時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

三棵樹 發表於 19-9-9 03:00
不過我又明點解大6禁用google系列,老尾會竊取好多大6資訊,而且而家有眼睇,動機不良嘅人會利用網絡媒體 ...

2008西藏騷亂事件藏版顏色革命(是否對當年北京奧運火炬傳遞全球反華還有印象?),及後中國政府開始對境外網絡伺服器進行審查制度,Google FB等等不接受審查條件,之後就退出了中國
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

老翻太太 發表於 19-9-8 16:55
想睇咪用翻牆軟件囉,又唔犯法嘅,仲有如果係用香港開嘅電話卡(一卡兩號、三地通之類上網睇YouTube,fb所 ...

其實VPN在今年開始已經大部份被block
一卡2號需要本身有香港身分證才可以開,所以只是香港、澳門人的優惠,但必須付roaming用錢解決問題

民營企業如果用public VPN提供給員工,是有案例的,所以民營企業應該避免翻牆

珍珠宮

YURICKY 發表於 19-9-9 05:16
所謂「翻牆」就係睇住西方打壓言論自由,以偏頗言論洗腦,睇唔睇都罷.....
...

這種心態永遠沒法往前走,科研基本要求是curiosity breeds innovation
國家現在需要積極科研來儲備彈藥
打仗就唔再係單靠飛機大砲

珍珠宮

wspencer 發表於 19-9-8 14:44
回覆 至愛朱古力 的帖子

首先, 我呢度講嘅自由, 係內心嘅自由.睇吓現今香港, 明明活係自由中, 卻有好多人 ...

資料更新:翻牆唔係自由咁翻,今年收緊了,好多VPN俾咗年費都唔work,好多香港人立刻辦理一卡兩號,情願比錢roaming

內地同香港、澳門情況非常不同。香港、澳門比較細又曾經是殖民地,9年免費教育提供了一個知識基礎。中國現在接近14億人口,但可以讀到初中畢業嘅仍然係非常小數。沒有基礎分析能力,在這個digital age太過自由大層面地接觸資訊後果可能非常嚴重。所以核心問題是教育本身,等到全民教育後,相信資訊會慢慢開放。

魚兒小寶貝    發表於 19-9-9 09:33

水晶宮

mizuho 發表於 19-9-9 07:31
資料更新:翻牆唔係自由咁翻,今年收緊了,好多VPN俾咗年費都唔work,好多香港人立刻辦理一卡兩號,情願比 ...

很中肯及富資訊性!其實上面亦唔係想像中的好

https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190908&s=7015342&a=60018187
【蘋果統計】香港金融業赤化 4萬億貸款「送中」 有銀行近半借予內地

其實好多唱好又或者抹黑既人又真正有幾多係有返內地,更別說有內地工作經驗!

子爵府

A_lcy 發表於 19-9-9 03:50
點改善?
睇下班維權律師咩下場?
唔好話改善,個仔食完大頭奶粉去抗議都俾人話佢尋釁滋事坐兩年。

咁你又點睇大陸的「自我革命」?
其實好多事情都一直改善緊
你講的論點也是大部分香港人的論點
我只覺得當民生去到一定程度就有民主的改善
大陸政府最怕的就是政治,呢個係「底線」

珍珠宮

cocokan2004 發表於 19-9-9 04:38
回覆 A_lcy 的帖子

佢只不過是一個在香港撈唔店返大陸搵食既人. 北京大把呢D人. 仲有, 我睇唔到佢有幾開 ...

去另外一個地方發展,睇個人何謂成功定義。當中有失敗嘅,有成功嘅、有非常成功嘅,你可能覺得他一般,但他可能遇到比以前更好嘅機會、更開心嘅環境。我認識好多同事當年回國,主要是因為家庭,希望繼續事業又能更近照顧雙親。達到這個目的也是成功嘅一種吧!

同意香港生活好壓抑,國內嘅同事都非常認同而驚訝香港嘅租金,覺得這樣嘅生活辛苦。國家將香港列入大灣區其實都是一種inclusive嘅考慮,也提供多一個選擇俾香港參與。要解決香港嘅樓價問題,香港政府應該要更認真考慮資源分配。地產商過份唯利是圖令到香港大部份人買唔起樓,係現在搞到香港家宅不寧嘅其中一個元凶。

tibetlee13    發表於 19-9-9 14:31

子爵府

nisha 發表於 19-9-8 16:33
隔離飯香係正常
我羨慕他的安定,他羨慕我的自由
我羨慕他的不理一切的發展,他羨慕我的法制管理

法制?
依家香港 大把人集體視 法庭禁制令為無物喎!
當街破壞當自己英雄,法院禁制令可以當廢紙啦!法庭都可以收工!
自作孽不可活也!

禁止訪問

珍珠宮

至愛朱古力 發表於 19-9-9 08:17
你呢啲未鴕鳥囉,明知唔啱,都只係扮唔知,睇唔到,假架。你自己何嘗唔係被人洗腦,黨話咩,就咩!明明有 ...

依家嘅香港係:明明無死人都話有死人

SIRIABABY    發表於 19-9-10 21:45
hungng    發表於 19-9-9 14:29

公爵府

畀面勳章

至愛朱古力 發表於 19-9-9 08:17
你呢啲未鴕鳥囉,明知唔啱,都只係扮唔知,睇唔到,假架。你自己何嘗唔係被人洗腦,黨話咩,就咩!明明有 ...

