自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

bebeyi 發表於 18-6-25 13:22
首先
請問你知唔知咩叫「無醫德」?醫生嘅職業道德係指會唔會harm patient,又或者做一啲不必要嘅醫療程序等 ...

所以點解學做人要學態度,禮貌
我唔需要五星級服務
正常講解 正常程序
唔會覺得唔舒服

侯爵府

回覆樓主

喉嚨發炎真係得退燒藥嫁炸,因為退燒藥係包埋消炎成分 , 可能係醫生態度令到你覺得佢衰,咁唯有以後唔睇浸會醫生啦我都係覺得卓健醫生差 所以唔再睇

大宅

Ronnym 發表於 18-6-25 13:34
(先帶頭盔)

可能我寫得唔夠衰好難令人明白當中的劇情,我描繪得唔夠細膩 但唉 真係搞到咁
你去到藥劑得兩枝退燒藥
又話上呼吸道感染 果刻真係呆
對住一個訓左係醫院梳化的小兒
真係好無耐

大宅

lingluk1306 發表於 18-6-25 13:39
喉嚨發炎真係得退燒藥嫁炸,因為退燒藥係包埋消炎成分 , 可能係醫生態度令到你覺得佢衰,咁唯有以後唔睇浸 ...

下次唔敢再去 怕怕

翡翠宮

回覆樓主:

睇吾到點樣"無醫德"
咁樣就開名話人無醫德係咪有D離譜

子爵府

生牛河 發表於 18-6-25 13:36
所以點解學做人要學態度,禮貌
我唔需要五星級服務
正常講解 正常程序

其實態度差
唔在場真係冇得講
聽你咁講,個醫生都覺得你Challenge 緊佢
可能本身大家都唔係「好相與」
你可以話佢態度唔好,但態度見仁見智,唔通病人挑釁,醫生都要笑笑口?
佢咁開藥冇問題,可能只係開嘅藥唔啱你心水。其實係香港,有唔少藥都唔係必要,好多時都係應病人要求而開。

侯爵府

生牛河 發表於 18-6-25 13:41
下次唔敢再去 怕怕

係呀 , 有啲醫生好無耐性 所以我以後都唔會再睇果啲醫生,另外,法國醫院門診都係麻麻地

伯爵府

生牛河 發表於 18-6-25 13:40
可能我寫得唔夠衰好難令人明白當中的劇情,我描繪得唔夠細膩 但唉 真係搞到咁
你去到藥劑得兩枝退燒藥
又 ...

明既~ 我大仔 (細個時) 都係玩死我果隻....要我急到去睇私家醫院既情況的話... 我都真係會好似熱鍋上既螞蟻一樣~

我TOUCH WOOD 遇到D 醫院 / 醫務所都好好.... 我仔一燒就好得人驚.... 好似抱住火球咁...40度已經叫小野...
通常醫院 / 醫務所自動地比我仔睇先... (唔係存心想打尖)
有時醫生好好地講解幾句, 個心都會定好多. 即使我已經湊住2個身經百戰都好... 其實真係唔係要求咩比錢買SERVICE, 而係醫護家屬溝通好重要, 一D 專業既COMMENT, 好過醫生開N 支藥

我真係遇過幾次醫生唔開藥... 或是開左N 支叫我當看門日盡量唔好用藥... 呢D 專業指引, 我BUY, 我都聽~ (不過結果入左威院住8日... )

大宅

bebeyi 發表於 18-6-25 13:50
其實態度差
唔在場真係冇得講
聽你咁講,個醫生都覺得你Challenge 緊佢

如果我係till機 我就唔會好聲好氣 見到佢黑晒面 同佢講 醫生唔好意思佢比較少發燒

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tansyneko 發表於 18-6-25 13:18
可能你句請他細心檢查辣興咗佢啩,因為咁會好似假設咗佢平時唔細心檢查在先,我唔知架純粹估咋 ...

