自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆 cattz288 的帖子

我成日唸, 點解D商戶唔black list呢類人...
其實佢成日拎D用過既生活品去退全數...商戶有冇紀錄呢?

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

我人生識過幾個人超級cheap 同核突,
1)一個做政府工程師,佢話佢同同事大家都係計到盡。其實佢未入行已超孤寒計到盡,煙唔買,問人拎。入行之後仲多老土事,
一大班人上人度拜年,佢可以一家人上去食飯,拎人手信,仲問人地個小朋友有乜玩具同
書可以俾佢小朋友

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆 felicesmile 的帖子

佢算有錢架,
題外話:
嫁個C6有車有樓, 99 full pay買左層樓落佢名, 2公婆仲有2個單位收租, 佢FT媽...成日計較邊度有免費野等小動作
最恐怖係...佢話99仲有幾層樓將來死左都係佢同C6既

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 18-6-11 02:36
呢d仲衰過孤寒,係cheap 同貪心

認同

伯爵府

gobaa49 發表於 18-6-11 08:18
去hm, ms, zara等買完唔剪牌,著夠一個月去退錢
去萬寧買沐浴露,維他命,自己返去倒一半落自己個樽度,再 ...
我都識人係咁, 去hm, ms, zara等買完唔剪牌,著夠一個月去退錢, 我叫仔女千奇唔好學, 咁做太冇公德心我就做唔出啦

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

2)兩公婆收入好好。但超級cheap
住屋,有工人房,但唔俾工人姐姐用,話怕佢用電用得多。間屋好大,請一個姐姐,姐姐已好辛苦,但要姐姐訓廳夏天要姐姐
訓露台/花園,怕姐姐偷開冷氣無人性!
出街食飯,食乜都好,有凈就包走,俾一大班人食到好核突都拎,有人以為佢俾狗食,勸佢唔好呢啲咁鹹嘅嘢狗食。原來佢俾姐姐食幾日

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

去萬寧買沐浴露,維他命,自己返去倒一半落自己個樽度,再 ...
咁都得!

水晶宮

回覆樓主

呢d係Cheap嘅表現!

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-6-11 11:33
2)兩公婆收入好好。但超級cheap
住屋,有工人房,但唔俾工人姐姐用,話怕佢用電用得多。間屋好 ...

侯爵府

2018復活節勳章

愛B媽媽 發表於 18-6-11 02:32

C6身邊有一個,我實在頂佢嘅行為唔順。

都有一個嘅common fd嚟。餓到腳軟,旦佢死都要等到酒樓下午茶時間至肯入去食囉。
最令我睇唔過眼係,佢同女人去街食飯都可以蹺埋手腳唔埋單比錢。等我地埋。
後來,我問朋友點解啦,佢話佢係咁㗎,邊個主動約佢,就邊個做東,佢習慣唔比錢㗎。
我話有冇攪錯呀!咁都得。
自此我同朋友講,咪再約佢出嚟。我唔覺得男人一定要請女人。旦至少比錢呢個動作,點都應該做,冇理由動都不動。人地埋完完全全冇夾番錢嘅意思。我真係頂佢唔順。

珍珠宮

王國教室勳章

bleeblee 發表於 18-6-11 11:37

工人對佢唔好都唔好怪人

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

男爵府

cattz288 發表於 18-6-11 08:45

噢!明喇! 所以有賣家唔做hk人生意!!
1. 廿幾年黎冇餐茶佢請過,次次話佢埋單,但拎極都拎唔出銀包就算侍應黎到/食$400 拎$100 出黎埋,當然侍收夠數個位埋單

2. 晚輩第一次見面食飯,唔主做埋單,仲叫侍應俾番張單,同我地講拎番公司claim

3. 叫老公仔女去公共體育館沖涼,或在家中冬天都要沖熱水(但佢本人用熱水沖涼)

4. 教我地用手遮住入$0.2 買旗, 再貼晒全家

5. 同4.同一人黎,教我地5:59pm去叫餐廳下午茶餐,就可以用平d價錢食晚餐

6. 好日都唔捨得去高級餐廳食飯,我話太貴叫佢黎我屋企,我煮豬牛羊海鮮佢食,佢堅持去高級餐廳,埋單時,原來佢有一疊現金禮卷,佢話佢俾出,叫我俾番我食咗幾多個cash佢就得

仲有好多不能盡錄

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

朋友一齊中式酒樓吃飯,其中一人話自己唔食,但是他叫了一杯特飲(其他人飲茶),飲完便無比$走左。

因為好少人會酒樓叫特飲,所以印象好深。

翡翠宮

咁都得

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

有位朋友又唔可以講係孤寒的, 不過佢的性格好鐘意咩都格價格一餐.
好似買簾航機票, 通常佢幾個月都FIRM唔到, 因為佢覺得人地不停改價. 就算已經買左機票, 佢仍然要每日上網CHECK下人地做緊幾錢. 佢唔會嘈AIRLINE, 只係會不停同我地呻, 買貴左幾元唔抵.

上網買野, 又係左格右格價, 好多時未必買, 只為左格價的過程.

翡翠宮

jojo1234 發表於 18-6-11 09:43
1)住酒店屈蛇,5個人一間房,重要把個仔留係我間房瞓—我拒絕
2)想用我個名睇中醫,要我幫佢claim錢—我 ...
真係咩人都有

珍珠宮

愛B媽媽 發表於 18-6-11 02:32

C6身邊有一個,我實在頂佢嘅行為唔順。

退貨都要俾運費,咁唔係得不償失咩

伯爵府

花生油子 發表於 18-6-11 02:35
呢d唔係孤寒咁簡單,直頭係cheap啦

侯爵府

回覆樓主:

聽翻黎嘅真人真事, 都幾傷心下 ...
老公每日俾老婆$100, 後來老婆揾到野做, 老公要扣老婆$50.
唉!離咗婚.

首頁
12345...8

尾頁

跳至