自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

Zebrafish 發表於 18-4-14 12:59
俾我都會燥底!
都唔明啲家長帶咁細小朋友去旅行為乜,仲要咁長途,咁多日!
細路大啲都唔記晒啦! 大人自私, ...

別墅

Giant 發表於 18-4-14 12:14
根本就唔應該帶咁細個小朋去遠程旅遊,唔應該只叫團友包容,將自己的快樂建築響別人的痛苦之上。
...

讚同!而且小朋友都係受罪阿,2歲仲細唔覺得佢會記住d咩異國文化,根本唔需要帶去咁遠既地方。其他團友都係畀左錢,expect自己有個好好旅程enjoy一下,俾佢攪成咁,肯定好燥!

珍珠宮

回覆樓主:

水晶宮

bartoneok 發表於 18-4-14 12:42
其實咁細個就唔好帶去旅行,大人小朋友都辛苦,如果想留個回憶,都起碼等小朋友大少少先啦,咁細個去小朋友 ...

或者帶去d近近地嘅地方玩兩、三日,搭短途機試下先啦

侯爵府

Zebrafish 發表於 18-4-14 12:59
俾我都會燥底!
都唔明啲家長帶咁細小朋友去旅行為乜,仲要咁長途,咁多日!
細路大啲都唔記晒啦! 大人自私, ...

食飯&塔車
都局埋同一個環境
走又走唔到,人都din

老實講,放工塔巴士遇著甘我都立即走上另一層。

文化&教養唔同,上次去一去轉日本觀察,小朋友好有禮貌,成人好守規矩不帶麻煩俾人。交通工具上,電話唔響個個都轉細鈴聲。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

happygirl25 發表於 18-4-14 13:02
甘似打死不離歌聲夢開頭既

我冇睇打死不離歌星夢,淨係知果2個港媽一句都冇出過聲叫三個女淨一淨,或唔好嘈住人。佢哋一家好似包咗個團咁,大人有大人嘈,細路有細路嘈。呢D質素嘅港人應好好檢討!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果我係團友我會好忟憎,不過 我覺得呢啲係習慣。個小朋友有d唔受父母嘅控制或者 教導
不要從別人的嘴裡去認識我

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

Giant 發表於 18-4-14 12:14
根本就唔應該帶咁細個小朋去遠程旅遊,唔應該只叫團友包容,將自己的快樂建築響別人的痛苦之上。
...

宜家啲人好鍾意咁做

水晶宮

siuba 發表於 18-4-14 12:45
早2日响首爾跟咗個day tour,三條o靚妹由上車大聲講嘢講足幾個鐘,講嘢都算,仲唱卡啦ok,大聲唱足個幾鐘… ...

上次返大陸去三日團又係預到呢d怪獸細路(家長),佢地幾個家庭加埋十幾人,當正自己包團咁,係車上嘈過不停,最後頂唔順向領隊投訴,個領隊同佢地講,好多人休息緊,麻煩靜d,佢哋先靜少少咋集合時間又例遲,勁討厭

複式洋房

嗰個媽媽其實好自私

子爵府

櫻花bb 發表於 18-4-14 12:07
雖然大媽話要打死個細路係好離譜!但問心如果係你,去10日團,10日個小朋友都係車上不停扭計、不停喊,你燥 ...

2歲你肯同佢玩, 帶去樓下公園跑跑小朋友已好開心

山長水遠帶佢去旅行去,辛苦小朋友, 騷擾他人

子爵府

回覆樓主:

就算係大人,坐長途機都辛苦啦,何況係bb
何苦呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好話十日,就算隔離擡食飯不停狂喊尖叫都好怕,直頭想打巴佢。

伯爵府

我多是自由行,剛復活節參加大陸三天團,坐旅遊車時,後面個三丶四歲細路不停踢我張凳,踢足三日,通道左面個細路女約三歲,不停在車用電話睇卡通片同聽兒歌,慘在唔用headphone,成架車都好嘈。我以後都唔會參加旅行團了。我個女都試過三歲,明白腳短短坐巴士容易踢到前面,我會時常提醒和留意,我也明白坐旅遊車會悶,你唔怕亞女大近視俾手機佢睇係你既選擇,但可否注意聲浪。點解有細路就大晒,要周圍既人包容,自己唔會有個意識:不要為別人添麻煩?如只是不負責任拋下一句:佢要咁我都無辦法,就表示呢D家長未有能力帶小孩參加旅行團了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

如果我係 d團友, 除左嘆一句唔好彩之外, 都唔知可以點...... 好慘
大事化小, 小事化毛.........

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

其實咁細個仲要去咁遠,真係大細都咁辛苦,要去咪自由行囉,可因應bb作息時間去玩,講真,團友冇得揀,人地去旅行都係想relax下,困係車到狂喊又真係幾煩嘅

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

咁多日都咁, 又真係幾辛苦

公爵府

回覆樓主:

比我都燥底,日日係車度扭計大喊,真係人都癲,但出發左又真係無辦法,自己搭飛機返屋企咩!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

櫻花bb 發表於 18-4-14 12:07
雖然大媽話要打死個細路係好離譜!但問心如果係你,去10日團,10日個小朋友都係車上不停扭計、不停喊,你燥 ...

燥...大家一樣比咁多時間同錢去玩,無啦啦要受幾日嘅大哭,難攪

首頁
12345...11

尾頁

跳至