自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

lopoto 發表於 18-7-17 18:33
雖然我都唔鐘意中英夾雜,但有時都少不免......
開張cheque
食個lunch

係囉, 好似食 pizza , 我都唔會講食意大利薄餅!
其實中英夾雜都係香港文化一種.

大宅

kikibebe 發表於 18-7-17 18:47
上次聽到有個媽媽叫個囡: Don't 走

子爵府

回覆樓主

以前都覺得呢啲係好唔正確,但而家終於明白人人有難處

我仔由細已經讀國際學校,但係屋企我係同佢用廣東話溝通,但佢喺學校同埋同朋友溝通都係用英文,佢知道同我溝通要用廣東話,但係就忍唔住中英夾雜,咁我回應佢嘅時候又好容易跟咗佢中英夾雜

例如,佢同我講:呢個係我favourite 既玩具
咁我會答佢,點解呢個係你favourite嘅玩具呀?

如果下下要我即時轉晒做中文,答佢點解你最鍾意呢個玩具呀?一來覺得好作狀,二來真係好攰

禁止訪問

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

我都想小朋友一係全中一係全英。
以前佢地講英文多,就全家都用曬廣東話嚟密集訓練廣東話,但佢地有時候講廣東話,佢哋就會爆左幾個英文字。
我地大人都係大左至好好學中文,有時d字真係未必即刻轉到。

我大左至返香港住,以前無乜用中文,老公外國人,小朋友讀IS,大把人都又中又英,我地好努力啦,估唔到會有人睇唔過眼

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我奶奶都會咁

你飲唔飲 water? 呢個係乜嘢colour?……
佢並非喺外國返嚟,只係佢想用佢識嘅英文去教個孫。 我初頭聽我完全唔知佢講緊乜嘢
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

減齡達人勳章

咁樣學語言只會兩頭唔到岸, 累到個細路

公爵府

2023年兔年勳章

patee 發表於 18-7-17 20:39
係囉, 好似食 pizza , 我都唔會講食意大利薄餅!
其實中英夾雜都係香港文化一種.
...

其實好多 名詞,係唔需要特登去講中文。 比如 pizza,email,特登講去食薄餅,真係有啲娘爆嘅感覺。

大宅

Yeonglihan 發表於 18-7-17 18:18
今日响東鐵聽到兩位c9同個7,8歲既小朋友講:
~呢架車去到china架
~18號咪tomorrow
盞兩頭唔到岸

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

好多人都鐘意咁,香港地,夾雜英文唔奇,但唔該講得自然啲,重要扮醒唔起中文點講先難頂。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-7-17 20:48
我都想小朋友一係全中一係全英。
以前佢地講英文多,就全家都用曬廣東話嚟密集訓練廣東話,但佢地有時候講 ...

如果間中噏短句英文,O 唔 OK?
例如叫佢
Take a sip、Time for bed、
Have some water、Water time、
Here it is、Over there...

一大句要自己作,未必全對,
所以唔敢講
短短哋嘅英文,卡通片教識我,
諗住講少少滲入生活中

想放膽講多 D,
但係 off we go、up you go、
in you hop... 呢啲句法,
唔係 native 講出嚟,
感覺好似好作狀

珍珠宮

王國教室勳章

KLDC 發表於 18-7-17 22:10

如果間中噏短句英文,O 唔 OK?

語言都係用來溝通吖,溝通都就得

男爵府

抺茶雪糕 發表於 18-7-17 20:44
以前都覺得呢啲係好唔正確,但而家終於明白人人有難處

我仔由細已經讀國際學校,但係屋企我係同佢用廣東話 ...

我明呀。

有時女女曳,用中文叫佢唔好同解釋。
佢明唔曬,我有時心急,轉英文。但我就一定有口音。不竟係香港大。

上次返香港都有人眼望望。其實我帶女返港都係想佢知多d香港文化。等佢唔抗拒學中文。

100%廣東話對我對佢都太難

禁止訪問

回覆樓主

大宅

回覆樓主

死啦 我會同個仔講 好dirty!
會同我老公講好攰 break break先~
睇嚟要改改

水晶宮

bosch 發表於 18-7-17 19:57
common 既字仲可接受. 我都唔會同仔女講 "打印機", "路由器", "面書"....

if 一句sentence 入面有too much ...

同意
中夾 英文 “名詞” 好正常

但唔係 將個動詞變成英文 do 唔 do / drink 唔 drink

講返食唔食 會死咩

要學英文都要學啱個 文法 好d

伯爵府

thunder_bunny 發表於 18-7-17 22:56
同意
中夾 英文 “名詞” 好正常

我相信樓主意思唔係要人連pizza, email, fax呢啲都講中文。樓上用pizza呢啲例子黎講有啲夾硬

有啲人講go 唔go, play 唔play, eat 唔eat, 坐 car car.......呢啲擺明玩野嘅英文真係教壞細路

大宅

回覆樓主:

全廣東話真係唔太經常,例如今日先同仔講「呢個size就係A four紙」,「記得拎個folder俾Miss lee」,「你lunch先飲過」。
有D字詞已經第一反應係英文,同時又唔覺得係講緊英文,就係講緊果樣野個名。
要全廣東話係要D時間習慣,起碼lunch講左太太太多年、A4由我識佢已經叫A four,恕我懶,我唔會刻意去改

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

香港人唔係好維護廣東省話既咩

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

哎,東,撈,英,古,列,薯.......
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
12345...8

尾頁

跳至