自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

越男越愛 發表於 18-11-21 13:48
你會唔會半價賣比你啲朋友?但對方從來冇講過有依個需要。

我最近有位朋友,佢主動問我要唔要佢小朋友睇完 ...

真係朋友?

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

哈哈 (emoji)你話唔要 。

珍珠宮

如果咁情況,我覺得ok
A:我小朋友有啲書吾要,半價俾你呀。
B:吾駛啦。
銀貨兩訖,大家無拖無欠

如果咁情況,我覺得no
A:我小朋友有啲書吾要,你要吾要?
B:好呀。
A:咁半價賣俾你。
B:……
一開始無講買賣,朋友間自然覺得幾本書,吾係貴嘢,所以會expect對方送,到B話要,A先講錢,B中曬伏,到底焗俾錢買原本吾想買嘅二手嘢?定俾A唱一時要一時吾要?

男爵府

中學教科書幾百蚊本,都只值三科。圖書根本唔值錢、你朋友真係.......

珍珠宮

有人講過,免費送人,其實好多人唔珍惜。
也有人覺得難推,收了就再轉送去堆填;
當然更甚是挑三揀四接受後,再轉賣錢。好多坊間二手書交流會,就有好多呢啲人出現,佢地好有目標好眼利。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

幾本書會送/玩具都會送。如果一套的書我多數放上網賣
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

通常放上網,先會賣,收錢的,朋友岩,唔會收錢⋯始終二手野,朋友岩會free

大宅

zitzai 發表於 18-11-21 13:57
問得朋友唔打算收錢

想收錢嘅會直接放上網

我都係咁

水晶宮

回覆樓主:

舊嘢,自己唔要的,都想買半價,你朋友真係好嘢

我女學校每年有賣物會,我睇番我地捐去的書,好新都係賣2、3折。

侯爵府

回覆樓主:

我唔係有錢人,但舊書舊玩具,在香港其實唔太值錢,佔嘅空間先值錢;我又唔識放2手買,更無時間學。有人肯接收佢地,唔駛掉,我已經好開心,幫我解決咗個問題。
其實我身邊朋友,唔太多鍾意接收舊物(多數係另一半唔鍾意),所以我都唔好意思迫人要。盡量見到有得捐就捐。

男爵府

回覆樓主:

你個朋友太現實,
點會收錢?

珍珠宮

回覆 越男越愛 的帖子

呢個根本唔系朋友, 試過有人問我細佬話半價賣教科書比佢, 我亞媽知道好嬲, 因為我地一家五口, 四個人做野, 供一個人讀書, 如果連新書都買唔起, 咁就慘囉, 我媽話: 你當我系乜野, 一系就送書, 賣都簡人賣啦

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

朋友唔會賣啦,佢要咪免費轉讓俾佢
賣野我會放上fb平台賣

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

小虎與點點 發表於 18-11-21 14:54
如果朋友是送,不需要做賣買

寶石宮

回覆樓主:

朋友會直接送,不會半價賣

伯爵府

唔會,只會送比朋友。

有啲送二手比人都怕被人嫌棄,而定啲細路個個都咁矜貴

大宅

唔會要

大宅

唔會,如果有老友岩,會free...
如果老友唔岩,放2手網。
放唔出,再free 比人or 環保箱。

大宅

小朋友圖書有價有市, 見網上有人放,正價六折都大把人搶, 如我自己會讀, 漢字基礎500,大偵探福爾摩斯。

首頁

尾頁

跳至