夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

唔好計你住屋經濟考量,最基本係兩公婆有無共識,其實你老公都表達左唔想再生,到真係有多個有咩問題要嘈,你係咪咩都承受得哂先?!

翡翠宮

sharonsuet 發表於 19-4-29 23:45
其實我都有排公屋,不過未排到,希望排得番東涌會快d。老公自己都想我可以同兩老住,因為各位家姐已搬走, ...

我覺得你好執著,你同你老公都無共識,仲有咩好諗,放下喇!!

坦白講,我覺得你攞黎煩~

你都識講「暫時」無住屋的問題,況且我唔覺得無囉!!

你地2公婆依架要同個女同房喎,咁到個女大d點呢??
仲諗生第2個
咪玩喇

男爵府

sharonsuet 發表於 19-4-29 19:48
因為我同一時間都有認同老公的講法,After all 佢都係為個囡好,但係我地同奶奶共住,已慳好大筆,加上我搵 ...

你地打算以後一直同奶奶住?我細個都曾經試過一家七口住兩房單位。小朋友年紀細還勉強可以但大個啲會因為居住環境產生好多爭執。你有無考慮過呢點?講真大把人收入少過你地都生幾個但住屋問題真係要諗清楚。

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

畀面勳章

sharonsuet 發表於 19-4-29 21:16
呢個又涉及到要奶奶啦喎,因為地方係佢既,佢話哂都係揸匙人,因為工人房其實係足夠放張碌架床!我老公以 ...

你都話地方係99喎,你覺得夠地方可能屋主會覺得唔夠,而且仲話要裝修,不如你地有自己地方住有鬆動先再考慮生啦,而且你老公反對生你堅持,如果真係生左有乜問題,就會互相埋怨。

子爵府

sharonsuet 發表於 19-4-29 19:47
阿囡已經2歲3個月,今日同老公討論係會唔會生多個,佢立場係希望資源集中俾阿囡,如果生多個,兩個可能都互 ...

你地結左婚又有小朋友,都仲痴屋企仲諗住痴成世?無諗過自己出去置業架咩?層樓他日兩位老人家都唔係度,相信都唔到你地成家住,多數兄弟姊妹協議賣樓再分錢,到時你地一樣要供樓/租樓。

每個月先揾得4萬幾,其實好少,你老公話想集中資源養一個,即刻都唔係想天生天養個d,咁私幼私小呢d你地都會考啦,慳極你都預一個月一萬,仲有平時開支,儲錢退休,4萬for3人家庭都要慳慳地先過得,生多個生活質素一定下降。小朋友愈大開支又愈大,除非依家唔洗比租/供樓情況下仍然可以儲月入6-7成以上,否則生完第二個,之後萬一又有住屋需要時會好大穫。最重要係老公唔支持已經無野講

別墅

Pink_girl 發表於 19-4-30 10:02
你地結左婚又有小朋友,都仲痴屋企仲諗住痴成世?無諗過自己出去置業架咩?層樓他日兩位老人家都唔係度, ...

咁老公要求一齊住咁咪一齊住,同埋囡囡無打算讀私幼,我地係揀學券的。照你咁講,老公反對已經無野好討論咁佢要痴住奶奶住我唔通自己租屋?

瑪瑙宮

回覆 sharonsuet 的帖子

佢要一齊住, 因為收入得 4皮幾咋, 小姐.

禁止訪問

男爵府

sharonsuet 發表於 19-4-30 10:05

咁老公要求一齊住咁咪一齊住,同埋囡囡無打算讀私幼,我 ...

就算揀學券的幼稚園~你真係唔知道一個小朋友返學就會用多咗錢咩好多立立雜雜嘅嘢要買~同埋剛返學的小朋友好容易病~經驗之談小朋友開始返學嗰年真係成日病~睇醫生嘅錢都唔少~樓主唔好咁短視啦~另外你好似冇意識小朋友係會長大的~唔通你認為你兩夫妻可以一直同個細嘅同房咩

瑪瑙宮

咁老公要求一齊住咁咪一齊住,同埋囡囡無打算讀私幼,我 ...

老公反對係無討論餘地架. 佢反對你照做, 咁使乜討論, 唔使問佢喇已經.

別墅

Nancy20090615 發表於 19-4-30 10:09
回覆 sharonsuet 的帖子

佢要一齊住, 因為收入得 4皮幾咋, 小姐.

4皮幾都可以去租地方住,不過兩老寧願一齊,因為唔想個工人湊小朋友。暫時無磨擦,不過將來住屋問題係的確要傾,之但係無理由我一開口問,喂老公!間屋第時係咪用黎分家用架?咁樣咩。

別墅

mingmama 發表於 19-4-30 10:13
就算揀學券的幼稚園~你真係唔知道一個小朋友返學就會用多咗錢咩好多立立雜雜嘅嘢要買~同埋剛 ...

房有3間,囡囡係有房自己一個既,不過如果要有第2胎,就可能要同工人同房姐。

別墅

Nancy20090615 發表於 19-4-30 10:13
老公反對係無討論餘地架. 佢反對你照做, 咁使乜討論, 唔使問佢喇已經.
...

所以我咪黎聽下其他想生又無辦法生第2胎的媽媽睇法囉。想姐,無做到,唔通我老強我老公咩。

瑪瑙宮

sharonsuet 發表於 19-4-30 10:17
4皮幾都可以去租地方住,不過兩老寧願一齊,因為唔想個工人湊小朋友。暫時無磨擦,不過將來住屋問題係的確 ...

你有乜資格去問間屋第時點樣?

侯爵府

畀面勳章

如果一向咁聽老公話就不要諗生第二胎住,可能你老公想儲多個錢第二時搬出去,又或者你老公唔搬走就係想霸住間屋,但始終間屋唔係自己,有時唔可以"當"係自己就算,因為之後好多變數。佢唔想生咪放低先,唔係一定生2個先叫好,無謂執著生多個影響大家感情。

禁止訪問

子爵府

聽下其他jm講
同老公有共識好緊要
同埋聽落生活好似唔係好鬆動 要量力而為

子爵府

咁你咁聽你老公講,咁佢話唔生第二個你咪唔好生囉講真揾得咁少讀學卷就梗架啦,好彩你地無咁大想頭仲想讀私小個d,不過呢個人工養4個真係好憫,好明白點解你老公唔想生第二個,生活成本會不斷上升,除非你地人工仲有好大上升空間,加上你地都要為退休儲下錢打算架嘛

子爵府

油麥麥 發表於 19-4-30 10:36
X2!虧佢諗到,已知樓主係咩人

X3 仲諗埋62仙遊間屋點分配
咁大個人自己連住屋都搞唔掂痴男家仲話想生兩個

首頁
12345...6

尾頁

跳至