同意

用戶要求終止服務

回覆樓主

題外話,最怕發燒一去睇醫生,話喉嚨發炎之後開抗生素,簡直随便搵個理由,開安慰藥俾家長都要有醫德,呢啲醫生一定唔會再睇

伯爵府

lingluk1306 發表於 18-6-25 13:51
係呀 , 有啲醫生好無耐性 所以我以後都唔會再睇果啲醫生,另外,法國醫院門診都係麻麻地
...
法國好唔好我就唔知.... 但我上次過年初3時去過...9點登記左3點都未有得睇 我...走左...我由得我仔食住屋企D 退燒頂住先~ 等初4就再搵醫生睇

大宅

Ronnym 發表於 18-6-25 13:52
明既~ 我大仔都係玩死我果隻....要我急到去睇私家醫院既情況的話... 我都真係會好似熱鍋上既螞蟻一樣~

我T ...

exactly 我心想講,謝謝您。
我都由浸會舊翼睇到新翼
都由廿五歲睇到四十幾歲
呢次確係令我唔會再去睇了

大宅

南丁媽咪 發表於 18-6-25 13:54
題外話,最怕發燒一去睇醫生,話喉嚨發炎之後開抗生素,簡直随便搵個理由,開安慰藥俾家長都要有醫德,呢啲 ...

唔一定要開坑生素 如果佢解比我聽果兩隻藥係有咩作用都好 我平凡人只見到 退 燒 藥 三個字, 真係唔知點樣。。 一個少燒的孩子會令人好擔心 就正如好日唔病老人家大病 你都希望得到醫治和解救

伯爵府

生牛河 發表於 18-6-25 13:55
exactly 我心想講,謝謝您。
我都由浸會舊翼睇到新翼
都由廿五歲睇到四十幾歲
我D 仔細時, 如果夜晚發燒呀 / 嘔到停唔到之類... 我就去開ST PAUL 睇. 我自己都係住新界.不過我D 仔都大喇, D 醫生有無轉就唔知...
我覺得佢地都唔錯, D 護士都好好~

大宅

ryan_mami 發表於 18-6-25 13:54
同意

我見到佢個樣即爆 我都知出事 但我無任何意思 只講解孩子平時的情況 小兒係一個好硬正的人 平時八點前就會自己起身 好硬朗
就算平時病都係無咩特別
正常食藥生活
當佢變左隻狗仔訓係度 又震又暈
你就會知道有問題

大宅

Ronnym 發表於 18-6-25 13:58
我D 仔細時, 如果夜晚發燒呀 / 嘔到停唔到之類... 我就去開ST PAUL 睇. 我自己都係住新界.不過我D 仔都大喇 ...

我和浸會相戀廿年,現在會正式分手
會試下其他醫院了 謝謝資料

用戶要求終止服務

回覆樓主

我住過浸會醫院附近,所以都有幫趁過門診,算平,但等好耐,我個仔次次一發燒都去睇,自己都睇過,有睇過林醫生,知你講邊個。

上次我生蛇,去政府門診,痛到死只看panadol同piriton,之後痛到再去浸會,佢開d神經痛藥救左我一命。

我仔次次睇發燒,同我仔玩同傾計(評估一部份)都好nice.

Overall又冇咩問題。

其實我自己覺得,你講句咩"請佢細心d檢查"....都幾多餘。

我只會講麻煩晒醫生

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

生牛河 發表於 18-6-25 13:58
唔一定要開坑生素 如果佢解比我聽果兩隻藥係有咩作用都好 我平凡人只見到 退 燒 藥 三個字, 真係唔知點樣 ...

藥房職員有冇同你解釋返d藥?我次次去親都係藥房d職員解釋d藥有咩用,要點食,如果發燒高過某個溫度就食邊只,講得好清楚同有問必答,但就唔會係醫生講囉。

珍珠宮

tansyneko 發表於 18-6-25 13:18
可能你句請他細心檢查辣興咗佢啩,因為咁會好似假設咗佢平時唔細心檢查在先,我唔知架純粹估咋 ...

我都覺
可能太緊張仔女over 咗
睇字我覺得樓主一去到就教醫生做野
又叫人細心檢查
即係覺得要提醒醫生佢好唔細心嗎
之後又不滿人地診斷安排
醫生感覺都應該唔好受

首頁
12345...7

尾頁

跳至