時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

洋洋 發表於 19-1-27 16:16
肥上瘦下,呢4年醫管局高層加薪26%,希望今次高抬貴手,肥少d,施捨多少少資源比各方面
...

好記得bk好耐之前,有位會員話高層加高啲人工係岩架,如果唔係邊有人肯用功讀書喎

佢個句野,我記到今日都仲記得,希望個位會員係個有錢人,有事唔洗入政府醫院啦
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

琥珀宮

cdn 發表於 19-1-27 17:58
5億落醫療,其實好少

唔係正常撥備,額外算係咁。好快就到財政年度,可以撥多啲,

侯爵府

回覆樓主:

CY未上場,律師黨已經製造個雙非問題出嚟,當年D護士都嘈到上街遊行添。
班雙非又可以申請佢地父母落嚟,真係要多謝律師黨啦。

子爵府

MMVV 發表於 19-1-27 18:53
香港人唔好再將責任推落內地人啦,只係香港人唔爭氣,政府叫大家打流感針,有幾多人去打?特免福對流感非常 ...
如果中央係真心對香港好,唔該就停止單程證。要團聚佢地大可以返大陸團聚,返大陸發展。
香港地小係鐵一般事實,填海花費大成效小,冇可能填多一個中國咁大地方去容納十三億內地人,請面對現實,唔好再賴乜都係香港錯搞保護主義,個個已經逼到忍無可忍,俾大量外來人破壞本來平靜生活!
如果你屋企得一千尺,你阿爺叫一千個親戚去你度住,你拒絕話屋企唔夠大,你阿爺鬧你仲乜唔買夠十萬尺地起屋去招呼親戚,仲要請多一百個工人去招呼佢地,你又唔夠錢,咁你又諗吓咩感受?

所謂俾香港著數只係益做生意的人,小市民無份無受惠只有受害。

另唔該你唔好轉移視線,冇人贊成南亞人來香港!數量遠不及大陸人多。

珍珠宮

Janicefin 發表於 19-1-27 22:43
如果中央係真心對香港好,唔該就停止單程證。要團聚佢地大可以返大陸團聚,返大陸發展。
香港地小係鐵一般 ...

香港法律中央可以干預?如果可以就炒囇班法官先啦!
你提到亞爺叫一千個親戚落來住?你要搞清楚到底呢1000個親戚係班後生不自量力要娶老婆入屋然後開支散葉定亞爺逼佢入來住?
一邊嗌支持民主一邊強製自由?人地無自由選擇娶老婆&無自由選擇居住地?
點解香港要減少新移民人口唔係香港政府自己話事?比如減少甚至cut 新移民福利?(新移民包括全部人種)
自己做唔好(比政黨打敗)又走去懶亞爺

伯爵府

wantaima 發表於 19-1-30 12:25
你提到亞爺叫一千個親戚落來住?你要搞清楚到底呢1000 ...

同意

侯爵府

wantaima 發表於 19-1-30 12:25
你提到亞爺叫一千個親戚落來住?你要搞清楚到底呢1000 ...

睇到班人真係好醜陋,成日鬧中央政府同香港政府,有事又話要人地幫手處理。
英國政府同香港班政棍搞個問題出嚟,就話要中央政府解決,到時又嘈中央政府干預香港,冇一國兩制喇。
好似班人滿口黑警,但係有事就去搵警察,真係要夠無恥先做得出。

珍珠宮

calvin1230hk 發表於 19-1-31 07:44
睇到班人真係好醜陋,成日鬧中央政府同香港政府,有事又話要人地幫手處理。
英國政府同香港班政棍搞個問題 ...

最無恥係話班新移民係亞爺特登派落來整衰香港,真係有腦(曲)

侯爵府

wantaima 發表於 19-1-31 08:16
最無恥係話班新移民係亞爺特登派落來整衰香港,真係有腦(曲)

我識班黃C朋友,話大陸放D人落嚟溝淡香港人喎,真係無腦到呢!
佢地D阿爺阿嫲老豆老母,大部份都係大陸落嚟,反政府果班又係佢地果類人,好似大圈琦同佢個暴動拍檔咁,仲要係大陸出世。
滿口民主自由公義喎,係無腦先信。

首頁

尾頁

跳至