想生BB

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆 littlefunpig 的帖子

當然吾系,我d 朋友,無仔女,有D仲未婚添,都唔知幾開心,幾free呀

侯爵府

littlefunpig 發表於 18-10-1 13:08
生小朋友有好多開支,點會唔會令到自己窮左,除非你唔會花錢響小朋友身上

到大個洗錢會更多,教育

其實點解會窮?我生呢個bb 用左十幾萬(唔係人工受孕) , 最多咪户口少左d$,但生活質素唔會有變架

禁止訪問

大宅

littlefunpig 發表於 18-9-29 04:14
我有時睇呢板都唔太明點解有咁多人想生bb,要花上無數錢無數時間做手術治療。

如果我/老公生唔到小朋友我 ...

既然價值觀不同,何需勉強溝通呢?

大宅

yhyeung 發表於 18-10-1 17:49
既然價值觀不同,何需勉強溝通呢?

有人鐘意食榴槤,有人討厭食榴槤,不喜歡吃食問為何人家喜歡,這樣沒有意思吧?

入得"想生BB"呢個forum, 很多人都是為了這個心願付出很多,就是因為我們喜歡小孩而未如願。我們為了心願已經夠忙了,犯不著浪費珍貴時間向不同看法的人解釋,各人努力追尋喜歡的人生吧。

大宅

littlefunpig 發表於 18-10-1 08:57
我覺得d錢可以好地利用
買個袋都叫擁有個袋
但如果天生體質唔易有小朋友就花左錢都未必會有

聽你呢句,一唔小心就可能誤會你喺度晒命呀! 但我諗你唔會咁無聊掛?

睇你嘅觀點,係"唔想生BB" ,咁我其實唔明點解你要入黎呢個page。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

.

大宅

littlefunpig 發表於 18-10-1 20:26
其實如果要有好自然就有,唔需要醫
何必花大量金錢
尤其是香港呢個環境

咁如果有病,要好番自然會好番,就唔需要醫生,唔需要做手術,唔需要有醫生呢個職業。

病都唔好食藥丫

別墅

littlefunpig 發表於 18-10-1 20:26
其實如果要有好自然就有,唔需要醫
何必花大量金錢
尤其是香港呢個環境

吓?有啲人真係唔可以自然有。你唔知?

男爵府

littlefunpig 發表於 18-10-1 08:05
其實生出黎好麻煩,好多改變
就係因為愛小朋友,其實更加唔應該生落黎受苦
香港要是從小「愉快學習」不追 ...

我自己有小朋友, 其實只係你自己承受唔到壓力, 唔為佢去所求啫, 香港都有happy school, 但如果你又要怪獸另一邊又話唔happy, 咁梗係唔得啦! 我同自己老公一個高學歷一個讀唔到書CE連一分都無, 但我老公叻過我喎, 邊個話讀唔到書搵唔到食先? 今時今日大把人讀到書大把大學生啦, 讀到書根本唔代表d乜, 我成日都唔明d家長點解覺得谷到=讀書好=叻
我都係個句啦, 唔好將你自己既情況, 你自己既負面諗法, 當成呢個世界全部人都係咁, 可能你好後悔生小朋友, 但做人無take two, 生左就要負責任架啦
我份母愛, 頂得起我同佢去承受呢個世界所有怪獸既想法同壓力

男爵府

樓上各位講咗好多次,不要將你的價值觀強加於別人身上。

分享一個小故事,我太婆有10個仔兩個女,年紀大行動唔方便入了老人院。仔女眾多加上子子孫孫⋯ 每個週末總有人探佢。引來其他人的眼紅:點解你成日都有人探?我媽就同我講,到你年紀大了,人哋唔會問你有幾多身家丶咩工作,最鍾意討論就係仔女結婚未、有幾多個孫丶曾孫(息)。這是上一代人認為的福氣。

