自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Gorgor0612 發表於 19-6-26 16:28
其實每須介懷,唔會計較先後次序! 真正老友唔會介意一年先見面兩三次.. 其實成年人真的有好多野要處理 :fun ...

真心想請教意見,真正老友一年先見兩三次,咁平日會傾電話/WhatsApp 嗎?

大宅

WGG 發表於 19-6-26 07:55
識左成三十幾年既好朋友,搬左新屋,見佢D同事已第二次放上 fb喺佢屋企有敍會晚飯,但我地玩開呢幾個fd, 就 ...

同事搞可能真係被迫, 唔想得罪人. 自己熟朋友反而可以等, 因為覺得會被體諒... 唔好想太多.

佢有無當你是朋友, 平時相處時應該會feel到. 不過做朋友有時都好講緣份, 真係緣盡了都無法啦.

子爵府

WGG 發表於 19-6-26 07:55
識左成三十幾年既好朋友,搬左新屋,見佢D同事已第二次放上 fb喺佢屋企有敍會晚飯,但我地玩開呢幾個fd, 就 ...

人在人情在。人越大,時間越少,可能只可以分比日見夜見要打交情的同事。你這類舊好友,大家放在心中啫。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 媽媽YAN 的帖子

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

saintpetersburg 發表於 19-6-26 16:35
真心想請教意見,真正老友一年先見兩三次,咁平日會傾電話/WhatsApp 嗎?
...

講電話少但有whatapp grp, 其實如果要返工,唔係淨係做到野,搞好人際關係都好重要! 尤其事業博殺中,同事日日見,關係可能親過屋企人... 樓主,你點解咁介懷?

男爵府

回覆樓主:

隨便啦。有時朋友都講緣份。唔同時間有唔同狀況

大宅

冰封三尺非一日之寒, 有時大家步伐唔同左就會越行越遠。
沒有一段關係係永遠唔會變的。

珍珠宮

回覆樓主:

樓主有時雖然係識日子長, 但是交心不深。 就如有情侶拍拖10年都無結婚, 但是同另外一個只需1年就好想大家一齊了!做朋友都係一樣的,你也別太放上心了!

洋房

都係睇下佢當時人想唔想KEEP,如果佢都做到咁樣,你應該要諗下你係佢心目中既重要性啦

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

teaspoon 發表於 19-6-26 08:24
同事,好少會係朋友,佢要攪好同事關系吧,同事又會大圍夾錢送禮物入伙,佢點都要招呼下
...

係囉, 同事提出, 先難推呀!
可能佢真係好忙, 只係推唔到同事, 先請佢地去。
其實新屋入伙, 又冇話一定要請朋友既~
我自己都好怕請人去屋企, 黎之前要整理, 走了又要執一大餐。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

WGG 發表於 19-6-26 16:14
回覆 cool2000hk 的帖子

嘩,咁都得,可能佢當你係好朋友先會咁做

所以對朋友己經唔上心了。

琥珀宮

緣份盡咗就算,無謂勉強

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

可以WhatsApp佢睇吓佢咩反應。

人大咗會知“訂”,如果人哋唔係好想理啋,咁就無謂再去打騷人,隨緣啦,緣聚緣散。

男爵府

隨緣啦

珍珠宮

小星星1 發表於 19-6-26 08:30
兄弟姐妹先恐佈,邊邊有著數咪跟邊邊囉

Totally agree

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sweet__heart 發表於 19-6-26 10:42
俾我會主動响ws group主動講話大家好耐無見喇,幾時得閒聚下呀,睇大家點回覆,如果佢話忙,就約定一個月, ...

我都試過你嘅方法,在一個月前在ws group度話大家好耐冇見,問大家在公眾假期出嚟gathering,出來BBQ或火鍋或任何提意,點知是得一個人回覆話忙緊,要遲啲再約,其他人? 是冇其他人回覆,得與唔得都冇人覆,畀着是你? 心裏不知幾咁難受

伯爵府

NokNokB 發表於 19-6-26 18:26
我都試過你嘅方法,在一個月前在ws group度話大家好耐冇見,問大家在公眾假期出嚟gathering,出來BBQ或火 ...

我都明,我都試過你呢個情況,我會俾多次機會,隔一排再問多一次,當佢地係真係忙,如果仍然係咁嘅話就算數了,當然,我都試過有一班舊同事係咁,最後我都放手,既然大家唔想維持,我亦盡咗力問心無愧,緣盡就緣盡啦

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 WGG 的帖子

如果你接受唔到 友誼是會脫色 的實況, 同時抗拒別人對自己 設下的距離(好忙得閒先算), 失望傷心是自找的。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

小星星1 發表於 19-6-26 08:25
錯了,屋企人也一樣

屋企人也一樣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

做左半世人終於明白「朋友」係雙向的,你把她放在好友第一位,但人地未必咁想,你發現有問題,只係你開始清醒,看見不對等的地方,接下來要調整自己心態,把她放回對等的位置,咁自己就會開心點,否則係自找煩惱。

首頁

尾頁

跳至