自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

KulookFung 發表於 18-11-10 15:18

因為字數限制,我删減好多字先post到。個汽球係行花市 ...
係咪好大舊果啲金屬氣球?

珍珠宮

兩件事都唔喺現場,冇可能客觀咁評論。

第一件事,喺你屋企,其實就算係人哋嘅小朋友,但地點同個氣球係你嘅,你開句聲又好,做返啲嘢都好,幫件事盡快解決都係好的。起碼個阿媽唔會隨便攞你啲嘢俾佢個仔玩。

第二件事,N班小朋友根本冇咩自控能力,最快解決辦法就係你收埋包嘢。你旨意佢媽媽教,你包嘢應該已被食晒。

其實如果你以最快解決問題為前提嘅,就唔會諗究竟應該邊個做開口嗰個。就算所有嘢都係嗰兩位媽媽開口,但無法解決問題,最後都係你損失。我唔覺得你做錯啲乜,因為你似乎冇做過啲乜。

珍珠宮

KulookFung 發表於 18-11-10 15:28

其實我冇再邀請呢班朋友上我屋企喇。佢哋走後,我用半 ...
咁我會重新審視下佢地係咪我朋友

男爵府

回覆樓主:

謝謝各位回應分享見解。如果有細讀我嘅文字,應該能夠明白,我個post嘅重點係家長嘅態度,並非如何解決事情(有幾難?)。憑回應粗略統計,還好,有大部份人都覺得,自己有最大責任令自己的小朋友做對的事

男爵府

KulookFung 發表於 18-11-10 00:12
純粹討論,冇情緒嘅。

有一次,有幾家人來我家玩,呀囡有個大汽球响天花板。有個小朋友發現汽球,瘋狂咁想 ...

第一我都試過 ,但我囡囡會玩其他嘢,已經漠視咗個氣球。 第二 啲媽咪聽到我咁講都會話要留返畀姐姐呀,咁樣囉。

男爵府

yingdash 發表於 18-11-10 19:08
點解咁多人會認為喺樓主做得唔好既

情景1:點解客人可以反客為主要求屋主改變屋企既裝飾,只要 ...

同意,樓主咁都比人話唔啱...
去人屋企唔隨便攪人地d嘢係常規,小朋友去人地屋企玩,玩玩具前都會教小朋友先問下人地玩唔玩得,而唔係講「嗱,你有咩唔玩得好收埋喇,否則擺喺度就預左比人玩」。
第二就直頭個阿媽唔識做,一開始包嘢食剩低就代表可以拎黎食?就算朋友9成9會比佢食都問下呀?小朋友就話仲細唔識規矩,個媽根本零禮貌。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

SeptKid 發表於 18-11-10 16:15
我覺得應該自己教返自己個小朋友
情境一:位媽媽應該同小朋友講唔係自己野唔好亂攪,萬一攪左要講返對唔住 ...

咁多人話正常,我仲以為自己有問題

有次去人地屋企家庭聚會,我仔食飽,得我批准就跑左去玩。點知,有個有細d小朋友嘅,未食晒就扭住走。對方媽咪忽然話我仔同叫我仔,話佢走左去,搞到佢仔唔定定食埋 ,係想叫我仔返黎
我即時話,阿仔問左我,食晒食飽去玩無問題
我唔明點解家長會有這理解 ,係關人地事

男爵府

foggyao 發表於 18-11-11 04:59

呢個例子好經典!同佢講下次定個時間表,夠鐘打鐘先准一齊起身吖笨…

珍珠宮

foggyao 發表於 18-11-11 04:59

即係咁,第日果位小朋友第時欠交功課,老師要佢小息罰做返,但佢見到其他同學小息有得玩但佢無,就扭老師,事後個家長投訴個老師要求全班同學等佢仔補完功課先比小息,係咪咁呀

大宅

成件事好在乎小朋友幾多歲
如果小朋友只係兩歲幾,我會覺得樓主太harsh

父母要教,但都要小朋友聽得明道理,定樓主覺得一個兩歲幾小朋友唔聽父母話就等於父母唔識教/無教?

