自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

我由細到大父母都無讚過我,的確我5係好出色,但就係5出色就愈想得到人鼓勵,呢個係我童年既傷痕,成日想做好d想人認同我,就好似想父母認同我一樣,係呢幾年睇心靈既書得到領悟,先可以慢慢係過去走出黎,足足幾十年了!

子爵府

熱血金章

momoo 發表於 19-2-13 00:08
唔知點解,自細都大,阿媽都好憎我,基本上我每句說話,入到佢耳邊,都係錯嘅,甚至乎,我係屋企同其他家人 ...

吾好吾開心。其實做屋企人都係一個緣份,而且唔係個個老一輩都接受良好教育,什至佢地都唔識點做人父母。。。。所以遇上不公平嘅對待我覺得要避免爭拗,自己調整心態。

子爵府

熱血金章

brindlewin 發表於 19-2-13 00:21
咁要睇情況吧,如果我係鐵料,我自有我好處,唔成到鋼係原材料問題。
而且有些父母期望,就是子女做到佢地 ...

所以我唔信一句說話: 天下無不是的父母。

根本做父母真係要考牌,唔係個個識做人父母。成日比較小朋友邊個叻,邊個醜,邊個幾高分,根本一出世個基因已經限制左好多嘢,正如你所講原材料問題。

男爵府

brindlewin 發表於 19-2-13 00:21
咁要睇情況吧,如果我係鐵料,我自有我好處,唔成到鋼係原材料問題。
而且有些父母期望,就是子女做到佢地 ...

咁你講果d父母就直頭係貪錢啦,呢d係人格問題,唔關身份是。個個父母都覺得自己仔女係天才,第一次食飯飯,第一次瀨屎屎,直頭係要辭左份工日日等架,你話點唔緊張?多數父母有呢d諗法都冇惡意,而且非常普遍。打比喻,我細細個讀傳統學校,我知道讀書辛苦而且谷唔黎,所以我好buy 活動教學(或國際學校),我亦為小朋友揀活動教學嘅學校,我係真心為佢好,而佢番學亦好開心。假如第日佢覺得我係害佢,我都冇辦法,是但啦。

男爵府

鍾太2009 發表於 19-2-13 00:28

根本做父母真係要考牌,唔係個個識做人父母。成日比較小朋友邊 ...

你認為你已經盡左力,但父母唔認同你,是吧?但掉轉頭諗,你可常唔係拿緊自己父母同其他人比較呢?我相信你父母都有付出過嘅,只係未達到你要求啫。其實你已經好好,只係你將父母的說話放大左。

子爵府

熱血金章

teambuilder 發表於 19-2-13 01:15
你認為你已經盡左力,但父母唔認同你,是吧?但掉轉頭諗,你可常唔係拿緊自己父母同其他人比較呢?我相信 ...

好似有點離題不過是但啦,無謂爭拗。多謝你意見

珍珠宮

根本做父母真係要考牌,唔係個個識做人父母。成日比較小朋友邊 ...

我覺得管教子女係要因材而施,每個子女都有自己長短優弱,不可以一支棍就敎好。
一味狂鬧一個能力未及嘅子女,除咗發洩為父母者嘅失望情緒,說不上“為你好”。
父母對子女嘅期望應該合理地“管理”。付了孩子學費/補習費就要佢入到名校不止,還要考第一才滿意?仲有人狂言科科第一先叫叻......我成日想叫呢啲人po出佢歷年成績單出嚟睇下。
同樣,我亦唔buy濫用“讚賞”:“嘩!我仔屎都唔臭架”、“我女唱得咁好,冇理由唔俾第一佢”......
做父母都冇一個正常洽當嘅現實概念,一味套以“好高慕遠”去苛索鞭撻小孩,其實不叫“愛”,只係種下雙方怨忿。

水晶宮

柴犬qq 發表於 19-2-13 00:24
我由細到大父母都無讚過我,的確我5係好出色,但就係5出色就愈想得到人鼓勵,呢個係我童年既傷痕,成日想做 ...

