自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

sukicloud 發表於 19-5-20 11:27
記得有個舊同事講過千萬不要為功課同學業同小朋友生氣,佢女sen,因為有排痛苦,可外判就外判,成績不要太 ...

我仔係sen ,我唔介意佢成績,但佢態度好差,價值觀錯哂,可以為打機不吃不喝不去廁所

子爵府

親子王國15週年勳章

冷靜,莫生氣。你咁激動冇用,個小朋友都唔激動。佢都唔生氣,仲繼續玩,你自己生氣咪得自己辛苦,自己俾自己太大壓力?

抄練習,我都試過啦,懶嘛。之後我阿媽諗到三招:1. 送我去補習 2. 鎖起答案(不過過幾日俾我解破左)3. 自己出題,咁只有阿媽先知答案。

我宜家都係用第三招,小朋友成日想趁我去廁所偷睇答案,我即刻同佢講『我冇寫低答案架,唔識就圈起我教返你,識但懶、求其就加操兩版』

唯有今次考試狠心啲。人被動物咬過、追過先知危險,所以亦只有跌一次先知痛。但考慮下不如週末放假早上盡情玩,2-3 點返到屋企大家一齊努力。睇你 post,你小朋友似系唔夠玩樂時間,而小朋友讀書資質普通,導致經常被迫放棄玩樂時間,但玩樂系提升學業同情緒管理嘅重要元素。

加油!我今日都要開始做書僮,12 個小朋友,有一兩個系 SEN。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

flowerlala 發表於 19-5-20 11:17
佢係sen ,放心,我完全影響唔到佢,佢仍然自得其樂

我咁同自己講,有個轉數快嘅sen仔,已經幸福過有個轉數慢嘅sen仔;對嗎?
共勉之

侯爵府

flowerlala 發表於 19-5-20 11:24
其實佢成績冇問題,佢能力係可以只係hea 爆,我亦唔算好嚴好著緊成績,我係要佢有正面態度同有返少少責任 ...

哈哈.... 咁就唔好太貪心啦...你個仔係一個小學生嚟咋... 正面態度同責任感, 佢都未明係咩.... 只要父母有正面態度同責任感, 身教比你迫佢係學習上明白此道理更好... 放鬆D.... 唔好破壞彼此關係..多一兩分同少一兩分..其實唔重要..... 加油..樓主

公爵府

2024勳章

flowerlala 發表於 19-5-20 11:28
我冇著成績,我都想佢積極正面,我只不過覺得既然考試臨近,責任上你都要溫下吧?一個weekend 只要求佢溫 ...

你收左佢部電話啦, 大人對電話上癮,小朋友更加控制唔到

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-5-20 11:10
冷靜d,讀書唔係快樂事,就令佢變得有點快樂(我po facebook朋友問我書在哪裡)
大把人陪你做書僮,加油啊
...

我有買哂零食飲品比佢溫,溫三十分鐘休息廿分鐘,自問唔算太過份吧?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

sukicloud 發表於 19-5-20 11:29
如果我仔係金城安我非常ok,他不聰明但心地善良,孝順長輩,個性溫和,其實我蠻喜歡
...

我仔係咁架,D野永遠唔會主動做,不過你叫佢洗碗/浪衫/掉垃圾/買外賣/買餸....咩都肯,個性真係溫和好鍾意小朋友,但更多時候係將淑女變瘋狂

水晶宮

回覆樓主:

你仔幾大?

你鬧仔, 佢知衰、喊、認錯, 佢起碼叫做有個譜。
當你指出個仔有問题時, 佢仲駁咀兼跟你拗交, 果種激心及恨鐵不成鋼的心情仲難頂呀, 做阿媽的直頭 down 到一個點想走咗去。

總之, you are not alone. 上來呻下, 舒舒氣。

大宅

到晚上,仍然打機,書包都未執丶功課丶筆袋仲係枱面,工人姐姐想提佢執,我話唔好理佢,佢唔記得執就算,結果,真係冇啦,今曰將會全部功課欠交,亦冇文具用

大宅

hontari 發表於 19-5-20 11:12
媽媽太大壓力了
試下請補習老師跟成績,你放假的時間(尤其是weekend)帶仔仔出去玩仲好啦
對仔仔嚟講,難 ...

