自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

007~sa 發表於 19-5-6 11:17
俄羅斯扒手好猖獗 are you kidding me?
個邊個個名牌未驚過

我朋友本身係警察,俄羅斯比人偷嘢

侯爵府

回覆樓主:

1. 去倫敦多數人會去白金漢宮睇換班,當士兵出嚟嘅時候,個個分心舉起手影相,呢個時候就係小偷action 嘅好時機。
2. 我有次去肯辛頓附近,有個人隊份文件喺我眼前,問我做 questionnaire, 我知佢隻手想喺份文件下開我袋,我一手撥開佢話 "Fxxk off, dude! I don't have a penny"

已刪除用户

男爵府

stkyo 發表於 19-5-6 11:28
唔係講笑,夜晚可能要著厚少少褸,你去邊個國家?我住英國,除非有熱浪,基本夏天都係涼涼地,夜 ...

因為第一次去歐洲,所以想請教一下

我去西歐,荷蘭德國意大利巴黎英國⋯⋯即係要帶多厚d既褸?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我老公姨甥暑假幾個同學去歐遊,見到有個賊仔偷左大陸大媽個袋,阿大媽狅鬧佢,嚇到佢賊仔掉低個袋走左去!
如果你有大媽既氣勢就用背囊都唔駛驚

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lovely_princess 發表於 19-5-6 11:36
因為第一次去歐洲,所以想請教一下

我去西歐,荷蘭德國意大利巴黎英國⋯⋯即係要帶多厚d既褸?

帶一件厚少少就夠,預防夜晚降溫,英國天氣最衰,話變天就變天,日頭帶件風褸,最好有帽

其他地方天氣會比英國穩定,但相信都會涼涼地,歐洲就算有30度,都唔會好似香港咁熱,係室內會焗,但室外係會涼爽

珍珠宮

我永遠一個間格好嘅wallet on chain 走天涯。大部份錢,passport 放最入嗰格,車票、一張credit card 、少少cash、電話就一開攞到。

表面上好輕鬆,實際上輕輕將個袋按係身前。

行裝盡量輕便就手,唔好二三個袋搞亂自己。帶少啲cash。

珍珠宮

Cathy1121 發表於 19-5-6 10:41
自由行未好得人怕,如帯小孩同行,我不怕失財物,最怕有刀仔傷害小孩! 跟團會好些嗎? ...

我聽過跟團比人偷嘢多過自由行喎

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

babynetnet 發表於 19-5-6 11:40
我老公姨甥暑假幾個同學去歐遊,見到有個賊仔偷左大陸大媽個袋,阿大媽狅鬧佢,嚇到佢賊仔掉低個袋走左去! ...

大媽係未用英文閙?

伯爵府

回覆 cykm603 的帖子

我都係用哩個

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lovely_princess 發表於 19-5-6 10:00
聽人講好多人偷嘢,如果用背囊係咪好危險?如果夏天去用隱形旅行包又冇咁易收埋
...
錢真係要貼身,真係要小心

伯爵府

回覆 choc_choc 的帖子

之前係歐洲某國, 行行吓有個人拎份文件對俾在我眼前, 我一撥開...

另一次有人做問卷,問問吓問我拎$, 即走去個警察隔離

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

尋日見到依隻$199,有紫色,幾靚

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

一定要由貼身腰包,
當年我自己做了一個,
真係成個旅程冇有怕!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Cathy1121 發表於 19-5-6 12:01
大媽係未用英文閙?

唔係……個外國賊仔根本唔知佢話咩

男爵府

Pacsafe, 有RFID, 袋底有鋼網,帶有鋼線,防盜鎖,帶扣可扣住椅子/柱袋不會被人整個拿走。基本上,見到牌子已經唔會走近偷你。

男爵府

lovely_princess 發表於 19-5-6 10:00
聽人講好多人偷嘢,如果用背囊係咪好危險?如果夏天去用隱形旅行包又冇咁易收埋
...
我都用背包,但背包唔可以好organise果隻,要好亂,乜q都搵好耐果種,
我朋友用好organise的袋,比人好易拿到錢包,
我完全無理,我的諗法,我自己要搵都搵幾分鐘,佢地偷到真係抵比佢地偷,

禁止訪問

琥珀宮

stkyo 發表於 19-5-6 11:10
我自己就無遇過,可能我著得普通法國我有去巴黎,我自己本身會注意財物,同埋見到非當地人會注意 ...

太多難民湧入,所以英國脫歐有原因。

琥珀宮

007~sa 發表於 19-5-6 11:17
俄羅斯扒手好猖獗 are you kidding me?
個邊個個名牌未驚過

舊年跟團去俄羅斯,導遊自己都貼身有個細袋裝證件,佢話扒手偷野快到驚人,再三叮囑我地要小心,係地鐵佢直情指出有一男一女係搵食,有個中國大媽仲叫個女嘅幫佢影相,憨居居。

唔驚唔緊要,失竊一次都嫌多,你可以放心繼續,如果再去俄羅斯嘅話。

首頁
12345...9

尾頁

跳至