自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

不如叫個爸爸試下搵份有公司medical又cover仔女的工。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

caca0921 發表於 19-2-9 23:27

如果搵萬零蚊,扣除姐姐洗費,保險,自己返工搭車,買衫, ...

冇錯

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 19-2-10 00:06
樓主以為請工人成本幾千蚊搞掂
下下話請工人就有儲錢,怪事主要做全職媽媽

我識嘅、知嘅之中,就算小朋友冇病,能力許可都盡量頭幾年做ftm、或轉做壓力較輕(相對人工成正比)嘅WM,到小朋友升小學先再從新定位自己工作,甚至工作兼進修嘅媽媽都大有人在,始終小學全日制,需要父母照顧時間較少。
反而體弱嘅幼童,有親人貼身照顧得好d,相對復原時間可能都較快,冇必要急於一時放低仔女。
家家有本難唸的經,如果當時人家庭儲備都不多,其實唔供保險都可以理解,一家幾口個個都供會幾錢呢?亦唔係買大細咁計住供俾邊個最穩陣丫嘛。

伯爵府

回覆樓主:

其實香港政府醫療已經好好,如果真係咁緊急咁有需要,政府醫院一定會插個快期比病人,出得個慢期就表示不嚴重。當然,有錢就梗係快手了結免痛苦啦,但無錢又唔好去怪別人怠慢自己,一切都可以自己取捨,又有乜好怨呢?

子爵府

jujupig 發表於 19-2-9 23:46
呢篇報導只係乘機抹黑公院,公院衰極都唔會見死不救,仲要係小朋友,無可能連個期都無!d報導可唔可以成日斷章 ...

男爵府

fupigpig 發表於 19-2-9 23:57
好彩咪頭啖俾萬幾agency fee,一換人又萬幾,兼等3個月,咁個媽媽3個月唔做之後又搵工咩⋯做埋真係可能僅 ...

如果真係要計,其實agency fee 係唔駛萬幾,睇下你有幾有心去搞。而姐姐保險都係一千蚊一年左右,機票兩年一次來回連稅千四蚊,話唔係多幾千一個月又講唔通,而且番工有機會有bonus 和開工利是,要計係咪呢d都應該計?所以都未必係錢嘅問題,親手湊小朋友梗係好d,不過小朋友越大要駛的錢更加驚人。

男爵府

choco_soup 發表於 19-2-9 23:40
樓主,唔係每個人都有錢買保險,買左保險亦唔等於私家一定會醫你。

呢樣同意,一個月幾百都咁系人人負擔到,仲要買最基本嘅入私家都claim吾足
好似我早排高燒入私院,醫生懷疑我流感話要隔離我要住單人房,最後住左兩日單人房一日大房,埋單$26000,由於我買嘅系最基本嘅大房保險,單人房系claim吾足,最後保險陪左$2000
吾系人人都負擔到果多出嘅$6000,仲要只系發燒,最後check出黎又吾系流感又吾系肺炎
仲要我系堅持第四日一定要出院,因為小朋友無人湊我一定要出院醫生先放人,如果吾系條數仲金

男爵府

講真四萬蚊私人貸款點都借到嘛....
個爸爸打2份工, 分期還咪最多供多啲利息囉, 如果真係咁想個小朋友快啲做到手術...

除非借到一身街數, 咁咪要接受現實等
好多人都係排公院做手術, 負擔唔到私院幾十萬的手術費咪等囉, 除非好緊急聽日唔做會無命...
但咁緊急我唔信公院會唔即刻做手術

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

nainaitze 發表於 19-2-10 00:38
淨睇個標題真係俾佢嚇親

唔駛怕, 睇到 "公院手術無期" 就知個case 唔急.

水晶宮

肚穿窿我仲以為真係穿窿d 腸走左出嚟得塊薄膜包住嗰d 添 ! 原來係小腸氣咋 ?! 甘真係唔急喎。
而且佢收入甘低,有買保險的話都唔會買好大,去私院可能都係要自己補錢。。。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果經濟情況不太好就不要買醫療保險,反而努力把錢儲蓄更為實際~

政府醫院尤其對小朋友,照料得好好,有懷疑都立刻收入醫,可以有一位親人24小時陪同........家長捱晚輪班是辛苦些,但可能慳返成萬蚊以上一年~

因為有政府醫療系統,所以醫保在香港是消費品而不是必需品,我家三代都無買,我反而信政府醫院~

以下是我經驗........

家人有急病,真係唔好送入私家醫院~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20520201

急症室,中秋節晚上無有人~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20506265
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

篇<報導>係咪保險或私院廣告?
話肚穿窿其實係小腸氣,而小腸氣非急症,當然要排期,急症行先。爸爸打兩份工先儲到錢比醫療費,快極都要一個月!?咁咪一樣非急症

珍珠宮

Aeiing 發表於 19-2-10 04:02
講真四萬蚊私人貸款點都借到嘛....
個爸爸打2份工, 分期還咪最多供多啲利息囉, 如果真係咁想個小朋友快啲做 ...

呢個報導本身就好多不合情理的地方。

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-2-10 00:06
樓主以為請工人成本幾千蚊搞掂
下下話請工人就有儲錢,怪事主要做全職媽媽

其實樓主不無道理㗎,我當入職10000,但會升職加薪嘛,
或者bossini都16000up一個月啦。
窮到身家得幾萬,其實有急事係好難應付,
如果錢唔係考慮,我估個個都想自己睇返住小朋友ge。

如果頭幾年做ftm, 講真我覺得一係儲定一筆錢先生仔會穩陣d

珍珠宮

畀面勳章

睇標題都知水份多的報導,肚穿窿點會無期???現在的記者唱衰人唔使本。

伯爵府

白毛毛 發表於 19-2-10 01:10
不如叫個爸爸試下搵份有公司medical又cover仔女的工。

無錯,好多外國公司都有

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-2-9 23:38
我爸都係政府做
如果緊急政府唔會見死不救

是你爸爸好人,但我見過見死不救了,拖到冇得救

水晶宮

ilikethis2005 發表於 19-2-9 23:17
https://topick.hket.com/article/2267483/3%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E8%82%9A%E7%A9%BF%E7%AA%BF%E5%85%AC%E9%9 ...

小腸氣, 以我所知, 幼兒的保險係唔包的, 只能claim 到住院現金津貼。(eg. $500/day)

水晶宮

回覆樓主:

緊急的症政府係會優先,搵萬零蚊走去請工人7扣8扣根本打和,仔女就比工人湊有何意思?所賺的錢能夠提供及改善現在的生活這才有意思,現在又湊唔到細路,又照顧唔到家庭,又冇錢淨,只得辛苦付出勞力

侯爵府

Fionhohoho 發表於 19-2-9 23:26
我同意小孩保險好重要,我兩個小朋友聖誕節一齊肺炎入仁安,大仔醫療原因買唔到,細女有保險。都幫輕左我

...

我做女時都似你咁諗,有保險唔會想去公院,但陀B時公私兩邊產檢,私家話我危機高,返公院安全d,好彩最後如願私院生。

到細女半歲哮喘病發,塊面藍哂去私家。攪幾個鐘都唔掂,立即轉公院,立刻上病房&有大粒醫生睇,佢好有信心斷症&安慰我,立刻抽野驗&檢查等等,d姑娘又好,住左5日4夜,從此對公院完全改觀哂(應該話之前睇得太多公院負面新聞)

首頁

尾頁

跳至