自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

selinako^^ 發表於 18-10-6 11:13
如果佢要行 download app 呢一步, 我寧願唔食, 除非佢餐廳有 pad 比我點
為左一餐飯, download 十幾廿個ap ...

呢句真。

水晶宮

BK Milk勳章

momolee200 發表於 18-10-6 09:42
其實我唔介意佢推行新制度,但我好唔中意被人迫嘅感覺,尤其系我好肚餓嘅時候。
之前試過一次去板x,又系要 ...

我會起身走

水晶宮

selinako^^ 發表於 18-10-6 11:13
如果佢要行 download app 呢一步, 我寧願唔食, 除非佢餐廳有 pad 比我點
為左一餐飯, download 十幾廿個ap ...

同意,希望可以只用微信 支付寶或其他常用嘅支付App 點餐,唔係咁做長遠計跟本行唔通

男爵府

我試過去一間係地庫的餐廳,電話根本收唔到,佢叫我用餐廳的公用wifi落單,但我從來唔用公共wifi,因為危險,結果要佢攞返紙填

珍珠宮

我前幾日都奉獻左第一次手機點壽司比都會駅間元氣

伯爵府

huiwo太太 發表於 18-10-6 00:36
我接受到,仲覺得好方便。
QR code 一掃就上到,唔駛裝app, 而且仲知道自己食左幾多錢。
...
其實係方便同環保,但我低能到唔識scan個qr code呀,一向老公搞,我搵極都搵唔到邊度可以scan,唔好鬧我,我認我低能。

大宅

ddkaka 發表於 18-10-6 01:51
手機支付手機點餐,香港終於開始流行,跟唔上可以用番點餐紙,即係好似我姨咁 4x歲人都唔識用EPS,都仲係去 ...

同意,社會有進步係好事。人地大陸行左好耐,手機落單,wechat埋單,其實識用係好方便直接,減輕省人手&人為錯誤。

有d人唔識用,或者唔想用既叫返waiter 落單,用返cash埋單都得。呢d都係個人選擇,唔好講到唔用無得食,然後唔想食店改變進步。

當然大前提係,食店都要樂於接受waiter 落單/提供點餐紙 as alternative, 唔好歧視唔用手提點車既食客。

水晶宮

ivyko 發表於 18-10-6 11:40
其實係方便同環保,但我低能到唔識scan個qr code呀,一向老公搞,我搵極都搵唔到邊度可以scan,唔好鬧我, ...

唔覺低能,每樣野識之前都係唔識,肯學就會識架啦。手機支付實有掃qr code的功能,找一找就會見到

wcpcelia    發表於 18-10-7 09:32

子爵府

ivyko 發表於 18-10-6 11:40
其實係方便同環保,但我低能到唔識scan個qr code呀,一向老公搞,我搵極都搵唔到邊度可以scan,唔好鬧我, ...

如果用iphone, 就直接開相機就scan到

水晶宮

回覆樓主:

係呀,如果因為間食店用Qr code點餐而唔去食,其實間食店唔會冇咩損失,反而會因越來越多食店用Qr code 點餐,而變咗自己越來越少食店可以去食。

不過最重要係唔好要人客一定要dl一個App嚟點餐,最好好似元氣咁,比個Qr code 人客掃就可以點餐,多幾種方法比人揀,咁會好啲

瑪瑙宮

大廚勳章

ivyko 發表於 18-10-5 15:35
剛去新開嗰間元氣食野,原來要用手機掃單上嘅QR code才能點餐,我依d電話白痴好彩今日同個仔一齊。用番平板 ...

我去一鍋堂打火鍋。。。都係手機落生料。。。否則都吾知點食?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

ddkaka 發表於 18-10-6 10:18
要dl 個App架?咁呢方面香港真係差過大陸好多,大陸只係用微信或支付寶掃code就可點餐非常快,食完仲可以 ...

有時有個Apps都方便嘅。。好似有啲人龍店可以用個Apps攞籌等位。。或者定位。。方便
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

seaheart88 發表於 18-10-6 16:10
有時有個Apps都方便嘅。。好似有啲人龍店可以用個Apps攞籌等位。。或者定位。。方便
...

但每個食店都dl一個App,咁鐘意食十間咪要dl十個App,如果可以好似大陸咁,用手機支付App攞埋籌等位咁就最好

瑪瑙宮

大廚勳章

ddkaka 發表於 18-10-6 16:17
但每個食店都dl一個App,咁鐘意食十間咪要dl十個App,如果可以好似大陸咁,用手機支付App攞埋籌等位咁就最 ...

希望再進步d啦。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

BB防敏心得分享勳章

我成日都覺得科技進步但令人類退步,尤其少了交流,電子化成功,請少D侍應,有whatsapp 連電話都少打,有八達通,就連拎個銀包出黎都懶,連袋捽,仲要捽極都do唔到

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

ivyko 發表於 18-10-5 15:35
剛去新開嗰間元氣食野,原來要用手機掃單上嘅QR code才能點餐,我依d電話白痴好彩今日同個仔一齊。用番平板 ...

唔止元氣,部分放題都已改用 app 落單

子爵府

ckfamily 發表於 18-10-6 09:09
如果自己一家人去食就冇問題,但如果一班朋友,同事咁點呢,部手機要傳來傳去落單咩,唔係幾方便囉
...

試過啦,我開了自己電話,當服務人民,更唔想個電話俾朋友掂,我咪做了侍應take order囉 !

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

huiwo太太 發表於 18-10-6 16:00
如果用iphone, 就直接開相機就scan到

我學到野(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

佢地餐廳唔裝平版,慳返唔少。
反正個個有手機。

子爵府

B~ma 發表於 18-10-6 10:33
板長都係咁,個App有問題要即場重裝咗幾次先落到單,好浪費時間
有冇wifi提供?
食餐飯要download佢個app 真係唔食即走!

首頁

尾頁

跳至