自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

小倩 發表於 19-5-11 20:01
就算同對方家長講,好大機會話『細路仔唔小心攞錯咗啫,我哋夠有xx啦,邊使偷呀!』
...

依d家長係外面要面子……
可能返屋企打到反艇

珍珠宮

vencyk 發表於 19-5-11 18:44
但佢已經係第二次,佢知自己做緊乜,一定唔可以緃容

我覺得小朋友本身是白紙,但環境做成某些習慣/行為。如果能力範圍許可,我都希望可以幫助到佢,因為仔仔喜歡同佢玩。如果唔比仔仔再同佢玩,可能會做成:
1. 我要破壞嗰個小朋友喺仔仔嘅認知裡面,仔仔唔開心
2. 仔仔繼續偷偷摸摸跟小朋友玩,以後有什麼事可能唔話比我知
呢2個結果都唔理想,所以我希望可以誘導嗰個小朋友,比佢需要嘅關懷佢,多個渠道溝通。
佢偷係唔啱嘅事,應該理解一下佢點解選擇去偷。

男爵府

mizuho 發表於 19-5-11 20:58
我覺得小朋友本身是白紙,但環境做成某些習慣/行為。如果能力範圍許可,我都希望可以幫助到佢,因為仔仔喜 ...

咁好睇個關係,
而呢個,我覺得唔需要用我既時間黎教導佢,了解佢。
一齊玩,可以,但唔可以再帶返屋企,
亦要小心提防對方,唔好立亂相信對方。
假如係都要再同果個小朋友玩,
更加要小心自己既物品。

大宅

細細個都咁大膽!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

言多必失 發表於 19-5-11 17:38
同一屋邨既小朋友,
黎我屋企同阿仔玩,
比我親眼睇到佢偷偷地拎左阿仔既陀螺擺落自己背包。

佢自己冇,佢真係好想要,最直接,就係攞走。
佢未必知咁係偷或咁係唔啱。
父母要教佢,同佢傾下,幫佢改正。

不過,呢d真係唔知點開口同佢父母講,想幫佢但又怕令人難落台。

男爵府

shine1981 發表於 19-5-11 20:09
試過隔離屋個6歲小朋友黎我屋企玩,偷咗玩具俾我見到,同佢媽講咗,佢媽即刻教個小朋友:「下次可以同姨姨 ...

嘩! 咁都得

公爵府

言多必失 發表於 19-5-11 17:38
同一屋邨既小朋友,
黎我屋企同阿仔玩,
比我親眼睇到佢偷偷地拎左阿仔既陀螺擺落自己背包。

唔好比你啲仔女同佢做朋友,小心近墨者黑。你話我衰都係咁話!我反而唔介意件玩具價值,但唔想仔女同呢種人做朋友

首頁

尾頁

跳至