自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

回覆樓主:

試過係小巴,父母俾個小朋友大聲唱歌,仲要唱埋一份,再加拍掌,真係好擾民,仲大聲過小巴既收音機,我有出聲請問可以細聲d,但個媽媽話小朋友係咁架啦,大佬,你地都唱埋一份喎,你地都係小朋友咩

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

Charlie媽咪 發表於 19-2-11 00:58
講得啱
你要求親子時間,但就要剝削別人安心用膳的時間,公平嗎?
在公共空間不是應該不影響別人 ...

我囡都成日以為自己油得好靚,其實出晒界
真係盡量唔好騷擾人,我帶囡出街都會帶顏色筆,紙,擦膠...... 食飯,坐車總有無聊時間,叫佢畫畫最好了!

水晶宮

Ashleycorina 發表於 19-2-11 00:27
金句:小朋友係咁㗎啦,乜你咁無愛心!你無仔生㗎?

我响主題樂園,遊樂場,公共交通等聽過好多次:igiveu ...

有無教同教左聽唔聽分別好大,明白小朋友有失控嘅時候,好睇家長有無認真處理!

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-2-10 23:52
雖然我同意應留俾大家一個舒適空間
但講個故事唔駛咁大反應吧!(利申我唔會,但亦唔會咁無品咁去惡毒地批 ...

同意你所説

不理人感受,大聲説話是好吾應該。在公眾場合要注意音量。(我自己好自律)

但在這年代,大聲說電話,親友間大聲談話,打遊戲聲,用電話睇戲,放聲睇cartoon 大有人在

近年搭的士,大部分司機開大電台,或大聲傾電話

為何要小題大作。雖有不是的地方。但亦不需咁長篇幅去數。起碼有母愛,起碼有親子。件事可以寫,但用筆不需如此重!

男爵府

cyyiu 發表於 19-2-11 15:00
有無教同教左聽唔聽分別好大,明白小朋友有失控嘅時候,好睇家長有無認真處理!
...
無錯。小朋友係好難控制,但家長有冇去控制同教導就係家教。喺餐廳食野而唔係大聲講故事係常識吧。如果真係咁忙要用埋食飯時間先能親子,那買三文治到公園一邊野餐一邊載歌載舞都應該無人會話

大宅

媽咪面 發表於 19-2-11 14:47
5分鐘都好,我每日都聽45分鐘
我見到嗰2母女就如同撞鬼一樣。

嘩,我5分鐘都已經覺得好難頂 ,如果45分鐘我會忍唔住出聲叫佢安靜

伯爵府

cyyiu 發表於 19-2-11 14:58
我囡都成日以為自己油得好靚,其實出晒界
真係盡量唔好騷擾人,我帶囡出街都會帶顏色筆,紙,擦 ...

我女現在已經是中學生了
那時常常畫完就問我靚唔靚
我話唔出界咪靚囉
佢就一邊畫,一邊提自己唔好出界
但那時太細個手部肌肉控制得無咁好
實情係一路講,一路畫到出曬界
同枱的親朋戚友、隔離枱的食客……
睇見都笑不攏嘴,猛話好靚呀!好叻呀!

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我支持作者的評論。

想講好耐,不過冇咁嘅機會。

除咗講故事、當街表現,仲有睇卡通片、玩手機遊戲都唔好唔大聲騷擾人。

大宅

其實第一個case 一個女人仔湊住仔女去街食飯 都是大聲左d 如果個作者咁介意嘅咪出聲講話請你細聲啲囉 如果佢聽完都仲係咁大聲就話啫 使乜樣樣野啦落去為人父母都講

我好有興趣知個作者講嗰啲英文係咪好正統 口音度度嘅人都有 就算英國人自己本身都有 咁係咪要用RP(received pronunciation)至有資格講嘢啊 咁全部英國有97%嘅人係唔可以係公眾場合講嘢啦 語言係一種工具 以語言去評價人仲衰過以貌取人

成篇只是見到尖酸刻薄懶高尚 拋埋d懶專業字眼incompetent parenting 出黎 我仲以為嗰啲父母虐待子女 唔俾飯佢食 精神虐待佢哋 要用呢啲字眼就上網Google下先用 小事發到咁大

公爵府

2024年龍年勳章

yucl_hk 發表於 19-2-11 14:57
港媽最鐘意教“港式”英文
我覺得愈教愈衰

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

最憎呢D自私自大曬嘢的父母
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

大宅

唔想人批評,做父母就有修養D,做好自己,唔係走去話人做乜批評自己明明騷擾別人嘅事,真係錯上加錯

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我都好唔中意d人喺公眾場所大大聲,當自己屋企咁

不過作者表達手法太誇張,睇睇下唔想再睇落去

水晶宮

jollyma 發表於 19-2-10 23:45
其實只係兩件芝麻綠豆既小事,作者咁肉緊,繪形繪聲地作咁大編千字文,稿費就袋袋平安了
...

好懨悶

琥珀宮

littlecake 發表於 19-2-11 00:15
我都唔明,小朋友冇嘢做,講故事又唔得,比睇電話又話縱壞,做人阿媽真艱難
...

難架,教佢坐定定,慢慢就識,生得出就責任教

侯爵府

我自己都有小朋友, 我都好頂唔順呢D, 再加上樓主講果2個小朋友既年齡, 其實有能力自己睇一本故事書喎, 我都會同囡親子閱讀, 但係會係屋企, 係圖書館都唔會咁做.

另一樣, 我都覺好難頂既係, 家長帶子女去睇戲, 不斷旁白, 超討厭.

珍珠宮

王國教室勳章

brindlewin 發表於 19-2-11 14:33

午飯即遇上一件:

我上次响又一城買popcorn ,有個女孩大約6-7歲,狂玩玻璃門,其實好易夾到佢,職員忙都大聲叫小朋友唔好玩門!
佢無理,我擔心佢夾到,因佢已推郁門個小朋友無理我,我出手推住度門,差點夾住佢手佢媽原來去左toilets ,返到嚟問咩事,小朋友話呢個女人唔俾我玩門呀!關佢乜事呀?
我話度門會夾到佢,我推住。個女人好唔高興話唔買popcorn 啦咁!乜d人無睇住你㗎咩下乜logic

珍珠宮

王國教室勳章

cyyiu 發表於 19-2-11 15:00
...

係呀,無人完美,但都可以盡力,有小朋友教幾次明,有d教10次,100次....都明白每個小朋友一定有唔同方法,不過盡力,效果會好唔同

男爵府

其實同小朋友睇書有咩問題,唔通全家發晒呆唔出聲等d麵到先正常?用電話又話電子奶咀,睇書又話人扮野

其實重點係個阿媽太嘈太扮野,但又無料到,所以令人側目。

佢話人咩把握時間去親子,有少少講唔通,如果個媽咪斯斯文文細細聲,影響唔到人,同小朋友睇下書,我諗作者無咁多偉論

首頁
12345...11

尾頁

跳至