時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

BGCOME08 發表於 19-10-8 09:32
唔知由幾時開始tko變咗叫九龍區,印象以前係歸新界的。有錯請更正。
...

係西貢區,得中原話佢係九龍

珍珠宮

guigui82 發表於 19-10-8 09:47
佢地唔會醒架, 祇會覺得係政府嘅錯,警察嘅錯,林鄭一手做成, 迫佢地咁做, 佢地無錯。
我已經心淡
...

班黃C一向不會怪責暴徒,只會怪政府,真是可恥!

男爵府

LadyMacbeth 發表於 19-10-8 10:09
啲黃曱甴會叫你眼光放遠啲
我承認我既眼光比較短淺,最多去到呀孫嗰代,無去到佢地無盡頭,無目標咁長遠

公爵府

jessiemom 發表於 19-10-8 10:15
係呀,我聽住喺TKO既朋友話,琴晚防暴死守調頸嶺站,俾d街坊鬧到扒街,真街坊wor。真係唔明咩心態 ...

唉.....黃c真係心理變態,為鬧而鬧
我朋友係家屬,老公執勤好大壓力已些抑鬱

T96    發表於 19-10-8 10:29

大宅

yan_mum 發表於 19-10-8 10:05
香港病病了,現在我社會就是咁畸型,反智。 是非不分,顛倒是非, 不譴責破壞地鐵的人,反而怪責地鐵不提供 ...

破壞果下好開心光榮咁,放假冇得搭又話人地唔提供服務,好精神分裂

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

搭290由寶林出彩虹用左1少時以上

男爵府

apple~y 發表於 19-10-8 10:26
...
好明白警察和家屬既痛苦,請代我跟他們說聲謝謝!

子爵府

guigui82 發表於 19-10-8 09:47
佢地唔會醒架, 祇會覺得係政府嘅錯,警察嘅錯,林鄭一手做成, 迫佢地咁做, 佢地無錯。
我已經心淡
...

我發現黃絲常常一副眾人皆醉我獨醒既態度

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 19-10-8 09:19
我以前住坑口都好多年,有感情

以前將軍澳冇地鐵, 日日塞果條將軍澳隧道, 東隧炒車,可以在藍田塞番入去 ...

曱曱係冇野珍惜

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

apple~y 發表於 19-10-8 10:26
...

代我向佢講聲多謝可以嗎

子爵府

apple~y 發表於 19-10-8 10:09
係呀,我黃c親戚咪陰謀論話港鐵專登唔開玩野

我朋友都係咁講. 我話特登仲好

大宅

apple~y 發表於 19-10-8 10:09
係呀,我黃c親戚咪陰謀論話港鐵專登唔開玩野

訊號系統被破壞點開車俾人搭?有意外時,黃c會否諗下係佢地造成,港鐵盡力維修大部份車站俾人返工返學,我覺得佢地服務好好wor

伯爵府

miffyumiffy 發表於 19-10-8 09:19
我以前住坑口都好多年,有感情

以前將軍澳冇地鐵, 日日塞果條將軍澳隧道, 東隧炒車,可以在藍田塞番入去 ...

完全明白,我以前住寶琳站隔離,個地鐵站睇住佢起,通車果陣我都好興奮,塞車苦況完全明白

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔明仲有人話要忍耐!你接受忍耐,但好多人唔接受,做咩要忍?幾多將軍澳學生返學攪左兩個鐘都未到,佢地都好徬徨下,做家長又擔心

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

https://hk.news.yahoo.com/%E4%BF ... B%8A-001000141.html

【修例風波】將軍澳市民逼爆調景嶺站 將隧出九龍勁塞車

星島日報報道】港鐵今早重開列車服務,但仍有13個車站關閉,各區上班上學時間出現大量人龍。其中在調景嶺站,因將軍澳站、坑口站以及寶琳站關閉,該區人流轉到調景嶺站,今早該站出現長長人龍排隊上車,而巴士站亦逼爆;將軍澳隧道往九龍方向嚴重塞車,車龍塞至坑口。

另外,港鐵太和站和上水站等亦出現逼爆情況,多區巴士站亦有大批市民等候巴士,包括馬鞍山、牛頭角、沙田等。

伯爵府

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1008_00822_001.html

修例風波:港鐵將軍澳線3站仍關閉 出九龍方向塞爆

運輸署宣布,因車多關係,將軍澳隧道公路往九龍方向的交通繁忙。將軍澳隧道公路、環保大道、寶順路及寶邑路的交通繁忙。其中將軍澳隧道公路近鯉魚門道對開,往九龍方向的車龍長達5公里,車龍倒灌至百勝角。
..............
將軍澳線的將軍澳站、坑口站及寶琳站今日(8日)仍關閉,早上6時左右,有市民抵達港鐵寶琳站,疑手機無安裝港鐵資訊Apps,亦未有留意關於港鐵服務最新安排,到埗後始知該站暫停服務,對一心想搭港鐵卻換來「摸門釘」下場,而附近的士站已有大約30人在等車,前往目的地。
此外,差不多時間,陸續有市民到達同告關閉的坑口站,擬搭乘港鐵時,目睹該站貼出關閉車站告示時,當場「望門興嘆」一臉無奈。與此同時,坑口巴士站、小巴站及的士站漸見候車人龍,其中102路線專線小巴站,不斷有返工返學市民到該站候車,不到半小時,人數已近半百。
另外,港鐵公司安排免費接駁巴士來往寶琳站至調景嶺站,中途停坑口站及將軍澳站。其中坑口站外已有不少乘客輪候上車往其他港鐵站轉車。同一時間,馬鞍山巴士站已有逾百市民候車,秩序良好。
在早上8時許的繁忙時間,大批市民在寶琳站外等候港鐵接駁巴士。其中一名姓關的中六男生指,他平日由寶琳站坐港鐵往調景嶺上學,由於無車,他今早花了1.5小時等待接駁巴士。另一名市民張小姐表示,她花了逾2小時排隊,期間與前後的市民談天,「由唔識變到識,變咗朋友!」她又指返工會遲到,但公司都有體諒。被問到如果明天沒有港鐵的話,會否擔心,她笑言:「香港人,冇嘢好驚!」

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

唔止將軍澳,整個香港被破壞我都好傷心。

男爵府

依家就話擺搭港鐵, 睇下遲D係咪囉..........扑到去坐, 等同D人話驚幅射唔去日本一樣道理, 過一排又無咗回事, 扑到去日本

水晶宮

sweet__heart 發表於 19-10-8 10:33
完全明白,我以前住寶琳站隔離,個地鐵站睇住佢起,通車果陣我都好興奮,塞車苦況完全明白
...

我都係睇係地鐵站起呀, 我以前都成日去新都城睇戲食飯

厚德街市好多檔我都識, 藥房我都識, 佢地都是很友善嘅街坊,當年厚德街市火警,就算我搬走咗,我都好擔心佢地

希望將軍澳居民可以愛自己生活嘅社區將軍澳

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

吓,我見將軍澳人好團結咁罵警察
今日仲係Facebook 度講逼下巴士都好開心,唔會割蓆。
雖然我二十幾年前住翠林,都只係得村巴可以出荃灣,但感恩後來開通左地鐵,真想像唔到呢一代的年青人要將香港所有佢地口中的死物,破壞到體無完膚為止,最恐怖係仲有班中年人盲撐先至最恐怖

首頁

尾頁

跳至