時政擂台

跳至

首頁
12345...14

尾頁

珍珠宮

tester5 發表於 19-12-29 10:51
自由係咪唔可以唱歌?佢地其實唱得好好聽,呢間學校一向重視音樂,學生係有返咁上下水準。
...

佢地只係唱歌表達自己姐,唔明點解又被當暴徒甘所有辯護律師都係犯啦

公爵府

迷你人 發表於 19-12-29 11:00
皆因曱甴係聽唔明人話!

就係有你地Lee D人,口口聲聲去爭取你的民主,騎劫哂人地的自由,這班學生有你地 ...

針姐只會誤人子弟...因為唔係自己子女邊關佢事
佢講到甘多大道理
你信唔信佢日日播首歌比子女聽

珍珠宮

sukihazuki 發表於 19-12-29 10:57
點解要著住校服唱學校唔處罰係咪等於認同?自己立場點解唔著便服唱,呢啲人連自己學校都唔識尊重:i ...

其實佢地著得校服唱先有guts咼,相信學校都唔會甘封建覺得學校只得一類人?著住同一校服就要個個思想政見一樣?

大宅

tester5 發表於 19-12-29 10:50
如果你立場是唱歌沒有問題,請多支持學生以正途表達自己意見,好好使用基本法所容許的自由。

而且,我真 ...
基本法所容許的自由應該是大家都可以和平地表達自己的意見,大家都有自己要如何生活的自由。
但現在似乎只有遊行示威破壞的自由,沒有了行街玩樂的自由,連出街去哪裏都要看看他們的日程表,唉!

學生有表達意見,但當這些意見偏離正軌,失去道德底線的時候,身為家長老師應該要直斥其非,教導他們正確的思想,而非任由他們錯下去,一句'我有自由'就甚麽也可以做,那麽社會還可以安寧嗎?

tszyan1001    發表於 19-12-29 17:28
joecbobo    發表於 19-12-29 11:19

子爵府

學校真慘,明明band one ,比班學生用音樂包裝港獨,重好似好威好有代表性。要唱都唔好穿校服,校規一定列明穿著校服要言行謹慎。

公爵府

甘純粹唱歌當然無問題
但宣揚港獨拍晒片,意識真係無問題?
係咪諗住以後唔番內地和澳門先??
自由唔係甘濫用...

其實用呢d時間放係學習上為自己將來打算
會唔會來的實際

伯爵府

得果幾丁學生著住校服拍條片,就大大聲話係關注组代表學校表達訴求,唔怪得成日十幾萬人遊行就話2百幻又代表全香港!騎劫打壓全港民意,係民主就尊重下我地反對你地"民主"的聲音,唔係大聲就代表"正確"!

大宅

tester5 發表於 19-12-29 10:12
請問影片點樣顛倒是非黑白?點樣支持暴力行為?

而且,又點樣和老師拉上關係呢?

最尾答謝左支持前線手足個度,米顯示支持暴力。

唉!面對不公義,但認同用暴力去解決,已經是有違是非/法理。

大宅

ahpoo 發表於 19-12-29 11:14
其實佢地著得校服唱先有guts咼,相信學校都唔會甘封建覺得學校只得一類人?著住同一校服就要個個思想政見 ...

佢哋想要noise姐,想借用學校名氣。
如果佢哋著便服拍,邊有甘多人討論

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yuenheimama 發表於 19-12-29 11:14
基本法所容許的自由應該是大家都可以和平地表達自己的意見,大家都有自己要如何生活的自由。
但現在似乎只 ...

所以你講既情況,同影片中既學生,完全拉唔上任何開係,因為佢地冇破壞、冇衝擊,冇限制任何人自由。只是唱歌,不是嗎?

所以你可以針對暴力,不支持任何暴力或不合作,但絕對不是針對影片中的學生或學校。

珍珠宮

Suncloud 發表於 19-12-29 11:21

你可以甘唸,但凡事有take有give,相信佢地都唸過會有consequences,不過anyway睇下學校會點處理,正好睇下學校處理事情既手法!

男爵府

Suncloud 發表於 19-12-29 11:21

啊某人話佢地重視音樂架,或者間學校平時攪音樂無咩人賞識,家陣可以藉住唱曱甴歌,殺出重圍惹大家關注

子爵府

香港中學係唔係要全放棄?

公爵府

yuenheimama 發表於 19-12-29 11:14
但現在似乎只 ...

咪係只執住唱歌好和平
如果係禁毒,禁煙,宣揚世界和平,放下種族歧視歌
我會好歡迎和支持
中國人係中國地方宣揚港獨......意識真的正確?

翡翠宮

ahpoo 發表於 19-12-29 11:10
佢地只係唱歌表達自己姐,唔明點解又被當暴徒甘所有辯護律師都係犯啦
...

最重要是要堅守和平、理性、非暴力的原則。

阿爺用基本法保障了香港人既言論自由,而一國兩制是是必要成功的。

所以,香港人絕對有自由的權利,阿爺亦會絕不妥協地去保障香港人這個權利。

子爵府

回覆樓主:

第時take野呀 叫雞都可做題材 正!

翡翠宮

ahpoo 發表於 19-12-29 11:25
你可以甘唸,但凡事有take有give,相信佢地都唸過會有consequences,不過anyway睇下學校會點處理,正好睇 ...

St Mark是傳統名校,一定有自己既一套處理手法,而且亦不會得失任何一個團體。我對辦學團體好有信心。
相信有別有用心既人想今年小d人報St Mark既心態,不會得逞

珍珠宮

畀面勳章

tester5 發表於 19-12-29 08:26
算啦,民心禁不了,香港既自由係基本法所保護。
佢地只係唱歌,冇破壞、冇衝擊,係最溫和的爭取。

民心?唔好笑大人個口啦
要表達可以除低口罩, 表明自己立場。 著住件校服, 騎劫學校名譽,冇錯係唔犯法,但係有冇少少基本的尊重?
連自己個樣都要蒙住, 但就著住件校服, 完全垃圾行為。

子爵府

apple~y 發表於 19-12-29 11:30
咪係只執住唱歌好和平
如果係禁毒,禁煙,宣揚世界和平,放下種族歧視歌
我會好歡迎和支持

錄影放上YouTube吾通錄自己掟磚、放火、獅鳥、裝修咩?
唱歌甘和平….…都要戴口罩….…

子爵府

師奶甲 發表於 19-12-29 10:21
正確,香港敎育民主同自由
有自己立場同政見不是罪

你呢句有自己立場同政見不是罪講得好岩. 但放係現在社會氛圍中,好多人都唔認同. 如果唔係點解咁多破壞打人.

首頁
12345...14

尾頁

跳至