我而家都學緊走出黎、由細到大都自卑、好在乎別人的想法、唔認同佢地點做都為你好既論調、自己都做人媽媽、做得唔好除左一味踩、父母有冇其他有建設性的幫忙?

子爵府

鍾太2009 發表於 19-2-12 20:50
做左三十幾年人,細細個已有此感覺。到現在做了人媽媽,別人外人眼中你是很好,但永遠在自己父母眼中也從會 ...

無所謂,反正也不見得,你父母有何優點。

水晶宮

鍾太2009 發表於 19-2-12 20:50
做左三十幾年人,細細個已有此感覺。到現在做了人媽媽,別人外人眼中你是很好,但永遠在自己父母眼中也從會 ...
網友,你有自己家庭,重點在自己家庭上,不好再回望啦!我以前細個都是,父母會比較,例如我妹band 2校考第一vs我band 1考十多名,她不知就裡,就永遠覺得考第一那個最叻最好。我都費事同媽媽爭論。我靠自己行條路出來。

水晶宮

父母都係人、都有缺點、都會自私、唔係個個聖母上身、諗通左會好過d

水晶宮

luckybaby2011 發表於 19-2-13 07:54
我而家都學緊走出黎、由細到大都自卑、好在乎別人的想法、唔認同佢地點做都為你好既論調、自己都做人媽媽 ...
我父母都是一味踩,再加上我是女,成日開口說如果自己升不到大學必出來工作,不會比機會我重讀重考。所以那陣時都有壓力。他們不會有野建議,成日同我洗腦,話要有三成首期先可以買樓;(其實400萬內可九成按揭;我那時09年買樓更可做到95%按揭)。一個人無知是會影響到下一代。自己盡量不會似父母咁。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

luckybaby2011 發表於 19-2-13 07:54
我而家都學緊走出黎、由細到大都自卑、好在乎別人的想法、唔認同佢地點做都為你好既論調、自己都做人媽媽 ...
而大多數你做得唔好既野時
你父母同樣事情都未必係做得好過你
都唔好講幫喇
唔好拖我後腿已經夠幫忙

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

伯爵府

我覺得中國人唔係好多會欣賞別人、讚賞別人,唔知係性格冷漠定含蓄。
而家我自己都學習緊,真心讚美和欣賞別人,對自己也是一種福報。
芭芭拉

水晶宮

lingfu 發表於 19-2-13 08:29
而大多數你做得唔好既野時
你父母同樣事情都未必係做得好過你
都唔好講幫喇

你又啱喎
所以當你駁到佢既時候就會老羞成怒、失敗的經驗要聽、但聽得多會畏手畏尾、成功既指點都要架

大宅

我覺得上一代同呢一代分別好大,上一代我父母好少讚我,雖然我係外人眼中係文武雙全琴棋書畫皆通咁。
但係到我生仔,我覺得我個仔做少少野我都會好自豪,覺得佢好叻㗎

子爵府

BK Milk勳章

我母親都一樣,我自小就冇乜自信,現在盡量不要把她的説話放心上
現在我有了孩子,我努力學習正向教養,看到小朋友能開心快樂成長我覺得是恩典
我盡量向前看,不要將我媽的教法重蹈覆轍

大宅

littlesister 發表於 19-2-12 23:31
我父母唔會,但我99係d咁既人,連孫都要比較,乞人僧

我都係我父母吾會,佢地鍾意讚多。
但係我老爺就吾係,好鍾意彈d仔女做咩都做吾好。試過成餐飯係咁鬧叔仔無用,吾識做人,不思進取。 當時我仲未嫁入門,都當住我面前係咁講,我都鄧佢難堪。
有時我都發現呢個成長環境,對小朋友性格有好大影響,我覺得我老公個人比較自卑d,好容易會質疑自己。其實都幾慘,因為佢父母從來都無幫仔囡建立過自信心

男爵府

回覆樓主:

我試過小朋友讀幼稚園時同佢一齊住!搞到我差不多抑鬱咁滯!而加升小搬返出來,好好多!

首頁
12345...6

尾頁

跳至