自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

搬,雖然儲少咗$,但不至於負擔不到,冇謂傷感情又唔開心

伯爵府

想生BB熱投

結左婚就不應該住埋一齊
快d 搬走

大宅

momoakira 發表於 19-11-9 11:23
經濟向下銀行又帶頭裁員
一動不如一靜

佢係好錫我同BB
其實當初我係諗住同我老公喺外地發展
但係我父母好想我返黎同佢地一齊,唔介意一齊住。我地有幾次都希望返去同我老爺奶奶佢哋一齊,但係我媽咪好希望我留低
我知佢哋好錫BB,不過照顧上有啲觀念唔同,多左磨擦

伯爵府

根本一結婚就應搬走。搬啦。

大宅

sukiwongsk 發表於 19-11-9 11:30
搬啦, 嫁了人吾好痴住外家住, 對你老公也不好, 你父母會看不起他!

係,我知我父母睇唔起佢,我都知道當初我老公如果跟我返嚟,就要住喺我屋企,所以我本來唔想返嚟,但係我屋企人好希望我返黎,咁啱我又搵到份我好鐘意ge工,所以最後都選擇要同屋企人住

大宅

lingling66 發表於 19-11-9 11:42
一定要搬 長住落去 一定成日吵架

其實就算唔鬧交,可能大家個心都屈住
我盡量唔希望同屋企人嘈,所以好多嘢都擺係個心,搞到自己好唔開心

大宅

mongng 發表於 19-11-9 12:16
結婚生仔你可以選擇,你父母仲要比埋間屋同你地同住,爸爸食煙bb未出世已經知,bb出左世又因為爸爸食煙唔比 ...

因為我爸爸食完煙想去抱BB,真係好大陣煙味,我自己都受唔到煙味。我知道我叫我爸爸去沖涼先抱BB,佢會唔開心,我唔想BB聞咁多煙味,但係又唔想爸爸唔開心,好兩難
我知道係照顧BB問題上,同屋企人多咗磨擦,都令佢地傷心。本來打算出年年中搬出去,但係尋晚咁樣,就考慮真係要快d搬。不過尋晚我同我媽咪提過我地始終要搬出去,BB會大,d野會多,需要空間,我媽咪就喊出嚟,佢好似唔捨得BB要搬走,搞到我個心都好難過

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大宅

Happyhappylive 發表於 19-11-9 12:19
搬啲平少少租,好過真係嘈都唔搬得嗰陣時,就很難諗修補

係呀,我哋都諗住搵返同區平少少,咁起碼我帶BB返去我屋企俾我父母睇,都方便少少
尋晚個氣氛咁差,真係想走又走唔到,我老公話今晚都唔係好想返屋企

珊瑚宮

kei_lovelife 發表於 19-11-9 12:49
係呀,我哋都諗住搵返同區平少少,咁起碼我帶BB返去我屋企俾我父母睇,都方便少少
尋晚個氣氛咁差,真係想 ...

呢個階段要由你去修補㗎啦兩邊說好話過渡期過了一兩年BB大了關係就會好

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

kei_lovelife 發表於 19-11-9 12:34
佢係好錫我同BB
但係我父母好想我返黎同佢地一齊,唔介意一齊住。我 ...

一家人 冇隔夜仇 甘錫你既父母
唔係仇人
其實要真惜同感恩
相嗌唔好口 事後佢地可能都會後悔
不過唔好落台
爸爸對女婿唔好 可能係心痛你
覺得女婿照顧得你唔夠好
老人家好多野都未必會講出聲
相處係要磨合既
由其屋企加左兩個人
唔習慣 唔夾 好正常
不過點閙都好 記得佢地係最錫你既

如果係我有甘錫我既父母
我唔會甘易就搬走
你搬出去 飲啖水都要自己煲
而家有親人幫手睇b
不知幾爽
搬出去自己話事 當然好爽
不過都有代價
乜都靠你自己兩公婆自己攪掂

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

kei_lovelife 發表於 19-11-9 12:34
佢係好錫我同BB
但係我父母好想我返黎同佢地一齊,唔介意一齊住。我 ...

唔係仇人
其實要真惜同感恩
相嗌唔好口 事後佢地可能都會後悔
不過唔好落台
爸爸對女婿唔好 可能係心痛你
覺得女婿照顧得你唔夠好
老人家好多野都未必會講出聲
相處係要磨合既
由其屋企加左兩個人
唔習慣 唔夾 好正常
不過點閙都好 記得佢地係最錫你既

如果係我有甘錫我既父母
我唔會甘易就搬走
你搬出去 飲啖水都要自己煲
而家有親人幫手睇b
不知幾爽
搬出去自己話事 當然好爽
不過都有代價
乜都靠你自己兩公婆自己攪掂

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kei_lovelife 發表於 19-11-9 11:09
我先生唔係本地人,我地婚後佢就飛黎同我及我父母一齊住,一直都相處得還可以,不過我爸爸同我老公冇計傾ge ...

難得老公同你同一陣線
而且佢出聲係為小朋友好
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆 kei_lovelife 的帖子

一家一主,你地一家大細最好自己住啦,有BB之後好多野都唔同左嫁喇,
計掂條數慳D洗,磨擦多都好傷感情。

子爵府

kei_lovelife 發表於 19-11-9 11:09
我先生唔係本地人,我地婚後佢就飛黎同我及我父母一齊住,一直都相處得還可以,不過我爸爸同我老公冇計傾ge ...

一定搬,已經唔單只開心與否嘅問題,有bb就可以的話都唔好接觸二手煙啦

大宅

Happyhappylive 發表於 19-11-9 12:50
呢個階段要由你去修補㗎啦兩邊說好話過渡期:fortunate ...

我尋晚有whatsapp同我媽咪講左好多心底話,我同我媽咪其實而家都係夾係中間,大家都好難受

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

大家都相處唔到,就好應該搬,最緊要生活得開心,BB快樂健康成長,住得咁為難又唔開心,何苦?
如有能力搬,對大家日後相處都係好事!

象牙宮

回覆樓主:

搬,仔女係自己同老公,為左佢著想一定搬!而家就話食煙抱b,點知之後會做咩架?

大宅

momoakira 發表於 19-11-9 12:51
唔係仇人
其實要真惜同感恩

你講得啱呀,我爸爸係心痛我,但係我見我爸爸對我老公d態度,我就好唔開心
我知我好幸福,我父母當初主動話叫我老公一齊住屋企,話搬出去好大開支,但係而家關係搞成咁,我老公今晚都唔想返屋企,我夾喺中間好辛苦

大宅

回覆樓主:

搬!!唔開心會影響大家既身心健康,多多$都補唔番

首頁
12345...9

尾頁

跳至