時政擂台

跳至

首頁
12345...11

尾頁

洋房

回覆 bbhappy68 的帖子

佢其實讀書幾叻,又有宿舍
宿費生活費都係靠返工同獎學金,學費是借政府
已經沒有問我們拎錢了
如果叫佢唔返黎,我諗佢真係唔會返黎了…

侯爵府

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:24
回覆 mickeywinnie3 的帖子

我很明白,我也覺得女兒唔識尊重我我養到佢咁大,竟然因為政治咁樣話媽咪…:pi ...

可憐的媽媽
祝你們早日和好
不同意見的地方不要提
只攬下大家, 說不要受傷、不要走前被拉
就算了...沒辦法
希望他們也會尊重你的不參與

洋房

回覆 bbhappy68 的帖子

佢其實讀書幾叻,又有宿舍
宿費生活費都係靠返工同獎學金,學費是借政府
已經沒有問我們拎錢了
如果叫佢唔返黎,我諗佢真係唔會返黎了…

大宅

回覆 Laiwaikuen820 的帖子

只可叫佢應承你唔好去前線

洋房

回覆 flyinsky 的帖子

我信個女係冇收錢只係唔明佢點解要出去
佢讀書叻又係專業,將來都唔愁搵工…
有冇支持女女既父母
分享點解會接受個女做這種可能自毀前程既事
我真的不明白

琥珀宮

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:19
回覆 artroboy 的帖子

佢今日都冇同我講過野,煮左飯都唔食了但我真的很受傷,女女竟然話對我很失望 ...

相信你個女也是和平示威人士,但佢被警方驅趕至跌倒受傷,佢更親眼見到班警察對住班走唔到急救緊人既放催淚彈,呢d係佢在現場幾小時既親身感受,難道不及你睇電視幾分鐘?

你在電視睇到有人攻擊警方,但為何不相信女女眼見警方曾經使用不必要的過度武力?

難怪你女話對你失望,佢以後點會肯同你講心聲!

JNG1029    發表於 19-6-17 01:50

琥珀宮

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:36
回覆 flyinsky 的帖子

我信個女係冇收錢只係唔明佢點解要出去

我仔有去,我相信佢係和平表達,不是去攪事。

我只係提佢要小心,避免衝突

洋房

回覆 IamWhatIam_ 的帖子

雨傘那時真的好辛苦過了年幾同女女關係先好轉

聽日我同佢好好傾傾…

大宅

之前佔中事件已經搞到朋友差d絕交,屋企人分晒兩派!但今次反而冇人起朋group提起,屋企人又冇人講呢件事!可能怕再提真係唔知點收科!

子爵府

點解您又唔陪佢出去行下..
感受下

我都有小朋友,朋友問我有些學生逃學出去,罷課 。我作為家長點睇。

我話 愈反愈出 ... 叫佢小心d 唔好行甘前囉。
朋友話:如果學校考緊試呢..
我話: 一次半次無所謂,人生有甘多考試...
朋友:.... 完全dead air左

洋房

回覆 木土土 的帖子

呢d係佢在現場幾小時既親身感受,難道不及你睇電視幾分鐘?」

真係叫醒左我

當日我都係係家中歎住冷氣做家務……望下電視見到
但我都冇諗到個女個陣係現場經歷左咩……
我諗我會搵機會同女女再了解當日既事情……謝謝你

洋房

回覆 tommyxsarah 的帖子

你真係好開明你同仔女關係一定好好如果個女唔去考試我應該嬲到唔比飯佢食……
或者我應該學習下

JNG1029    發表於 19-6-17 01:51

大宅

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:26
回覆 waiiwaii0611 的帖子

佔領道路不是搞事嗎?我真係唔明…

既然你話自己唔識,點解又咁肯定佢唔啱?聽你敘述,你囡囡都係乖乖讀書會為自己打算嘅人,為何你如此唔信任佢?
做C9唔係一個藉口去「唔明」「唔識」嗰件事,與其擔心反對,點解唔嘗試放下自己意見去問一問個囡,聽一聽個囡意見?或者佢解釋完成件事,你會支持佢呢,更可能你會同佢一齊去!

此乃個人意見!

珍珠宮

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:03
我個女讀緊大學之前佔中已經吵左次,冷戰左成個月今次佢又同個C6係到撐班學生,遊行都算
12號仲傷 ...

嗯.......明白你是擔心女女的安全~~希望她平安啊~

我自己就上星期四幾乎同個同事爭執, 佢無啦啦問我係唔係支持警察,我只是笑笑口,跟住佢又說, 警察唔係你想像中咁好,又咩又咩咁........跟住我說: 如果是和平示威,點會搞到D市民呀?? 跟住佢好嬲說: 唔係搞市民! 係想搞政府咋!! 跟住我已經收聲......唔再說下去了.........氣氛開始僵了.........

男爵府

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:21
回覆 KK20010609 的帖子

我叫佢唔準再出,出左唔好認我做啊媽…點知佢真係唔理我了……

你点解掘個洞自己踩?
你講野揾自己笨,返吾到轉頭!

你做過年青嗎?
他們真的比我們熱血……
你越阻佢,你越迫佢,佢越跑!
我只會叫佢小心保護自己,吾好跑咁前!
蹤使你可能成晚睡不着,但沒辦法的……媽媽……

珍珠宮

ValerieBaBa 發表於 19-6-17 00:07
政治和宗教是不能和別人商討的!

公爵府

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:14
回覆 zola 的帖子

其實都岩,可能係我一味要個女唔出去太強硬了…但我真係唔想女女受傷

明白你
下次唔出聲,只攞藥水膠布比囡囡好了
反而你C6丟低你,你大可以摌爆佢。 他們行完回家一齊宵夜都得呱

大宅

tommyxsarah 發表於 19-6-17 00:46
點解您又唔陪佢出去行下..
感受下

男爵府

youngyoungma 發表於 19-6-17 00:50
既然你話自己唔識,點解又咁肯定佢唔啱?聽你敘述,你囡囡都係乖乖讀書會為自己打算嘅人,為何你如此唔信 ...

Agreed!
與其担心,我會跟她一起行!

伯爵府

回覆樓主:

冇,完全冇同佢地講政治,不過我知屋企人屬於和平派,唔會挖磚飛鐵枝既。

其實都係上次佔中學返黎,每個人都有自己既諗法,係佢地既自由。我唔可以好似某D人咁,唔支持佢地果方就變成仇家,如果要一言堂就唔好同我講民主自由。

當然前提係大家和平理性既情況下,我諗如果對方做埋暴徒,或者強迫人地配合佢地,例如迫人罷工,我諗我真係接受唔到。不過雖然咁講,但我諗我最後都會收嗲做隱形人算了,鬼叫佢係屋企人咩。
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

首頁
12345...11

尾頁

跳至