嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ben2003 發表於 19-1-22 19:19
For information.

濕疹患者用漂白水浸浴是西醫的方法。

嘩乜咁嚴重

禁止訪問

大宅

Ben2003 發表於 19-1-22 19:29
溫馨提示:

有些濕疹患者看中醫後病情更差,甚至大爆發。

有時中醫要睇夾唔夾

大宅

Ben2003 發表於 19-1-22 19:29
溫馨提示:

我見有D朋友發左出黎係仲嚴重…

大宅

Kim23456 發表於 19-1-24 12:15
我見有D朋友發左出黎係仲嚴重…

但我聽講發返出黎即係清緊體內既濕毒

侯爵府

yanproud 發表於 19-1-24 15:42
但我聽講發返出黎即係清緊體內既濕毒

當代名醫的濕疹醫案s,初診服藥後,病情轉差(發得仲勁),二診就要轉藥/轉方向治療,因為明顯初診方向錯了。

濕疹病來說,"發返出黎即係清緊體內既濕毒",我從未見過中醫學經典/中醫學名著/名醫有這一觀點。

But, 如果我是中醫,看我的濕疹病人愈醫愈差,我會說:"發返出黎即係清緊體內既濕毒"。唔通話自己醫唔掂,下次不用來看,另找中醫。

自斷米路喎~~~

而且,初診病情轉差,二診當然轉藥,未必一定更差。

沒有進展或更差的話,三診再轉藥,話唔定有次撞中....

Anyway, 已袋多兩次錢了....呵呵呵
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

Ben2003 發表於 19-1-24 18:49

當代名醫的濕疹醫案s,初診服藥後,病情轉差(發得仲勁),二診就要轉藥/轉方向治療,因 ...

長知識…原來發返出黎有好轉係錯既

男爵府

yanproud 發表於 19-1-17 11:33
屋企既塵蟎 都有影響

但係塵蟎好難避哂

大宅

Carolinewongc 發表於 19-1-25 14:15
但係塵蟎好難避哂

所以屋企咪盡量做好清潔,定期做抽濕,出街就唔避得咁多架啦

複式洋房

抽左致敏源搵清楚病因先,我個女有嚴重濕疹最初以為有食物敏感,聽中醫講戒得好清,好多食物都唔食,後來睇咗皮膚科醫生做咗敏感測試,先知道原來對蛋白敏感。依家濕疹情況好了好多淨係避開蛋白,揸多啲潤膚膏和有時揸藥膏

大宅

Smile331 發表於 19-1-27 09:53
抽左致敏源搵清楚病因先,我個女有嚴重濕疹最初以為有食物敏感,聽中醫講戒得好清,好多食物都唔食,後來睇 ...

請問你去邊度做敏感測試?

禁止訪問

大宅

Alicham 發表於 18-12-6 16:53
驗過血都暫時搵唔出致敏源

當時驗左邊啲?

別墅

我既小朋友出世冇耐開始濕疹,最初不算嚴重,主要局限於摺位,打一歲針後濕疹程度升級,開始慢延全身,皮膚科評為輕至中程度,跟醫生指示擦足15個月低類固醇藥膏(由最初一個月全身性擦到後期只需擦一粒綠豆份量),控制得非常好,於是自己試停藥,可惜一停就發,於是尋求中醫治療,第一個醫師看了五個月,最初有效,但不知甚麼原因翻發,而且失控,最終睇翻皮膚科擦類固醇解燃眉之急,接住轉睇浸大中醫,又睇左五個月,今次病情相對穩定,睇住佢慢慢地改善,之後間中會輕微發下,但很容易就可控制住,到近月情況更好,發既次數更少更輕微。前前後後用左一年時間醫治。我既經驗係對中醫要有耐性堅持,如果長期服藥要揾有保証既診所,最少對藥既質素會有較嚴謹既控制。醫師方面都要靠自己判斷,夾唔夾都真係因人而異,個人覺得浸大既中醫都不錯,小朋友係睇柯蘭醫師的,另外佢既兒科醫師亦不錯,未試過佢地既皮膚科,你可以研究下。

別墅

另外建議做傳統皮膚點刺測試,血液測試爭議較大。我在鄔揚源過敏專科0個到做皮膚點刺的,做咩測試較適合可以問問醫生。

侯爵府

說起濕疹,原來柯蘭醫師也是濕疹的老病人。柯蘭醫師自小患濕疹,一年裡頭總有幾個月會發作.....

中醫看濕疹
(撰文:潘君亮 鳴謝:柯蘭醫師(浸會大學中醫藥學院兼讀制課程組導師))
http://www.3phk.com/v5article2.a ... althinfo&issue=
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

浸大中醫藥學院全科/皮膚科

黃霏莉醫師(中)與兩位註冊中醫師周婧琳(左)和余嘉慧(右)認為如果患者長期以中藥調理,濕疹總療效達八成。

https://lj.hkej.com/lj2017/healthbeauty/article/id/1136176/%E6%85%A2%E6%80%A7%E6%BF%95%E7%96%B9%E4%B8%AD%E9%86%AB%E7%99%82%E6%95%88%E9%80%BE%E5%85%AB%E6%88%90

侯爵府

溫馨提示 again:

中藥治療濕疹,如果對症下藥,是會一路一路好,萬一看中醫後 (say 用了 9日藥) ,病情不但沒有好轉,還比以前更差,就算是看大學中醫藥學院中醫,也速轉中醫。

中藥治療濕疹,是不用 ”發出來” 才好。

別墅

我都認同如果對正下藥唔應該有大爆發情況,但中醫係會慢一點的,猷記得看了一個月後才見改善,醫師亦表示不要一下子停用類固醇,要慢慢減,我心急,看了兩星期左右就完全停用類固醇,停用初期最反覆,之後趨向穩定,期間都會反覆,但都係可控制的,沒有出現大爆發情況。

侯爵府

請問你的小朋友睇浸大中醫一次多少錢?幾多日藥?煲藥 or 濃縮中藥粉?

Thanks in advance.

首頁

尾頁

跳至