自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

雖然冇合約。但依個人有返工。公司係咪有工具提供比佢用。咁就已經係算係員工

最好問勞工處。唔好再私了。就算私了都要簽收。最低限度whatsapp證據都要keep

男爵府

回覆樓主:

咁無計喎。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔使,唔好私了;對方要賠幾多,唔係口講口背…叫個員工睇醫生,出示醫生証明;仲有,員工未死,又唔係重傷,有咩自己出黎傾,佢老婆傾,有無授權信?果個係唔係合法老婆都未知…
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

kyliema2006 發表於 18-7-8 22:40
公司買勞保係買人數及工種。到真係要申請勞保才需提供員工資料。詳情問保險公司啦!

報勞保係有時限的。

jm,想請問一下你,你清唔清楚喺員工冇勞保嘅情況下,員工上勞工處告僱主,僱主大唔大機會,因冇買足勞保而坐監呢?

朋友老公就怕會好大件事,如果只係罰錢,佢係冇問題的,始終佢犯咗法,佢依家都馬上加返大個勞保。

員工受工傷,朋友老公覺得賠償係應該,但並唔係哩種獅子開大口賠錢法。

依家哩位員工及其家人對佢不停敲詐勒索,朋友老公都想去勞工處解決,勞保不足,要罰錢都OK,但就怕勞工處會因勞保而判佢坐監。

寶石宮

2023年兔年勳章

miuling814 發表於 18-7-8 22:32

佢話哩個員工係散工,返工都唔夠1星期,哩位員工就話受傷 ...

報稅寫受僱日期都係1星期?

侯爵府

Poyau 發表於 18-7-8 23:30
報稅寫受僱日期都係1星期?

咁我就唔清楚,朋友只講報稅有哩位員工嘅名

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

miuling814 發表於 18-7-8 23:09
jm,想請問一下你,你清唔清楚喺員工冇勞保嘅情況下,員工上勞工處告僱主,僱主大唔大機會,因冇買足勞保 ...

勞工處會派人巡查, 如果check到無買, 初犯多數罰錢了事, 所以唔好私了!仲機會人敲詐!!
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

初犯多數係罰款

其實,間公司有幾多人返工,而又買左幾多位員工勞保,加上 claim 過幾多次勞保呢?

如買5個人,但返工係50個人 與 買5個人有6個人返工, 兩者罰則當然唔同啦!

侯爵府

szeszes 發表於 18-7-8 23:50
初犯多數係罰款

其實,間公司有幾多人返工,而又買左幾多位員工勞保,加上 claim 過幾多次勞保呢?

唔太清楚,但公司唔大,開咗2年左右,以朋友所講就從未 claim過勞保,

侯爵府

szeszes 發表於 18-7-8 23:50
初犯多數係罰款

後者

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

miuling814 發表於 18-7-8 23:53
後者

只買少1至2個人,而又未 claim 過,咪叫員工交醫生証明 報 工傷啦!

講真,有不少公司都無買足人數既,只要出事要報工傷時要 claim 人數 少於 受保人數 就過到骨

洋房

回覆樓主:

1. 勞保
2. 若果員工要求報工傷,應該到勞工處申報,處理工傷問題,驗傷等。

如果有買勞保,勞保係會睇返勞工處既批核同有關單據等claims返。

因為之前遇過差不多情況,老闆唔去先申報勞工處驗工傷,然後一直有出糧比個員工。之後去報勞保一蚊都claims唔到。原因話佢當時無申報勞工處工傷。

水晶宮

回覆樓主:

叫你朋友老公即搵員工取 病假紙 或 証明,即上報工傷。過期唔報會 claim 唔到呀!

跟本一開始就唔應該私下比錢佢,有勞保當工傷報。仲要個員工返得1個星期

侯爵府

szeszes 發表於 18-7-9 00:04
叫你朋友老公即搵員工取 病假紙 或 証明,即上報工傷。過期唔報會 claim 唔到呀!

跟本一開始就唔應該私下 ...

但到底佢係咪工作時整親都令人懷疑

水晶宮

miuling814 發表於 18-7-9 00:09
但到底佢係咪工作時整親都令人懷疑

唔洗理佢係唔係工作整親,只要係個員工話係 就要報。 唉!20日前整親,真係過晒期限 (工傷係14天期限,當員工講話工作時整親,就要報工傷,唔洗理佢真定假)。

琥珀宮

miuling814 發表於 18-7-8 22:04
事件
朋友老公開咗間清拆建築物嘅公司,最近聘請咗1名員工做散工,但朋友老公並沒有同哩名員工簽過任何僱傭 ...

有無買勞保?有就報保險,由保險公司跟進啦

侯爵府

回覆樓主:

侯爵府

木土土 發表於 18-7-9 00:19
有無買勞保?有就報保險,由保險公司跟進啦

冇,而且已經成個月,即使有勞保,都報唔到

男爵府

回覆樓主

佢話整親都無張醫生紙比你就賠錢?
唔好再諗會唔會比人告先啦
工傷係要發生左兩個星期內報架
佢而家告你憑咩告?扭親又無醫生紙

琥珀宮

miuling814 發表於 18-7-9 08:28
冇,而且已經成個月,即使有勞保,都報唔到

冇勞保無得claim 姐,最好照報勞工處,向員工要求正式醫療紀錄及病假紙。
詳情最好問清楚勞工處。

若員工交不出第一次睇醫生的紀錄,僱主可以不承認是工傷吧!

首頁

尾頁

跳至