親子旅遊

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

MM2H 發表於 19-3-12 17:45
馬拉榴槤一定要樹上熟,跌落地,收割係吽唔熟,所以好多人食過馬拉榴槤就唔食泰國
阿爺山上有地 ...

我想問有話去邊度食榴槤好?定隨意邊度見到都得?

另外,有咩美食介紹?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

jenniferkwok 發表於 19-3-12 19:11

另外,有咩美食介紹?

其實周圍都有,種類亦多,睇你揀唔揀擇
自駕的話當然上山食,平、靚、正,由其檔仔唔會谷農藥,夠天然。近年馬拉榴槤空運出口供不應求,好多出名品種會谷藥。

吉隆坡冇乜美食特別留戀,已幾年冇去了,介紹唔到

男爵府

回覆 kittyeva 的帖子

我兩個大人去馬拉主要是陽光海灘和浮潛,所以你的小朋友行程我比唔到意見你。但我建議你帶住兩個小朋友唔好去亞羅街人又多車又多小偷又多,D野食又不是十分好食。另外去黑風峒真的很無謂,我同事跟團去,佢話全團無人願行上去。唔好為左填時間求其找地方去,留在酒店游吓水hea 吓好過。

珍珠宮

jenniferkwok 發表於 19-3-12 19:11

另外,有咩美食介紹?

周圍都有,但我覺得茨廠街有一檔特別好,上次食完雞飯就順便食埋。

男爵府

MM2H 發表於 19-3-12 19:32
其實周圍都有,種類亦多,睇你揀唔揀擇
自駕的話當然上山食,平、靚、正,由其檔仔唔會谷農藥 ...

上山食有冇D果園介紹下?

子爵府

MissMaMa 發表於 19-3-12 23:12
周圍都有,但我覺得茨廠街有一檔特別好,上次食完雞飯就順便食埋。

我地唔會自駕喇,咁就周圍食啦 等我去呢度搵下

請問係食咩雞飯?好食?

大宅

MM2H 發表於 19-3-12 11:56
2點到機場可以啊,只係你要預幾點離開雲頂,因為可能會塞車,如果預得鬆又唔太塞,就會一早到機場等,如預 ...

想問吓雲頂要玩一日還是半日?小朋友1個12歲及9歲。需否在雲頂住一晚嗎?因為我計劃有兩日住武吉免登,還是一晚雲頂,一晚武吉?

翡翠宮

yan321 發表於 19-6-29 01:26
想問吓雲頂要玩一日還是半日?小朋友1個12歲及9歲。需否在雲頂住一晚嗎?因為我計劃有兩日住武吉免登,還是 ...

雲頂就好似個渡假村咁,勝在係高地,氣溫會舒服好多,如係吉隆坡有多日可以鬆出,又未去過都可以去行吓

大宅

MM2H 發表於 19-6-29 12:40
雲頂就好似個渡假村咁,勝在係高地,氣溫會舒服好多,如係吉隆坡有多日可以鬆出,又未去過都可以去行吓
...

我暫時唸住
day 1: 落機直去sunway區酒店
day 2: 起身去sunway lagoon 玩,夜晚同一酒店
(未決定好)第3,4晚
day 3: 會轉酒店,想住武吉,或者去黑風山、雙子塔、亞羅街夜市
day 4: 雲頂(會玩到一日嗎?)
day 5 : 下午4點機
如果咁樣合適嗎?還是day3與day4調轉? sunway上雲頂合適d? 還是武吉上合適d?因為要轉酒店,所以要唸埋行李方面。還是sunway其實住一晚就可以?
唔好意思,太多問題,第一次plan馬來西亞。

大宅

yan321 發表於 19-6-29 13:07
我暫時唸住
day 2: 起身去sunway lagoon 玩,夜晚同一酒店

因為8月尾去,還未plan 好,所以仲未訂酒店

別墅

熱血勳章

可搵日下午去睇螢火蟲(3:30-10:30)

珍珠宮

另外,有咩美食介紹?

阿羅街食過,茨廠街食過,其實周圍都有榴槤。我上次去茨廠街食完雞飯(都推介一下呢間南香,好味!),同一條街有一檔路邊榴槤檔,我覺得平靚正!

珍珠宮

jenniferkwok 發表於 19-3-13 09:42
我地唔會自駕喇,咁就周圍食啦 等我去呢度搵下

請問係食咩雞飯?好食?

Sorry ,miss 左你的問題,原來3個月前 你睇返上面回答

珍珠宮

另外,有咩美食介紹?

阿羅街夜晚係做遊客生意,我覺得麻麻。反而早上去食早餐,好地道的感覺,可以試試,我最鍾意薏米水,推介。另外,我試左吉隆坡塔自助晚餐,純粹食風景

如果本身食雞,去到馬來西亞,一定要食,好抵食又好好食。

珍珠宮

jenniferkwok 發表於 19-3-1 14:21
原來大家都唔知

我依家諗緊邊個好D

有冇諗過帶小朋友去博物館?我上次帶佢地去錫器博物館+DIY,比佢地認識一D平時少見嘅野。

翡翠宮

yan321 發表於 19-6-29 13:07
我暫時唸住

其實搭grab都好方便,自覺唔一定要換酒店,就番行程便可

但會建議旅程早段上雲頂,始終車程較長,從雲頂離開直去機場怕遇上塞車就麻煩

男爵府

我都想請教一下大家,我的行程OK嗎?第一次去吉隆坡,唔敢去太遠,打算全程坐GRAB

仔10歲6歲

Day1

8:15

12:10到達

1:00lunch,出電話卡,callgrab

3:30 check in@Ritz-Carlton hotel

3Dmuseum/錯覺museum

雙子塔夜景

dinner@Lot10

Day2

雙子塔日景,水族館

4/Fdiscovery centre

吉隆坡塔(minizoo)/Pavillion

dinner@亞羅街夜市

Day3

Sunwaylagoon/kidzania/District21

附近行下+dinner

Day4

國家博物館

BirdsPark

dinner@茨廠街夜市

Day5

Pavillion

新峰肉骨茶

3:00出發去機場

5:45起飛

子爵府

MissMaMa 發表於 19-6-29 23:09
Sorry ,miss 左你的問題,原來3個月前 你睇返上面回答

傻啦唔緊要呀!你之前都解答左好多架喇!況且我8月中先去

多謝你指點,一定要去食下雞飯先,榴槤是我一家至愛

錫器我怕佢地不大興趣,除左sunway & skytrex必玩外,或者會玩下蠟染、水族館、bird park

珍珠宮

jenniferkwok 發表於 19-7-1 10:31
傻啦唔緊要呀!你之前都解答左好多架喇!況且我8月中先去

多謝你指點,一定要去食下雞飯先,榴槤 ...

玩得開心d! 蠟染我都有玩,不過冇DIY 整個錫器碗咁過癮

子爵府

MissMaMa 發表於 19-7-1 10:35
玩得開心d! 蠟染我都有玩,不過冇DIY 整個錫器碗咁過癮

真係?咁我提議下先

唔好意思我想問多少少。。
車,係米去邊都叫grab就可以?出入機場都係?
邊度唱錢?

首頁
12345...9

尾頁

跳至