你去搵下火鍋大王既片睇下

講洗人腦,西方絕對叻,叻到俾人洗左腦都唔知

好似你咁

水晶宮

2024勳章

nisha 發表於 19-9-8 16:33
隔離飯香係正常
我羨慕他的安定,他羨慕我的自由
我羨慕他的不理一切的發展,他羨慕我的法制管理

你講得啱,6月前的北京與香港,的確可以如此對比。
不過好可惜,現在香港最珍貴的法治沒有了,自由也只是其中一方的無限自由。

tibetlee13    發表於 19-9-9 14:33
hungng    發表於 19-9-9 14:30
wspencer    發表於 19-9-9 09:41

公爵府

畀面勳章

資料更新:翻牆唔係自由咁翻,今年收緊了,好多VPN俾咗年費都唔work,好多香港人立刻辦理一卡兩號,情願比 ...

但可以讀到初中畢業嘅仍然係非常小數。沒有基礎分析能力

單睇到呢度我已經笑左佢地清華北京大學每年用100億培訓人才,平均每幾萬人先有一個讀到

每年有呢大批人讀完出黎,你可以想像到中國擁有幾多人才.....

再睇下香港上下都無分析能力

伯爵府

牛年勳章

ASJ2008 發表於 19-9-9 08:14
法制?
依家香港 大把人集體視 法庭禁制令為無物喎!
當街破壞當自己英雄,法院禁制令可以當廢紙啦!法庭 ...

我的比喻並不只是apply 現在,羨慕人地的地方唔係成日都有?
內地人維權上訪,唔係俾當地警方趕走;HK 有完善的上訴制度
HK 人羨慕新加坡的公積金可用作買耬,但又比較2地的供款比例
HK 人羨慕人地的醫療服務,亦係冇比較人地的稅率
我的意思係,珍惜自己的地方,好好反思一下,唔好只比較呢樣嗰樣
我仍然相信HK 法治,現在的問題唔係警察可以主導處理,政府係需要有承擔,d建制議員亦有責任,食亞爺但成日幫倒忙!泛民嗰班只識出口術,不知所謂,好好學下做反對派,反對之後係要有實際的反建議!

公爵府

畀面勳章

mizuho 發表於 19-9-9 07:11
這種心態永遠沒法往前走,科研基本要求是curiosity breeds innovation
國家現在需要積極科研來儲備彈藥
打 ...

就係中國科研一直向前走,而家先俾人打壓

中國一支火箭就可以載11粒衛星上太空,如果係核彈頭,11粒仲要超音速,問你點攔截,呢樣係美國都未做到

其次5G,低延時率可以造就更多軍事領先,包括無人機無人駕駛,AI等等

所以你明點解要打壓華為未?

珍珠宮

99dogdog 發表於 19-9-9 07:57
很中肯及富資訊性!其實上面亦唔係想像中的好

https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190908&s=701 ...

因為還在過渡期,才開放改革40年,其實真正起飛都係唔夠20年,能夠將一隻咁大嘅船啟航已經非常厲害。現在只是時間問題,所以其他國家才那麼急。

好多人以為在大陸,必須阿諛奉承,盲目唱好。只能說以道聽塗說過日子嘅,沒必要多費唇舌解釋。其實國內很多人茶餘飯後都在討論國內嘅問題,同在香港嘅內容分別不大,都有投訴都有讚譽。

每個地方都有好同唔好,呢度好多人考慮加拿大,但在溫哥華嘅同事就恨不得我們可以申請他們來中國工作,說那邊已經買唔起house
其實了解一個地方,最好身體力行,花上幾年時間去生活,自己揭開謎團

魚兒小寶貝    發表於 19-9-9 09:41
wspencer    發表於 19-9-9 09:03

男爵府

同意

水晶宮

2024勳章

北京一年四季分明,氣候本來唔錯,冬天有暖氣其實室內好舒服,有時可以玩雪。但現在空氣污染嚴重,去過幾次,天空灰濛濛,令人心情壓抑。

男爵府

mizuho 發表於 19-9-9 08:46
因為還在過渡期,才開放改革40年,其實真正起飛都係唔夠20年,能夠將一隻咁大嘅船啟航已經非常厲害。現在 ...

但係而家得好少人可以咁理性分析到&有咁嘅了解,所以一味驚大6乜乜物物,自己都嚇死左自己先

珍珠宮

YURICKY 發表於 19-9-9 08:40
就係中國科研一直向前走,而家先俾人打壓

中國一支火箭就可以載11粒衛星上太空,如果係核彈頭,11粒仲要 ...

首先,我同意美國係不顧廉恥的打壓華為

我一直都係支持同佩服任正非,那麼多做高科嘅公司裡,只有任老眼光夠遠,十幾年前就投放大量資源做自研,這是其他所有所謂高科公司不願意亦不敢做。華為可以沒有股東壓力,唔代表其他公司可以,setup畢竟不一樣,這也變成華為給打壓嘅其中一個原因。

做高科嘅當然明白5G嘅特質,在移動平台嘅ecosystem裡面,大家都在做相應嘅準備。提起無人機就心痛,本來是科大的研究,可惜香港根本沒有科研到量產嘅條件,所以才去國內融資。至於AI、無人駕駛應該唔係中國領先,美國已經累積多年研發經驗,但有錯指正。

首頁

尾頁

跳至