自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

怪獸青BB 發表於 18-5-29 15:15
唔係你問題,學育兒知識都係教自己仔女唔係人地果個,你只係做好照顧者個part就ok(好似一般託管姨姨甘,俾 ...
極同意!!
當自己保母, 只做好照顧果 part, 你話佢點你當你工人, 你咪唔好理佢, 佢叫你拎野飲, 你話唔得閒叫佢自己拎, 一係當聽唔到, 佢喊由佢喊飽佢, 唔好問佢想食咩, 煮好左唔食佢的事, 佢唔會餓死自己, 唔好勞氣唔好上心
大事化小, 小事化毛.........

大宅

回覆樓主

點解要幫人湊咁耐?比係我只會頂下旅行果啲算了,堂哥咋喎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

同親戚講話教唔掂,叫佢叧作安排。

男爵府

回覆樓主

好奇問下,收幾$幫人湊?幫人湊小朋友好大責任架,我係你就一定唔會湊,推左佢啦,有排你煩!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

其實我就唔會就佢想食乜架。唔食佢咪返屋企再食
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

公爵府

回覆樓主:

宜家邦人地湊仔(可以留宿果種)起碼要9000蚊up,如果低於呢個數,立即拜拜,唔玩。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

ivankacheung198 發表於 18-5-29 15:09
我本身有個幸福的家,我同我老公有個3歲既囝囝,同奶奶(奶奶做保安*佢既興趣*成日唔痴家)一齊住。我老公個 ...
首先,收埋個電視搖控,電腦set password
有時想同個仔講故事,你地2個自己走入房講

唔好打算教好佢
佢點你,你唔係一定要理佢
俾佢知邊個係莊,邊個係閒

男爵府

ivankacheung198 發表於 18-5-29 15:09
我本身有個幸福的家,我同我老公有個3歲既囝囝,同奶奶(奶奶做保安*佢既興趣*成日唔痴家)一齊住。我老公個 ...

我覺得你唔係好識應付小朋友,你對佢太客氣,如果長期喺你屋企你只可以當係自己仔女咁教,佢要守你屋企嘅規矩,一係唔照顧。如果唔係,你日日當佢客咁服侍你會好攰
無聊閒在家

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

仲有得返轉頭咖,你話做唔到家務,叫佢請個工人或者每日請鍾點啦,伙食另計,計到成6/700,一講到錢就唔同講法咖啦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

你要認真同佢講

呢到係'我'屋企
要守我屋企既規矩
'我'話事

子爵府

睇完 我至憎 係睇電視
因為搞到自己個仔睇埋一份

我係你就返娘家唔幫人湊
小朋友乖就會係你仔嘅好榜樣 學壞三日 要學返好就難
你為咗個仔 做阿媽要保護

子爵府

開心吸收勳章

回覆 ivankacheung198 的帖子

有強姦冇焗賭
若你唔想幫人照顧小朋友, 就要強硬做人, 要出聲拒絕, 有錢收冇錢收已是其次
唔好話只係老公堂弟, 叔仔都係咁話
想要做好人, 又唔想受委屈, 世事邊有兩全其美架

別墅

點解會係你想帶埋個仔走,屋企你架
係走都係趕個大陸妹走

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

可以唔湊嗎?

琥珀宮

千祈唔好幫人湊,太麻煩,你話要返兼職淎唔到(求其呃住堂細佬,佢應該都唔會CHECK啩兼職,而且兼職流動性大可返可唔返,佢就算撞到你無返工亦都無話可說)

大宅

回覆樓主:

無論親戚有無俾錢我都唔會幫佢湊,凈系做照顧者,佢功課唔做講大話由得佢,講就易囖,問題系佢系自己屋企住會直接影響埋自己個仔,呢樣先最頂唔到,所以勸你拒絕佢父母

珍珠宮

回覆樓主:

對人地個女不用太客氣。
這是你的家,你主場。 對任何影響到自己屋企、自己小朋友嘅人,我都唔會客氣。你黎我屋企,要我照顧,就跟我嗰套。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

自己生都無咁好氣,何況係人地嗰個,如果咁我唔會照顧佢

禁止訪問

2018復活節勳章

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

唔好幫人...

首頁
12345...11

尾頁

跳至