我就係諗住溫半曰玩半日,結果…

大宅

ayakaya 發表於 19-5-20 11:24
如果你真係放手幾個星期,完全唔理佢,得唔得?P4唔係呈分果D,衰一次唔怕,等佢真係衰咗,可能先知驚!
...

今次真心唔理了

男爵府

flowerlala 發表於 19-5-20 11:30
我仔係sen ,我唔介意佢成績,但佢態度好差,價值觀錯哂,可以為打機不吃不喝不去廁所
...

進入青春期的孩子真的很多狀況,他有沒有其他興,如運動,童軍,跳舞,話劇等,好多時其實他們真的無聊而已,可以自動拎本書出來學習的小朋友真的不多

大宅

littlecar 發表於 19-5-20 11:09
我次次叫個仔溫書,轉頭佢會瞓咗,證明佢係正常後生仔

鐘意同欣賞你呢種心態

大宅

topyy 發表於 19-5-20 11:27
你幫佢既方法有好多種,但用左最唔岩佢既方法,如你想佢負責任,自動自覺學習,不如自己先做個榜樣,去圖 ...

我已經用咗好多方法,軟丶硬丶鼓勵丶奬罰丶講道理,乜都試過,我亦經常上來討教,我有睇書有聴大量講座,全部work 三幾日,之後又打回原形,我好累了

我屋企冇人會長玩電話,只有覆下whatapp ,睇下BK ,我亦有反省過係咪我太嚴,我放寬D比佢玩多D,結果我退一步佢踩三歩

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有個咁嘅仔,最有效方法:人釘人!
佢能力無問題,心散之嘛
你溫書,我隔離睇書/做野,犧牲自己私人時間陪讀,你估我唔想攤喺床玩電話咩,係要共同進退下,唔好話我蝦你,我都一齊的

davywm    發表於 19-5-20 13:59

翡翠宮

kelly_wong123 發表於 19-5-20 11:43
鐘意同欣賞你呢種心態

我細個都係咁,一打開本書就好想瞓,應該都有少少遺傳

諗深一層如果我個仔唔係咁,我既生活又會好悶,查實我同D好勤書既人係夾唔到

大宅

flowerlala 發表於 19-5-20 11:41
今次真心唔理了

醫生有次同我講SEN小孩唔明媽媽苦心係好正常,佢明就唔係SEN啦!應該慶幸佢冇其他情緒問題,如果又SEN又有情緒問題,我就仲慘過而家好多。我嬲時就會諗返個醫生講過呢番話,阿Q諗下佢其他一齊正常,再求佢自動溫書係未強求先?一陣就嬲完,你都要管理下情緒,如果咁少事可以激動咁耐,反而你有可能有抑鬱,自己再留意下仲有冇其他先兆!

翡翠宮

flowerlala 發表於 19-5-20 11:47
我已經用咗好多方法,軟丶硬丶鼓勵丶奬罰丶講道理,乜都試過,我亦經常上來討教,我有睇書有聴大量講座, ...

如果佢成績好既,由得佢啦,你既俾佢玩多D,係佢立場都係未夠,唔係有心同你作對。

不如多D同佢去玩下,了解佢多D啦。

大宅

tszchungmama 發表於 19-5-20 11:33
你收左佢部電話啦, 大人對電話上癮,小朋友更加控制唔到

正常佢當然唔會有電話啦,我尋曰發佢晦氣唔鬼理佢啫,我地以前細個亞媽嬲,我地嚇到標尿啦唔敢出聲啦,佢就真係夠膽死玩足半日

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

flowerlala 發表於 19-5-20 10:58
喊咗成晚,返到公司對眼腫哂,同事關心我一問,我又忍唔住係公司D眼淚停唔到咁流出嚟

宜家非常時期,6月頭就考試了,我唔會再講癈話。
我以前都講好多呢d癈話,咩:要溫書呀~爸爸媽媽理唔得你咁多~呈分試呀~佢就話會呀、得啦~
講到我又唔開心,佢又覺得我管佢。
呢d對話根本「浪費時間和心血」。
發現佢冇溫咩書咩,我都費事鬧,好平靜咁話:過黎,一齊溫。我望住你溫。睇下你點偷懶。

咁佢就有佢溫,我就得閒望下佢,有咩唔明即刻問。
有效率好多。
仲得閒唔開心咩?我真係冇呢d時間。一齊加油呀~

首頁
12345...15

尾頁

跳至