懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我未知有嘅時候去咗泰國,不停食生蠔,返香港再食自助餐,二個月半月自駕遊 北海道,無食生野,5個月再去北海道,6個月拎定 醫生紙去廣島,噤當然每個人唔同,要自己衡量一下,我係 北海道雪地 pk咗兩次😵,最後都無事,bb剛出世,不過如果有得來𣎴易,小心啲好

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

12週時去左大阪,果陣算秋天,日本d 電車冇乜冷氣,焗到頭暈暈又想嘔,比我再揀一定唔會去

別墅

我6周左右去過北海道, 仲要係冬天落雪時去, 不過我自己完全無嘔, 又唔係好覺攰, 我地自駕既, 玩7日, 根本就係坐車點到點, 所以我個人覺得無咩問題, 係一定要小心D囉~ 一定要話比同行朋友知, 等大家要有個準備先囉~ 我果時都玩得好開心.

大宅

回覆 tung_3bi 的帖子

我兩胎都有去旅行,都係5個月,第一胎近近地去台灣。第二胎嗰時我已經搬咗去外國住,咁我選擇咗返嚟香港玩,因為害喜好嚴重,食乜嘔乜,實在太掛住媽咪煮嘅餸菜,外國人好鍾意babymoon,所以大家都好贊成我出去玩。好神奇,我每次banymoon都冇害喜,好舒服,可能因為心情輕鬆舒暢。
坐十幾個鐘機要多啲舒展吓手腳,補充水分,帶啲snack上機食,我覺得冇乜問題。

宜家等緊第三胎,有機會我都想再去旅行。點都好,要問醫生意見,家人同意,同埋一定要先了解當地醫療系統,附近有咩醫院。

伯爵府

PIGPIGMAMI 發表於 18-7-26 22:40
有無媽媽懷孕幾個月去旅行架??

20週左右去過台灣,寫定張醫生證明費事航空公司唔畀我上機。

男爵府

回覆樓主:

其實我諗同你分享得既,一定會話無事,好開心,好有回憶。有事果d 唔會同你分享

gogogo

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我冇旅行癮, 但大肚時去過幾次旅行, 由初初有左至8個月都試過. 我試過見暈, 試過冇事, 亦試過未飛就流產.

響安全情況下, 陀bb 時玩唔係大問題. 我明白女人多數鍾意要人地支持敢去做, 但講真問親友醫生意可以話係好, 亦可以話多餘, 人地係跟據你陀b 時情況至判斷, 有時有突發情況係旅行前未發生過既, 所以唔係問左醫生就得, 最緊自己承擔風險, 人地講乜其實唔需要負責. 正如樓上有人所講, 黎得呢度講梗係牙斬斬...

同意樓上麻辣媽媽所提及要了解當地醫療資訊, 例如醫療救援資料, 風土病. 早排話熱帶地方有寨卡, 咁真係要小心. 我住歐洲某國, 小產唔到你話入院就入院, 仲有入左院人地唔識英文都幾麻煩.... 仲有去落雪地方, 見到雪還好, 見到冰都好, 至怕係黑冰, 見唔到會好易跣親.

冇經驗或怕風險就唔好去, 生完bb 一齊有得去旅行.

大宅

一夠 12w 就去

複式洋房

回覆 navybridge 的帖子

我都係咁諗

大宅

alicesister 發表於 18-9-29 12:40
回覆 navybridge 的帖子

我都係咁諗

我生左啦

首頁

尾頁