自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我身邊有一個朋友係咁,超溫柔從來未見過佢發脾氣,佢有左bb就黎生得,但我近期見到佢Facebook 留言超惡毒,如死全家,我見到都嚇親,佢好激烈既留言,我忍不住唔follow佢,真係好震驚,d咁惡毒既說話完全估唔到佢會講得出口

大宅

我老公有個同事就係咁。永遠細細聲,好似好傻好天真咁,成日ma大對眼,好似好無辜咁‘係乜?我唔知呀!’ 有次成班人帶埋另一半出來,有個女同事帶咗BF,佢叫個男仔要好好照顧個女朋友,佢哋好好fd呀,and then靜雞雞落毒藥,‘係呀,如果我好似XX咁,個個男同事乜都願意幫佢就好啦!‘ 我係隔離真係反哂眼,其他同事唔係幫個女仔,佢哋一齊做project ja!

我fd教咗我一個潮語,綠茶婊,真係啱哂佢。睇落好似乾乾淨淨,清新淡雅,實情係bitch中嘅bitch 最衰好多男人睇唔出,當佢哋係人畜無害好女仔!

伯爵府

OKC 發表於 19-8-19 09:01
唔係平時陰聲細氣耐不耐好惡那些,係指份人奸同利害那些,即係無聲狗但咬死人那些。
...

原來係咁!!!!咁陰毒,咁賤格,我就唔係,此style

大宅

OKC 發表於 19-8-19 08:06
我有一個朋友一個同事係咁,所以怕左佢地。

有 同學仔呀媽在大學做 是事八婆老作唱衰人 無中生有 本末倒置 妖怪母女

珍珠宮

回覆樓主:

好多人攻心計識包裝自己,表面睇唔出,我都見過一個,瘦瘦弱弱,我見猶憐,但背後粗口流利,做人小三,講人是非。。。

其實相反有啲人外表求求其其,反而誠實可靠,我老公個款,行出嚟完全粗人一個,隨時搵人打交咁款,但佢粗口都唔講一句,唔煙唔酒唔賭,打機都只係捉精靈

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

ongheung 發表於 19-8-19 08:18
有,係阿女同學仔媽咪,平時講嘢陰聲細氣斯斯文文,以為佢EQ好高唔會鬧仔女,點知小朋友返學同其他同學講, ...
這個未必係真,我個女小學時為了和同學「互相交流」也曾跟其他同學說我如此對待她,那時她剛開始用手機所以我間中會檢查下,都估到其他媽咪會信以為真,只跟老公提過此事,佢拍拍我膊頭說難為你啦

公爵府

ayakaya 發表於 19-8-19 11:42
我老公有個同事就係咁。永遠細細聲,好似好傻好天真咁,成日ma大對眼,好似好無辜咁‘係乜?我唔知呀!’ ...

但綠茶婊係指外貌靚喎! 我講嗰件錶子連綠茶婊都稱唔上,化左妝都唔覺得佢靚,正一相由心生,奸險小人

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Queenie_0012 發表於 19-8-19 08:26
大把!有d 佢哋網上仲毒!
係,領教過

大宅

P-boy 發表於 19-8-19 09:43
我以前老闆,棉裏針

你老細?係唔係BK出名只“針”呀,日磨夜磨,無孔不入的

大宅

zoie_w 發表於 19-8-19 12:36
但綠茶婊係指外貌靚喎! 我講嗰件錶子連綠茶婊都稱唔上,化左妝都唔覺得佢靚,正一相由心生,奸險小人
...

我fd話綠茶婊唔洗靚,actually大多數都係唔係幾靚,普普通通,鄰家文青少女咁嘅款。靚果D持靚行兇,係娘娘收兵,一睇就明。綠茶婊果D最難防,因為佢睇落好似好無害,無添加咁嘅款,跟住暗箭傷人。最衰男人好難睇得出。你話俾佢哋知,佢仲覺得,哎呀,點會呀,係你太港女,睇唔順眼妹妹仔,until自己都俾D綠茶婊陷咗一鑊先知乜事。

你果件就至情係相由心生,正八婆啦,但男人好少會維護哩款,都叫好處理D。

公爵府

ayakaya 發表於 19-8-19 15:16
我fd話綠茶婊唔洗靚,actually大多數都係唔係幾靚,普普通通,鄰家文青少女咁嘅款。靚果D持靚行兇,係娘娘 ...

咩呀! 幫到出口添呀! 隻婊好識扮野架! 成日講「故事」, 講到自己好慘咁! 多多事實,聽番啲男同事講話佢咁樣係想做野順利啲,等啲男同事會幫佢做野喎! 但都總有幾個男同事係睇得出佢係一隻婊,佢裡面係好情緒化,好串,純情只是裝出來,正賤人。

公爵府

ayakaya 發表於 19-8-19 15:16
我fd話綠茶婊唔洗靚,actually大多數都係唔係幾靚,普普通通,鄰家文青少女咁嘅款。靚果D持靚行兇,係娘娘 ...

隻婊實在太樣衰加老相,我實在叫唔出佢係綠茶婊,後來陸續聽到幾位同佢熟又或者fd過既同事講佢左啲關於佢既野比我知,證明我當初無睇錯佢,佢的確係一隻婊。 裡外不一

珍珠宮

某女上司表面笑意盈盈、斯斯文文

有次放假,於某店見到佢同一位上年紀女士鬧交
個女士來勢洶洶、講晒粗口,但女上司粗口更加流利、氣勢更加強勁,女上司得到最後勝利
我就睇到目定口呆

後來問返同事,先知個女上司成日鬧下屬鬧得好甘
又後來聽到我上司電話收線後,話女上司係咪食咗火藥~咁小事都要投訴我下屬

珍珠宮

OKC 發表於 19-8-19 08:06
我有一個朋友一個同事係咁,所以怕左佢地。

我覺得自己有少少似,但形勢所迫,公司多老屎忽,要生存唯有練成眉精眼企先避倒小人,太淋善會比人蝦,所以我都唔想

水晶宮

回覆樓主:

最經典係作家瓊瑶,睇佢肥肥d,面圓圓,好似好無殺傷力咁。結果搶人老公,仲寫衰人地原配幾十年。

識一個女人,同瓊有八成似,一樣係笑裏藏刀的人。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

有,仲好陰濕添

公爵府

牛年勳章

好多高層係咁

公爵府

回覆樓主:

永遠記得隻婊番工無耐已經著住件露bra帶既小背心四圍行,好鍾意soso, R水吹,面皮厚過塊姨媽巾,周圍搭咀,有日lunch坐埋個it宅男隔離打機,但做耐左見真面目,串過碼頭咕哩,男同事話佢行過諗住對隻婊笑,點知比隻婊鬧佢,笑咩笑,隻婊黑哂口面嗰隻,應該心情唔好搵人出氣。 女同事話佢係戰鬥格,衣著如是,待人態度如是,唔比人恰得,外表裝幾清純幾柔弱只是扮野。 裡面非常港女,絕對唔會係善男順女。

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

我呀嫂
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

子爵府

好媽媽勳章

Whitechocolate 發表於 19-8-19 08:50
回覆 OKC 的帖子

你講我呀

Me too
我老公都係咁話我,我同佢講,我條尾好細,唔好野我
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

首頁

尾頁

跳至