6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

瞓得好勳章

回覆樓主:

有時我覺得塞奶係關飲食事,我生完細b到依家3個幾月,塞過1次,戈次可能係因為打邊爐食得太油,痛左2日,要一路按摩一路比細B啜先通返。

別墅

瞓得好勳章

plasterbb 發表於 18-10-5 14:52
回覆 EstherIp242 的帖子

我都想俾細B啜, 唔想塞奶, 但我細B都唔係好肯啜, 越黎越趨向泵奶, 有冇咩方法可 ...

其實我冇咩方法架,終之頭兩個月,佢一喊就隊lin姐埋去,久而久之佢就好肯啜啦

男爵府

duckducktakb 發表於 18-9-10 11:19
細b就黎出世,經歷過大b 全日24小時不停埋身餵都唔上奶,仲搞到塞乳線痛到癲,好驚今次又係上唔到奶,如果 ...

請母乳指導師 幫一下你 指導下你如何上奶

男爵府

EstherIp242 發表於 18-10-5 17:10
有時我覺得塞奶係關飲食事,我生完細b到依家3個幾月,塞過1次,戈次可能係因為打邊爐食得太油,痛左2日,要 ...

太油膩係會奶塞噶,樓主可能係塞奶導致回奶?

珍珠宮

飲多點湯水,生之前多點按摩下乳房,多點熱敷。

複式洋房

回覆 manyufong 的帖子

我都係咁話, 同埋我BB咁岩揀左隻成日有優惠既奶粉, 每次買親奶粉都有玩具送, 幫媽咪節省唔少, 佢又成日有新玩具玩, 一舉兩得~

複式洋房

回覆 EstherIp242 的帖子

我都隊到心灰已冷, 因為佢好餓果時真係會啜左幾下, 但佢feel到唔餓就開始又爆喊唔肯啜, 要扭奶樽…

大宅

HiPP勳章(1)

回覆 sumeng 的帖子

就係人地話母乳有抗體,我先咁想餵到就餵,奶粉硬係好似爭咁D,佢肥肥白白,我見到都安心D既

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 美好大世界2017勳章

我BB出在牙開始食固體食物,就唔肯正經埋身啜人奶,最後始終要泵奶,但越泵越少都唔夠BB飲,見補奶粉BB腸胃都冇問題,就放棄泵奶,反而輕鬆左可以陪BB做其他事。

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 美好大世界2017勳章

其實,我自己覺得BB飲奶可以簡單分兩個階段。初生階段,多埋身餵人奶。雖然,奶媽要有心理準備,餵人奶會可能有乳頭損傷、塞奶、乳線炎等,但只要堅持會越餵越順,BB會有多點抗體,幫助健康成長。六個月後加固階段,媽媽可以考慮間中補奶粉。我記得自己當時不單能避免各種乳房不適,還有空閒陪BB玩玩具,心情輕鬆,與BB關係更親密。

首頁

尾頁

跳至