男爵府

當然唔係為咗咁而生仔,小朋友帶來的快樂丶為左令佢快樂而作出的犠牲,一切都令我好滿足好開心⋯ 唔係幾個名牌袋丶甚至任何物質可以比擬。你覺得無謂大人細路辛苦而生仔或唔生,並冇問題。只是唔需要將你嗰套加響人地身上。 生兒育女,本來就是很個人的事。

大宅

littlefunpig 發表於 18-9-29 04:14
我有時睇呢板都唔太明點解有咁多人想生bb,要花上無數錢無數時間做手術治療。

你對自己嘅生活唔滿意,你唔明白為甚麼有這麼多人用盡一切努力去想生仔,那麼我就回答你吧

我擁有你所說的美好生活:愛我的老公,雙方有不錯的收入,喜歡去旅行就隨時去,沒有那堆數不完的責任。

我是事業型女性,有一份高薪工作,從來不以結婚生子為女性的目標,老公亦很尊重我,他也沒有特別想生子,因此,我們結婚快10年,我們並沒有計劃生育,因為我獨立自主,經濟不需依賴老公,所以也沒有人給我面色。我們一直的生活也很輕鬆,愉快。

但旅遊了無數次,吃好的,住好的,我漸漸發覺,生活欠缺了一種很重要的事,這種輕鬆的生活我開始覺得沒意義,而漸漸不享受。

大宅

我想和老公養育一個小孩,是因為我愛他,所以我有這種慾望,而不是我覺得女性要生子。

吃再好的食物,玩甚麼昂貴的玩兒,也只是短暫的一時快感,反而沒有那種有子女家人的滿足感。

每次有虐兒新聞,看見可愛的小朋友,都唔明點解佢父母唔珍惜佢,因現在的我很難有小孩。就是因為他們沒有福氣!上天賜了寶貴的禮物給不需要的人,他們沒有享受的感覺。而那些子女長大後,因覺得父母並不很愛他,而和他們關係疏離。到年老了,當你需要家人,但他們會沒人關心,也不會快樂。

你不享受有bb沒有關係,若上天轉賜給我或這裡所有想生bb的JM,我們會很感激。而我對有能力做ivf ,也很感恩

子爵府

回覆樓主:

其實我都係完全唔想生,但有避既情況下有左bb,開頭真係想過唔要,但無論經濟環境各樣其實我地都負擔到,見到有手有腳時已經冇可能唔要佢。我都係工作至上,經常旅遊,十分自由個種人,陀住女女十個月都不斷擔心,好怕自己既美好生活終結了,以後降低牛活質素冇自由,我可以講我係好少母愛既人。但當bb出世,我真係成個人轉變左,依家我全副心思係個女度,吃喝玩樂其他野已經係次要,我仲想趁女女仲細,下年生多個伴互相陪伴,不過呢樣到時先算。

大宅

你唔認同,就冇謂入黎想生BB板,係各位凖媽媽傷口上撒鹽。咁嘅行為極之討厭!

珍珠宮

回覆樓主:

我之前諗法都類似,覺得無小朋友仲自由,都唔打算生,但睇過一套港台節目,講兩公婆年輕時就係決定唔生,覺得手停口停,有小朋友根本係負擔,結果到左4十,事業經濟穩定,年輕聽又樣樣都玩過,開始嚮往家庭生活,反正都有能力,決定生,可惜年紀比較大,事與願違,後悔啦~
我就係怕自己年紀大左會後悔,我嘅諗法係,計劃好試過有就生,無都唔會強求,起碼年紀大時唔會後悔,唔係我唔試喎~
依加我個女都兩歲啦~真係好開心,番工更加有動力,好期待放假,做人都勤力左~唔知將來係點,但有仔女嘅感覺,原來比想像中好~
當然,唔想生真係唔好想,小朋友係無辜嘅~好好享受自由啦~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

.

翡翠宮

.

翡翠宮

.

首頁

尾頁

跳至