時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

tester5 發表於 19-9-15 08:49
好叻架啦,拉左2x過,過堂本來得2個,後來多2個,算快左一倍有多。
而對年青人、示威者係過1000個。請掌聲 ...

唔駛再係度洗白
無人會再信你地

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

c9nc6 發表於 19-9-15 03:34
721拉曬未?
求其拉幾條友就算?

仲721暴徒差不多日日攪事
今日亦不例外

大宅

tester5 發表於 19-9-15 08:53
其實,我睇咁多次CCTVB直播,警方從來都唔係拉「打人既人」。
係拉「走得慢」,「走唔郁」,總之是是旦旦 ...

琴日警方入淘大想清場防止繼續打鬥,大部人肯走(包括部份黑衣人),有d唔肯,咁咪拉佢囉!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔回應文宣係最好辦法, 已有好多文宣在煽風點火, 保持理智, 戰勝弱智, 免被挑釁帶動情緒。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Ling2019 發表於 19-9-15 08:54
d黑衣人每星期非法集會,宜家就快3個月啦,加埋有幾多人次?!按比例1000人真係唔算多⋯⋯
...

咁你都要睇下,非法集會有冇暴力到,好似元朗事件咁,見人就打,都只係過左4個過堂架。果段片你有睇架?只係打記者,都唔只4個人啦。

我會覺得,警方如果要幫黑社會,我明既,始終當日係「惺惺相惜、肝膽相照」,但都唔好幫到咁明顯架ma。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

曱甴宜家鍾意文不對題咁回覆,去騎劫人哋嘅post,目的是引起爭吵,讓版主將post移動到時政版,讓大部分人看不到

建議對於離題內容,可以向版主舉報有人離題萬丈騎劫別人的post

翡翠宮

Ling2019 發表於 19-9-15 08:57
琴日警方入淘大想清場防止繼續打鬥,大部人肯走(包括部份黑衣人),有d唔肯,咁咪拉佢囉!
...

其實拉打人既人,我唸冇香港人會唔支持。
我係睇衝擊果班,唔係昨日淘大,每次都係拉「就手」既人,捉到一個,就一群警察蜂擁而上制服。
當中有幾多係暴力?

荃灣,合法遊行未完,己經有警方到場封鎖。又係咪非法集會呢?又係咪需要用催淚彈呢?呢d,市民真係唔清楚佢地內部指引,只有警方自己知。佢話係,咪係囉。

男爵府

Higg 發表於 19-9-15 03:40
一定要嚴懲721白衫
同打人既籃衫
破壞法紀

我都想知黑衣暴徒拉左幾多個? 又縱火又周圍打人,真係當自己縱火係義士,合情合理。
搞完事之後,全班暴徒吾俾錢搭港鐵,又係合法咩? 而家港鐵停站,搞到其他巿民都冇得搭,就搞大肆破壞,我都想知究竟拉左幾多個暴徒。

子爵府

回覆樓主:

同意

大宅

tester5 發表於 19-9-15 09:00
咁你都要睇下,非法集會有冇暴力到,好似元朗事件咁,見人就打,都只係過左4個過堂架。果段片你有睇架?只 ...

其實放火掟磚都係好暴力,而且有時唔可以淨係講暴力程度,而係非法集結、暴動對社會層面嘅影響。所以有時d商業罪行判決比傷人罪會更嚴厲。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 19-9-15 09:00
咁你都要睇下,非法集會有冇暴力到,好似元朗事件咁,見人就打,都只係過左4個過堂架。果段片你有睇架?只 ...
又想講警黑勾結呀?
不過請問721傷者有幾多個報左警?
721元朗事件,人就已經拉左30個,受害者仲乜唔報警?
淨係講721, 831 d人, 明顯係曱甴暴徒支持者,
持續3個月暴動,淨係71立法會,警方拉左幾個多?
721搞中聯辦,警方又拉左幾多個?
暴徒喺唔同地區打平民,又拉幾多個?
噚日淘大有個唱國歌女人比班曱甴圍打,打到吐血添

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實暴徒不只破壞死物。打人傷人都有。不記得gogovan司 機?女商人? 。。。好多。只不過傳媒不俾我地看到這些。
不好成日講只破壞死物。

珍珠宮

littlesister 發表於 19-9-15 01:01
無錯,想在公海誤導人,之前個直升機 post 就係例子啦

太誤導、要出聲!

翡翠宮

funghon 發表於 19-9-15 09:18
我都想知黑衣暴徒拉左幾多個? 又縱火又周圍打人,真係當自己縱火係義士,合情合理。
搞完事之後,全班暴 ...

其實,我都講過,拉暴力既,一定冇香港人會反對。
我多謝警方添。

但唔好拉d「走得慢」、「行唔郁」既代罪人呀。
而且,請唔好下下打頭、插口就可以。我支持警方執法架,唔支持佢地一齊犯法咋。

侯爵府

回覆樓主:

香港曱甴,時代垃圾。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 19-9-15 09:10
其實拉打人既人,我唸冇香港人會唔支持。
我係睇衝擊果班,唔係昨日淘大,每次都係拉「就手」既人,捉到一 ...
合法意思係乜? 包括走出/霸佔/堵塞非指定路線/馬路? 活動合法地掟磚甚至掟汽油彈?
我諗當日好多人有睇直播,你想誤導,好難喎

荃灣葵青區有人發起遊行,大批示威者走出未獲批准路線的馬路,並設置路障堵塞交通。警方表示,激進示威者繼續在荃灣區堵塞多條道路,包括聯仁街、楊屋道和德士古道,導致現場一帶交通十分擠塞。警方將會在短時間內使用最低的相應武力驅散。

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1576155/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E8%8D%83%E8%91%B5%E9%9D%92%E9%81%8A%E8%A1%8C-%E8%AD%A6-%E7%A4%BA%E5%A8%81%E8%80%85%E6%9A%B4%E5%8A%9B%E7%A8%8B%E5%BA%A6%E5%8D%87%E7%B4%9A-%E5%B0%87%E7%94%A8%E6%9C%80%E4%BD%8E%E6%AD%A6%E5%8A%9B%E4%BD%9C%E9%A9%85%E6%95%A3

翡翠宮

tester5 發表於 19-9-15 09:28
我多謝警方添。
算吧喇你,bk好多jm好清楚你為人

大宅

tester5 發表於 19-9-15 09:28
我多謝警方添。

走得慢,行唔郁?!後生仔咪講呢啲啦。

好明顯係唔想按警方要求清場姐。

別墅

小小郭夫人 發表於 19-9-15 05:27
好,拉埋每個星期都搞事嘅暴徒!

請開你雙眼望清楚,你不能否認嘅每星期所有暴力事件!

籃色衫帶刀出街打人

示威者有冇打到人重傷

問警察一句有良心去左邊,就俾人打到重傷

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

twchung 發表於 19-9-15 00:36
公道自在人心,破壞法紀的人必須嚴 懲。

但有時見到寫到好過份,好難忍到唔回

首頁
12345...7

尾頁

跳至