香港地做人父母都好難,小朋友一有咩行差踏錯就比人話你唔識教/怪獸;從錯誤中學習,又有幾多人會體諒?

侯爵府

happyb_happyb 發表於 18-11-10 01:26
恕我直言, 呢兩個情境既媽咪有些怪獸味,假設...佢地行過玩具舖好吸引,小朋友多手整爛玩具,佢係咪會怪 ...

Agree

男爵府

happyb_happyb 發表於 18-11-10 01:26
恕我直言, 呢兩個情境既媽咪有些怪獸味,假設...佢地行過玩具舖好吸引,小朋友多手整爛玩具,佢係咪會怪 ...
讚成你的講法!依傢尼倆個傢長好似隔岸觀火吾関自己事甘,個小朋友吾識但媽咪可以教吾係甘講野卦?

男爵府

回覆樓主:

好出奇,case 2 兩歲唔識聽?唔知乜野叫留比姐姐,都一定sense到叫佢"唔好再食"。
兩個cases我都認為係d阿媽太過護短。

男爵府

fungfung2013 發表於 18-11-11 15:46
成件事好在乎小朋友幾多歲
如果小朋友只係兩歲幾,我會覺得樓主太harsh

謝謝分享見解。如果有細讀我嘅文字,應該能夠明白,我個post嘅重點係家長嘅態度,並非小朋友嘅紀律。憑回應粗略統計,還好,有大部份人都覺得,自己有最大責任令自己的小朋友做對的事

男爵府

Angel_Rose 發表於 18-11-10 20:11
咁我會重新審視下佢地係咪我朋友

其實真係嗰次後疏遠咗,大家做咗父母,圍埋都會討論育兒(佢哋有個別仲會育兒專家上身咁),理念不同,無謂傾喇…

男爵府

1314625 發表於 18-11-10 18:09
我從來都唔會幫人教仔,但仔女必須由自己教好

你唔出聲教,有一日小朋友闖左禍,無面一定係小朋友自己同父 ...

謝謝分享見解。好心寒嘅係,原來好多父母持住「問題/解決方法一定喺人哋度」嘅態度…

子爵府

KulookFung 發表於 18-11-11 19:49
謝謝分享見解。好心寒嘅係,原來好多父母持住「問題/解決方法一定喺人哋度」嘅態度…
...

呢啲係扮專家嘅家長一貫態度。以前一派考試卷,實有家長專家上身:老師呀,呢條呢,問題唔清楚喎(唔清楚?全班過半人啱喎),係咪應該酌情俾分呢?你知啦,咁都扣分好打擊小朋友自信心嘛。。。。。。

總之有錯,一定唔關自己個小朋友事,係人哋做得唔好而令到佢犯錯!

男爵府

Case1,我會覺得個媽媽好無禮貌,既然佢唔比自己既小朋友玩氣球,咁點解要人地避開呢?仲有,做客人既,點會order主人家做事呢~就算係,都會客客氣氣咁講啦…
case2 個媽媽講法係無錯,2歲小朋友係唔明白,但佢身為媽媽身份,係有責任教導小朋友。
我都有睇樓主回覆,講得岩,大家育兒理念唔同,真係少來往好d,免得自己氣憤。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

KulookFung 發表於 18-11-10 15:18

因為字數限制,我删減好多字先post到。個汽球係行花市 ...
樓主, 這種情況我遇過, 亦感慨咁多家長, 覺得要大人去就小孩係 "正確"。

有次我老公在幼稚園門口食零食, 有朋友仔仔想食, 但老公唔俾, 俾朋友話佢唔應該在小孩面前食零食, 攪喊仔仔。

我老公神回一句: " 要從小教小孩,抵抗誘惑, 除非小孩可以一世活在金鐘罩內!"
我朋友立刻啞口無言。

有些當然要忍讓, 例如食野慢d。 但品德要堅持。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

KulookFung 發表於 18-11-11 19:49
...
我都好心寒。

有d事要就, 例如讓小孩先去厠所。
但品行要從小教。 可以原諒佢地因為唔明白而扭計, 但唔可以容忍家長覺得無問題。

首頁

尾頁

跳至