懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

生女好
我做長者服務
十個有九個都係d女照顧父母
而且女仔嗲d得意d~
我連有既機會都無~ 真係羨慕你都黎唔切

複式洋房

Loktungggg 發表於 18-7-17 16:26
我老公都係唯一個男丁,奶奶同老公係知道我懷孕後都開口話想係仔仔
點知照完係囡囡後我都唔開心左陣⋯
依家 ...

我岩岩知道,所以就有啲唔開心
希望我老公都好似你老公咁

複式洋房

babykimmykimmy 發表於 18-7-17 16:50
其實樓主我明你心情,因為我自己都係恨生仔既人,如果遲下到我bingo,驗到係女,我都應該會有d失望!
不過 ...

多謝你明白我,我真係唔係唔中意BB
只係身邊既人太多壓力俾我

祝你早日bingo!我之前一路好想有就一直無,到唔諗就中左

複式洋房

babe_lu 發表於 18-7-17 16:51
我老公家都係好傳統,都係恨仔,都完全明白生仔先無壓力。我同你一樣驗到個女老公都有點唔開心。

不過個天 ...

多謝你明白我。所以我先會想先有仔咁解,你女女出左世未丫?

大宅

回覆樓主:

bb健康最重要,仔女真係咁重要?咁想生仔點解唔人工?

大宅

回覆樓主:

仔女又有咩所謂呢?最緊要身體健康,第時bb女大個知道媽媽曾經甘樣講過會好傷心

珍珠宮

jessie717 發表於 18-7-17 13:02
能成功孕育,bb健康成長已是非常難得! 仔女都是很寶貴的;今次女女下次仔仔一樣幸福
...

對亞,仔女都一樣,健康快樂最重要,即使男家傳統,你都唔好俾太大壓力俾自己

大宅

我諗樓主個意思唔係唔鐘意囡囡(講真囡囡又可以打扮又乖又貼心,邊個會唔鐘意)~我諗佢個意思係擔心要承受大家族(古老石山)長老/三姑六婆果d說話啫,尤其有邊個媽媽唔想自己仔囡有人錫。如果夫家好傳統,媽媽又會擔心自己b囡冇人錫~所以有壓力啫。

我明喎!仔仔囡囡最緊要有爸爸媽媽鍚~其它人?尤其果d得把口嘅三姑六婆咪由佢地囉~who cares?關佢地春事咩~叫佢地咁叻自己生囉~

我都都未知bb性別呀~但內心已經彩排左無數次如果有人俾說話我聽我會點反撃 為左捍衛自己骨肉,媽媽係無敵架!sis加油!

別墅

cmancmanman 發表於 18-7-17 12:59

理解明白,基於各種原因私人原因,有人無所謂,有人想生仔或女。好多時網上大家既回覆係有個人背景影響,大家都唔完全知道你既背景,所以回覆上都只會跟你既提供既回覆,千奇唔好太在意呀!呢d題目大家都係吹下水

別墅

cmancmanman 發表於 18-7-17 17:15
我岩岩知道,所以就有啲唔開心
希望我老公都好似你老公咁

我明啊,我老公一聽到係囡囡果下已經話:你準備生多件啦
仲成日講笑話慘喇慘喇你係我媽眼中失寵喇
一開頭我都好失望,聽醫生話係千金有過一下失望,好驚第二胎都係囡
點知奶奶知道左又冇咩野喎,好彩

複式洋房

Louisho1990 發表於 18-7-17 13:40

其實個天比個bb你,你已經好好

講得好岩啊

大宅

回覆樓主:

調番轉講 未知性別時我想係女女 我覺得女會痴家好多 自己做緊媽媽個女呀 跟住我99又話想要個孫女-_-奶奶家成屋男人
但知道男仔之後 直到而加就生 我希望bb健康平安就得 我無理99 反而樓主不要給3姑6婆思想帶住走 個b是自己的 我而加同老公講 不想將來一屋都係男人
如果唔係懷孕期間容易不開心呀 加油 媽媽
題外話 我媽媽同我講要生個女 弟時去行街飲茶 咩都可以講佢地點諗佢地咖事啦

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

gugibabe 發表於 18-7-17 18:23
我諗樓主個意思唔係唔鐘意囡囡(講真囡囡又可以打扮又乖又貼心,邊個會唔鐘意)~我諗佢個意思係擔心要承受 ...

係,我唔係唔中意,只係有傳統生仔仔既壓力,呢胎係女就會有人問你幾時生多個果啲說話

複式洋房

Loktungggg 發表於 18-7-17 18:37
我明啊,我老公一聽到係囡囡果下已經話:你準備生多件啦
仲成日講笑話慘喇慘喇你係我媽眼中失寵喇
...

其實我地都預左生女就一定要生多個,只係生仔就無問再問你幾時再生,或者又係女丫,果啲說話

大宅

cmancmanman 發表於 18-7-17 19:19
係,我唔係唔中意,只係有傳統生仔仔既壓力,呢胎係女就會有人問你幾時生多個果啲說話
...

我明呀~不過你又諗,依班咁嘅人都係食飽飯冇屎痾就得把口廢up(sorry 粗魯左少少)。但你諗下,生又唔係佢,養又唔係佢,真係關佢蛋治咩!

拍拖時就問幾時結婚、結婚又會問幾時生b、到真係生b喇又會問幾時生多個/幾時追個囡or仔~sis你無謂為左依d無關痛癢嘅閒人閒話而在意~

我bb係得來不易嘅ivf bb。想當年出席夫家親戚百日宴都聽唔少閒話,懶關心嘅說話難聽到要走入廁所喊。所以我發誓,佢地再咁多廢話我真係唔會客氣

珍珠宮

jessie717 發表於 18-7-17 13:02
能成功孕育,bb健康成長已是非常難得! 仔女都是很寶貴的;今次女女下次仔仔一樣幸福
...

同意!成功孕育一個小生命並順利出世,都唔易,珍惜!你唔好理其他人點睇,自己個寶寶自己錫。

大宅

回覆樓主

其實其他人講咩,左耳入右耳出啦。就算佢地唔講生仔,都可以有其他說話俾你聽,分分鐘bb出左世又有野講,話你應該點湊點湊。如果聽左唔開心,我覺得就唔好見,唔需要俾其他人偷走你嘅快樂。

大宅

cmancmanman 發表於 18-7-17 12:59

我明白你既心情..
我都鐘意仔..雖然依家陀緊果個都係仔..
但係有時寧願生果個係女..
因為比起想你生仔三姑六婆..
更多係為左抬高生女既價值..
踩低仔仔既人..
淨係呢個post都大把..
讚生女唔緊要..係都要踩生仔既人兩腳..
講到仔有幾衰..
如果你只顧旁人說話..生仔仲大壓力..
講到將來你要孤獨終老咁!

男爵府

回覆樓主

生女就叫你追仔,生仔又叫你追女,我生女先,老爺有叫我追細佬,不過我照講左唔追,寧願唔要祖屋。
不過我而家都陀緊仔,但純粹係因為阿女想多個伴。仔女都好,都係自己寶貝,如果你太易受人影響,仔女會知嫁,送你一句,為母則強

首頁

尾頁

跳至