自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

babynetnet 發表於 19-9-24 15:01
有時對某些人太體諒,會變成應分
你突然唔體諒,變成你有問題!
改變一下自己啦!

多謝你鼓勵我
其實呢十年八載我已經改善緊,至少夠胆唔再應酬養母啲細佬妹(一直就係俾佢哋歧視,當我次等人,養父過世守夜嗰晚,我個所謂舅父仲喺靈堂說三道四,妄想我用養父遺產幫姨媽個女還錢)。
會繼續努力,抬頭做人的!

公爵府

oioioioi 發表於 19-9-24 14:55
因為我不明佢嗰句之前退group關無車咩事而已

明白

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

YolandaTam 發表於 19-9-24 15:08
多謝你鼓勵我
其實呢十年八載我已經改善緊,至少夠胆唔再應酬養母啲細佬妹(一直就係俾佢哋歧視 ...

你又無欠你d細佬妹及養父母
你最多係感謝佢哋養大你就足夠啦!
如養父母對好就多d孝順佢哋,唔好就……心存感激ok架啦!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我比較好彩, 所有 GP 都好正常, 大家一早表明不談政治, 免影響大家感情.

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 YolandaTam 的帖子

我好大感受...
我咁岩有一堆同你樣既朋友
唔需要可惜~~因為佢地無野值得你懷念
懂你的..就會在你身邊

侯爵府

babynetnet 發表於 19-9-24 15:15
你又無欠你d細佬妹及養父母
你最多係感謝佢哋養大你就足夠啦!
如養父母對好就多d孝順佢哋,唔好就……心 ...

知道 ,謝謝你。
養父患癌嗰幾年我親手照顧,算係盡咗力。養母...唔到我理...佢信街坊仲多過信我,得閒探吓佢,佢合理要求我隨傳隨到就算啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

人大左,更明白各有立場好common... 能夠互容唔同聲音係香港嘅成功之處! 不必互相强行說服 無左2x 年朋友係可惜,等下無咁風頭火勢再說吧!

侯爵府

Reema 發表於 19-9-24 15:17
回覆 YolandaTam 的帖子

我好大感受...

好無奈遺憾,但朋友出嚟一係聯絡感情一係尋開心,如果唔開心又冇乜感情,不如不見。人生苦短,無謂浪費大家時間。

大宅

如果好朋友, 就應該知道唔應該談政治吧, 每個人立場唔同, 更加唔應該迫人和議你.. 算吧

伯爵府

回覆樓主:

我本來一向同朋友無講政治,直到朋友c6因工作無辜被黑衣人掟磚,朋友就忍唔住同我哭訴,我以為佢為佢c6受傷而喊。
原來佢喊係因為佢c6自覺好光榮,可以有份參與革命,原諒掟磚嗰個人
而家先敢同我朋友講政治。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

YolandaTam發表於19-9-24 15:21
好無奈遺憾,但朋友出嚟一係聯絡感情一係尋開心,如果唔開心又冇乜感情,不如不見。人生苦短, ...

係呀....上次出過來...明白大家變哂質就無再搵
有一個朋友....特登搵我; 可惜我已經存有介心...
我都同佢講算啦....無咩好傾

珍珠宮

有沒有必要因為意見不同就割斷二十多年嘅交情呢?
還是那麼多年都其實沒有親近過,所以覺得零缺毋濫?
為啖氣,贏咗場交,輸咗友情,值得嗎?
這些朋友值不值得,只有當時人才可判斷。作為旁觀者,真的感覺非常可惜,這種關係得來不易。我自己都有一班朋友持不同看法,但真的會尊重,因為實在太珍惜大家。

珍珠宮

mamamoney 發表於 19-9-24 15:22
如果好朋友, 就應該知道唔應該談政治吧, 每個人立場唔同, 更加唔應該迫人和議你.. 算吧 ...

如果是好朋友,佢唔尊重你,唔重視你們之間友誼,你自己亦有權選擇會不會同佢再friend. 大家冷靜下。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

YolandaTam 發表於 19-9-24 15:19
知道 ,謝謝你。
養父患癌嗰幾年我親手照顧,算係盡咗力。養母...唔到我理...佢信街坊仲多過信 ...

講多句
唔好做隨傳隨到……
係你方便同想先到!
俾返d地位自己企!

大宅

我身邊通常成日提成日鬧,不停地想改變別人想法的都是藍絲

公爵府

榮盛 發表於 19-9-24 13:40
好心淡,,20+年朋友就咁

其實好無奈

睇完您呢段嘢,再細心睇吓你呢幾日出响BK嘅post,
唔知點解我想提議您試吓退group ,睇吓有冇人會add返你入去個group 度

侯爵府

babynetnet 發表於 19-9-24 15:29
講多句
唔好做隨傳隨到……
係你方便同想先到!

你啱,費事又俾人得寸進尺。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我自己同朋友係GP 同 出嚟食飯都講明唔好講政治野, 免得爭論

廿年既朋友真係好難得, 風花說月就算啦, 何必認真

男爵府

識左20年, 真係好心淡~ 唉~ 緣起緣滅, 都無辦法
我最最好既朋友, 有一個係深深深黃, 不停係FB SEND 野我都忍不住暫停佢30天
之後仲要一齊去20日旅行 ,佢機不離手都係係FB SHARE 野同睇政治野
但好在, 佢知政見唔同, 佢只會同我另一個朋友講.
我亦會忍住~
我好感恩大家識左咁耐, 亦唔想無左段友誼
依家既人,無玩過辨論比賽? 一定要認同另一方咩? 大家互相尊重呀~
雖然朋友無左, 但同個唔了解自己既朋友一齊, 都唔開心
所以, 隨緣啦, 唔好上心~ 加油

男爵府

如果為左政治冇左朋友好唔值得...最無奈我都係咁...

首頁
12345...8

尾頁

跳至