時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

假設我有子女去左示威區, 我唔會去找佢回来
1) 佢聽我話嘅都唔會去啦, 去左亦唔想我捉佢回来,在班friend/ 戰友 面前俾阿媽拉番屋企好茹架. 醒目的都唔接我電話啦,唔知佢係邊,怎找?

2) 當我找到了,我邊有力拉佢回来?

3) 我唔想被誤會為暴徒. 示威者和暴徒混埋一堆, 一陣俾人追打的係我, 拉左番差館,我係成人佢係细路, 成人大镬好多, 坐監架. 细路可能只係感化令.

4) 我又唔係“好打得”

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

諗起尋日將軍澳唔同姓氏既父子

子爵府

KK20010609 發表於 19-8-5 21:11
我會一巴打落, 然後叫佢以後唔好返屋企

跟住你個仔轉頭去跳樓,講得出呢D說話,可見你同你個仔之間無愛

你睇下段影片,佢有錯,但出事時想到既都係媽咪

https://www.reddit.com/r/HongKong/comments/cm5clm/police_arrest_16yr_old_and_threaten_her_while_she/?utm_source=share&utm_medium=web2x

子爵府

bhamcy 發表於 19-8-5 21:46
有朋友係咁,亦相信唔少父母係唔想破壞關係無奈地陪囝囡去,所以造就所謂的二百萬遊行人士。

唉,陪去就 ...

做父母係有責任教育子女明辨是非遵守法律, 而唔係陪佢哋一齊出去做一啲錯事或者違法嘅事,然後話等佢哋去了解。

珍珠宮

besuki 發表於 19-8-5 22:35
如果你真係咁諗你真係唔岩

仔女係你生嘅,十幾年都教唔到佢明辯是非,你唔係覺得自己無責任呀嘛?

做呀媽一定想教好仔女,只係有時時不我與,不能只怪媽媽,做媽媽見個仔做錯咗一定係最心痛

珍珠宮

moma1023 發表於 19-8-5 22:37
因為係想修補,不是要大家各走各路老死不相往來呀
為政治賠上親情,非常不值得
...

同意

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

moma1023 發表於 19-8-5 21:08

如果我個仔有得10幾歲中學生,而又堅持要去示威遊行,我點 ...

那個十歲小朋友,明顯有精神病啦~

真係可憐囉~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

大力大力 發表於 19-8-5 23:08
那個十歲小朋友,明顯有精神病啦~

真係可憐囉~

搵個「媒」出嚟作故仔,但作得毫無邏輯。
重作

珍珠宮

回覆樓主:

希望大家停一停,諗一諗,搵個好方法同自己仔女好好溝通,養兒一百歲,長懮九十九,唔好輕言放棄,加油

公爵府

hashtag影視迷勳章

MC媽 發表於 19-8-5 23:01
做父母係有責任教育子女明辨是非遵守法律, 而唔係陪佢哋一齊出去做一啲錯事或者違法嘅事,然後話等佢哋去 ...

同意!正如吸毒明明錯,我唔會叫佢試下囉!

公爵府

做父母係有責任教育子女明辨是非遵守法律, 而唔係陪佢哋一齊出去做一啲錯事或者違法嘅事,然後話等佢哋去 ...

父母跟埋去,就可以喺違法嘅臨介點嘅時候,有機會勸佢懸崖勒馬呀! 父母真愛子女,又點會捨得放棄佢自生自滅呢? 

worrywong    發表於 19-8-5 23:20

公爵府

1773 發表於 19-8-5 23:10
同意!正如吸毒明明錯,我唔會叫佢試下囉!

如果佢吸左毒,咁你會由得佢自生自滅,定係陪佢一齊搵醫生社工諗辦法介毒呢?

worrywong    發表於 19-8-5 23:20

水晶宮

KK20010609 發表於 19-8-5 21:56
生舊叉燒好過生 有咁樣嘅畜牲, 死咗都 好覺害人害物

唔係個個示威都衰。

你咁講好涼薄。我唔知你有冇仔女。如果有,我希望佢地同你同一陣線。 否則,I feel so sorry for them。

水晶宮

ngokwan 發表於 19-8-5 21:25
我打二巴,然後叫佢供佢D曾做衰嘢的朋友,舉報他們

細路睬你都傻啦。

子爵府

有.

我真係識一個

個仔讀教大, 佢阿媽(即我朋友) 事後仲要打比我....想我撐佢.

我任佢UP 左成個鍾鐘...佢死唔斷氣.

我好_ 反感.

珍珠宮

moma1023 發表於 19-8-5 23:12
父母跟埋去,就可以喺違法嘅臨介點嘅時候,有機會勸佢懸崖勒馬呀! 父母真愛子女,又點會捨得放棄佢自生自 ...

小朋友要去吸毒,父母應該阻止定陪佢去?

子爵府

我有另一個FD 40 幾歲( 好耐無聯絡, 但睇佢FB 知), 在中學教英文的, 個細仔未夠10 歲, 佢真係帶佢去金鐘( 有暴力行為發生) 反修例..佢老公在神學院唸神學.

伯爵府

loklok286 發表於 19-8-5 20:55
只想帶佢走

但佢地有好多錢分喎!現在才知點解有人會去做漢犴!我聽到個數目都怔一怔,也會猶豫推唔推個仔出去做!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

公爵府

hashtag影視迷勳章

moma1023 發表於 19-8-5 23:14
如果佢吸左毒,咁你會由得佢自生自滅,定係陪佢一齊搵醫生社工諗辦法介毒呢?
...

我一直覺得同子女相處,quantity 跟quality一樣咁重要。多相處才能從旁觀察到子女細微之處,真的可以做到他不說一句,從他神情就知道他心中有迷惘之處的。做到這樣,根本不會吸咗毒都唔知。而且我之前的回應是明知吸毒唔啱,就不會叫他試,跟你假設的問題著實沒有關聯和抵觸的。
不過,即管回應你憑空假設的問題:如果我咁失敗,佢吸左毒而我事後至知,我當然要為自己教子無方負責任啦,一定會肩負起為他設法戒毒了!

公爵府

ngokwan 發表於 19-8-5 23:19
小朋友要去吸毒,父母應該阻止定陪佢去?

小朋友開始吸毒的一刻,父母肯定不在身邊,在身邊看著他吸毒也不阻止他,那他們沒有資格當父母。
但當父母後知後覺地發現孩子吸毒,又不夠能力阻止他出去(邊夠佢年輕力壯),你會由得他自己跑出去吸毒不知道什麼時候再回來? 還是在後面死跟看看什麼時候可以讓他懸崖勒馬? 我會選後者。

首頁
12345...7

尾頁

跳至