自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

athruzala 發表於 19-9-23 20:24
應該係無人理佢,聽佢講阿媽帶個妹去學野跟手食埋返屋企!佢就自己處理!買公仔麵或M記,或外賣!(佢講已 ...

甘個父母都有比錢個大女解決丫,吾算慘,如果佢父母連錢都冇比就可以叫虐兒

侯爵府

bbyou 發表於 19-9-23 20:44
雖然聽起來似好惨,

但有些孩子會攞出黎講博人同情,

甘佢應該唔會,佢唔係甘嘅人,識佢甘耐,佢好乖!謝謝你提醒!

侯爵府

ilikethis2005 發表於 19-9-23 20:41
中四都唔會想跟埋個阿媽帶阿妹去學野喇掛。
就咁睇又睇唔出佢有幾慘。
你話佢成家人食飯唔比佢食就話慘啫 ...

我都覺得好怪,父母又有比金錢佢去自己解決,睇吾到有幾慘,甘點解要講到甘可憐甘,我會懷疑佢立心不良。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

heilok 發表於 19-9-23 20:29
中四點會跟住出街? 亞媽帶細嘅去學嘢,正常中學唔會跟出去。

咁都可以約埋屋企附近食架啫!爭在亞媽有無心啫!日日叫個女自己搞掂, 感覺幾慘囉!

放下自在

水晶宮

athruzala 發表於 19-9-23 20:20
唔好意思,可能係我表達能力有問題!陳述得唔好!

你表達能力冇問題,仲心底好好

侯爵府

athruzala 發表於 19-9-23 20:29
應該係!家家有本難念的經!我只係心疼個細路女!我叫佢屋企無飯食,就來我度食,好簡單嘅事,加多雙筷!
...

甘你真是要預計佢每日都食的額外開銷先好甘講,真心呢度又是一條大數,長貧難顧之余你耐左可能會有怨言

侯爵府

澳門媽媽 發表於 19-9-23 20:45
甘個父母都有比錢個大女解決丫,吾算慘,如果佢父母連錢都冇比就可以叫虐兒
...

甘應該有,

侯爵府

cattz288 發表於 19-9-23 20:51
咁都可以約埋屋企附近食架啫!爭在亞媽有無心啫!日日叫個女自己搞掂, 感覺幾慘囉!
...

係呀!你講中左我要表達嘅嘢!

侯爵府

澳門媽媽 發表於 19-9-23 20:52
甘你真是要預計佢每日都食的額外開銷先好甘講,真心呢度又是一條大數,長貧難顧之余你耐左可能會有怨言
...

多一雙筷,我仲可以!謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

athruzala 發表於 19-9-23 20:54
係呀!你講中左我要表達嘅嘢!

好心有好報!
放下自在

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

athruzala 發表於 19-9-23 20:09
聽佢講,一個星期有3-4晚無飯食,要自己解決!個小朋友多數買M記!我個女問,點解會無飯食?佢講佢阿媽唔 ...

緣份卦,又或者某種原因⋯⋯

禁止訪問

子爵府

心咩痛, 講到好似被人虐待, 唔好無限放大

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

樓主好好人

琥珀宮

heilok 發表於 19-9-23 20:20
我仔都無飲螺頭湯,因為我唔識煲。
佢唔係無得食,只係要出街食而已。
如果屋企無工人,亞媽要帶細嘅去學嘢 ...

我都想講,細個同學成日話食咩食乜我都無食過,好多都係大個出嚟社會先第一次食,最記得細個同學話日日有湯飲,我媽好日都唔煲一次,但我媽唔係唔錫我架,但嗰時我同同學講我無湯飲佢哋係露出奇怪的表情

子爵府

eeyuen 發表於 19-9-23 21:01
但係中四,如果呀媽有放低錢叫自己買飯食,都好正常姐(emoji)(emoji)中四好大個架啦,我諗我中一已經自己買 ...

x2, 小五/六午餐已經屋企放低錢自己搞掂, 只可以話係另一生活方式, 唔覺有咩可憐/慘, 有咩要人憐憫

大宅

回覆樓主:

一家唔知一家事

可能妹妹好細呢,帶個小學去學野,冇理由中四家姐跟埋去姐

同埋唔會信一面之詞囉,有d人會人前人後一個樣,以前自己讀書個陣都見有好多人好扮野啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

athruzala 發表於 19-9-23 20:20
唔好意思,可能係我表達能力有問題!陳述得唔好!

傻啦!唔關你事
係因為生活習慣唔同,理解唔同啫

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

JM, 你多啲叫同學仔嚟你家食飯,等佢感受下溫暖,比佢同你個女一齊開心下

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我自己咁諗,雖然中四可以自己去食晚餐,但作為媽咪,同個細報名時,都要諗吓個大食咩掛?中四都準備DSE了,更加應該關心佢多d啦!而對於個細來講,一星期幾日學嘢學到咁夜,要食埋飯先返屋企,亦都太辛苦掛!

如果真係無辦法,我都寧願同個細學完嘢後,買外賣一齊返屋食,咁先係一家人嘛!

我自己有兩個小朋友,所有嘢我都一定會諗晒兩個,唔會只顧一個而忽略另一個,如果真係諗唔掂,就會同佢地一齊傾吓點好,咁樣佢地先唔會有hard feeling,所以佢地由細到大都好好感情,而且係開心的小朋友

首頁
12345...9

尾頁

跳至