自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

持住有慣性收視,不思進取。c9 最憎既鷄wing 出完一套又一套,呢個台收得皮。隔離台不停創新,冇得睇oppa 之後我整晚都viutv

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

HFGL 發表於 20-1-7 23:17
認同我最鍾意睇lisa magic同狼人殺
絕對認同⋯⋯

大宅

MAYSWL 發表於 20-1-7 22:41
好憎呢個人,不想再見到她的名字出現

全對

水晶宮

大家有冇留意新聞:

2018年4月,TVB買入星美2,300萬美元2020年到期9.5%債券及8,300萬美元2020年到期7.5厘息的債券,這些原本值8.3億港元的星美債券投資,後來出現巨虧。

今年3月15日,TVB出通告要為星美債券撇帳,就星美債券錄得減值虧損約5億元,導致集團2018年度出現淨虧損1.99億元。換句話說,餘下仍有3.3億港元仍未撥備,如星美最後未能還債,還有手尾。

TVB買入星美債券巨虧5億,穿針引線的陳國強如今退場,確有點問責味道。現時傳統媒體經營困難,TVB生意本來就唔好,若再要為星美債券餘額3.3億元撥備,股東唔發難就奇啦。

水晶宮

陷入財困的星美控股再遭債權人於本周二(24日)入稟高等法院,要求星美就債券賠償逾1000萬元。
相關報道:星美停牌「一周年」 欠工資等近2億人幣
原告為彭建軍,被告為星美控股集團有限公司。入稟狀指出,原告就被告發出的兩份債券,向被告追討共1050萬元賠償,以及相關利息。

星美控股早前已捲入多宗訴訟,包括遭香港電視廣播有限公司申請清盤,其大股東覃輝亦被指欠款不還,遭入稟追討逾1.65億元。

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

娛樂大家好睇喎

水晶宮

另一

不久前寫過一篇有關電視廣播有限公司(00511)(即TVB)的文章(見連結),當時因為TVB罕有地出現虧損,輕輕說了TVB的情況。

自2015年之後,TVB有明顯的業績下滑,由2014、2015年大約賺得13、14億元,到2016年只賺5億元,2017年更跌至兩億多,2018年更要倒蝕兩億。

除了業績問題,公司的方針亦出現問題,由一家幹實業的公司,變成愛玩財技的「投資公司」,集資、回購、買債券,做了好多與本業無關的操作。股價亦反映了其結果,從2015年的歷史高位$62.9開始,電視廣播股價已經跌近80%。

想不到,TVB近日再有新變動,追看其新聞比起追看其連續劇更好看。話說早前有媒體引述內部消息人士透露,TVB將會裁減千名員工,製作部和綜藝組為重災區。數天後,TVB管理層向員工發信指年底前裁員約350人,佔員工人數約一成。

主因是社會事件令經濟轉差,TVB業績截至6月30日止期間半年,主要收入來源按年跌14%,其他業務收入更大跌93%。需留意,這並未反映社會事件的影響。

其實有點想替其員工抱不平,上年度虧損主因財技所致,公司方向變得不務正業,單是一隻星美債券都減值5億元。但操盤出錯的結果是管理層不用問責,但主業中的員工反而受罪,年尾來出事,可悲。

大宅

wannabe118 發表於 20-1-7 22:23
有時d節目播7日都ok呀。有d劇好睇既話我都想佢播7日。

娛樂大家我覺得唔好睇 好嘈 唔知做乜,不過tvb係需 ...

咁啲新聞播足48小時,咁又想點呢?我係要睇新聞,唔係要睇舊聞呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

tpyjasmine 發表於 20-1-7 22:44
覺得tbb 應該要改革創新
而家啲劇來來去去都係果班演員
講真,我真係睇到悶!

我都係比呢度啲jm導左睇韓/陸劇。
陸劇初初睇唔慣,因為節奏慢,講一日都可能分左幾集,但通常忍到十集八集,又發覺幾好睇,會想追

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

根本就是市民消閒習慣改變..... .

以前少娛樂、大衆市民都以看電視為主、所以廣告收入很多、近年手機資訊發達、流量收費又平、電視便由盛轉衰、這是國際大氣候、誰也改變不了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

環保接龍勳章

大力大力 發表於 20-1-8 06:49

以前少娛樂、大衆市民都以看電視為主、所以廣告收入很多、近年手機資訊 ...

全世界的消閒習慣一齊改變,唔單只香港係咁,近10年8年韓劇日劇及大6劇,甚至綜藝節目拍到全亞洲甚至有D劇集响歐美都有人睇,買埋版權再翻拍。

TVB咁多年搞緊D乜?人事權力鬥爭?歌星藝人來來去去嗰幾個,幕後班底人才流失,不思進取,造成今日局面。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

我鍾意睇do 姐有問題

子爵府

LokYauYau 發表於 20-1-7 22:30
娛樂大家好睇?

係啦!品味獨特

子爵府

vivian468 發表於 20-1-8 00:14
最近鍾意睇港台製作同外購嘅節目,
講歷史又有科普幾好睇,
tvb啲節目唔係幾啱我口味

呢度啲人話要港台摺埋㗎
佢哋咁撐tvb應該好高收視 點解會咁嘅呢

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

娛樂大家我剩係睇狼人殺,如果可以搞個狼人殺節目就好啦(一定要有Dickson、Arnold、Joey同6號)

珍珠宮

星期日播鄭秋演唱會2小時,佢簡直係迫我轉台

公爵府

2018復活節勳章

大力大力 發表於 20-1-8 06:49

以前少娛樂、大衆市民都以看電視為主、所以廣告收入很多、近年手機資訊 ...

咁點解國內同韓國會有咁多劇集熱爆,有質素嘅戲劇自然吸引到人追捧,單純覺得冇收視係因為大勢所趨而不思進取,唔怪得Tvb啲收視咁差

公爵府

2018復活節勳章

foggyao 發表於 20-1-8 04:53
我都係比呢度啲jm導左睇韓/陸劇。
陸劇初初睇唔慣,因為節奏慢,講一日都可能分左幾集,但通常忍到十集八 ...

我鍾意睇韓劇,節奏快劇情緊湊,陸劇都好睇,但大部份睇咗頭幾集就跳船,除非有人講後面有追看性,先會繼續捱過前面嘅劇情

男爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

水晶宮

iamcute_lala 發表於 20-1-8 07:40
呢度啲人話要港台摺埋㗎
佢哋咁撐tvb應該好高收視 點解會咁嘅呢
...

神級回應

首頁
12345...11

尾頁