗要睇边隻癌,女人癌果d就唔好食雞,唔生過癌我都唔知一樣既癌係分N咁多種!

首頁

尾頁

跳至